Αρχική » Ο Πάπας στην Ελλάδα: Αντιδράσεις στην Ιεραρχία

Ο Πάπας στην Ελλάδα: Αντιδράσεις στην Ιεραρχία

από christina

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Ανησυχία και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση της πρόσκλησης της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου προς τον Πάπα της Ρώμης κ. Φραγκίσκο, προκειμένου ο τελευταίος να επισκεφθεί την Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα δε, τη γνωστοποίηση έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελεύταία συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη, όμως, το προοίμιο των αντιδράσεων, έστω και αρχικά υποτονικά, καλά κρατεί. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς με μια εκτενή ανακοίνωση που δημοσίευσε, έσπευσε να δηλώσει την κατηγορηματική άρνησή του στο ενδεχόμενο του ερχομού του Ποντίφικα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τον “ανεπιθύμητο” στην ελληνική επικράτεια.

Αντιδράσεις, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν και πολλοί άλλοι Μητροπολίτες, οι οποίοι δεν τοποθετούνται ακόμη δημόσια, ενδεχομένως, αναμένοντες πρώτα τη θέση επί του θέματος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία άρχεται τις συνεδριάσεις της την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2021, και προφανώς, εκτός των θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως, θα συζητήσει και το θέμα της πιθανής άφιξης του Ποντίφικα στην Ελλάδα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι πρόδηλο, επιθυμεί να αποφύγει τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η άφιξη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, τον Μάϊο του 2001 στην Αθήνα, αντιδράσεις που ξεσήκωσαν τους χριστιανούς και δίχασαν το ποίμνιο. Αντιδράσεις που, ασφαλώς, δεν περιορίζονται μόνο στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας, αλλά που, τις περισσότερες φορές, είναι εντονότερες μέσα στην ίδια της Ιεραρχία που υψώνει το ανάστημά της και επιθυμεί να θέσει φραγμό στις όποιες επιδεκτικές σκέψεις και προτάσεις της Συνόδου, για ένα πιθανό “καλωσόρισμα” στον Πάπα.

Όπως και να έχει, την τρέχουσα εβδομάδα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στις συνεδριάσεις της Δ.Ι. Συνόδου, εκεί όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν αποφάσεις, ενδεχομένως, πέρα από την αντιμετώπιση της όλης πανδημίας και του καθορισμού της θέσης της Εκκλησίας απέναντι στο ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, και το ζήτημα της πιθανής άφιξης του Πάπα στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ