Αρχική » Το συναξάρι του Μαρτίου

Το συναξάρι του Μαρτίου

από kivotos

1 Μαρτίου

Ευδοκίας Οσιομάρτυρος. Μαρκέλλου και Αντωνίνης Μαρτύρων. Αγίου Σιλβέστρου. Μαρτύρων Αγαπίου, Νικηφόρου, Χαρισίου, Αντωνίου, Σωφρονίου και Νεστοριανού. Οσίων Αγαπίου και Ευδόκιμου των εν Άθω και Δομνίνης της νέας.

Η Αγία Ευδοκία καταγόταν από την Ηλιούπολη της επαρχίας Λιβανησίας της Φοινίκης και έζησε στην εποχή του Τραϊανού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ορθόδοξη παράδοση, υπήρξε πολύ όμορφη και έως τα πρώτα της νεανικά χρόνια είχε έντονο και αμαρτωλό βίο. Όταν, όμως, αρρώστησε, αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της. Εγκατέλειψε για έναν χρόνο την πόλη όπου ζούσε και, όταν επέστρεψε, εγκαταστάθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από όλους.

Εκεί λέγεται ότι συνάντησε έναν μοναχό, ο οποίος την οδήγησε στον Χριστό. Η Αγία Ευδοκία έγινε Χριστιανή και βαπτίστηκε από τον επίσκοπο Θεόδοτο. Χάρισε όλη της την περιουσία στην Εκκλησία και πήγε σε μοναστήρι. Συνελήφθη από πρώην εραστές της και οδηγήθηκε στον Αυρηλιανό για να δικαστεί. Τότε, ανέστησε το νεκρό παιδί του βασιλιά, με αποτέλεσμα να ασπαστεί και εκείνος τον Χριστιανισμό. Τελικά, αποκεφαλίσθηκε από τον Βικέντιο και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

 

2 Μαρτίου

Θεοδότου Επισκόπου Κυρήνειας της Κύπρου. Μαρτύρων Ευθαλίας της Παρθένου, Ησυχίου του Συγκλητικού, Νέστορος Επισκόπου και Τριβιμίνου διακόνου. Τρωαδίου και των συν αυτώ. Οσίου Κοΐντου του Ομολογητού.

 

3 Μαρτίου

Προφήτου Ιωήλ. Μαρτύρων Θεοδωρήτου Πρεσβυτέρου Αντιοχείας, Βασιλίσκου, Ευτροπίου και Κλεονίκου. Οσίων Πιαμούν της Παρθένου, Ζήνωνος και Ζωίλου.

 

4 Μαρτίου

Γερασίμου Οσίου. Μαρτύρων Παύλου και Ιουλιανής των αυταδέλφων. Ακακίου, Κοδράτου και Στρατονίκου των από δημίων και Κόνωνος.

O Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης έζησε στη Λυκία τον 7ο αιώνα. Νεαρός ασπάστηκε την αίρεση των μονοφυσιτών. Ωστόσο, αργότερα, λέγεται ότι συνάντησε τον Άγιο Ευθύμιο, βαθύτατο γνώστη και ερμηνευτή των Γραφών, ο οποίος τον έπεισε να επιστρέψει στον Χριστιανισμό. Ο Όσιος Γεράσιμος αφοσιώθηκε στον μοναχικό βίο και, μεταξύ άλλων, ίδρυσε μια μεγάλη κοινοβιακή αδελφότητα κοντά στον Ιορδάνη Ποταμό. Εκοιμήθη ειρηνικά.

 

5 Μαρτίου

Μαρτύρων Αρχελάου, Κυρίλλου και Φωτίου και των συν αυτοίς 152. Κόνωνος Οσίου του εν Ισαυρία και Κόνωνος του Κηπουρού. Ευλαμπίου και Ευλογίου του εν Παλαιστίνη. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Βουλγάρου και Γεωργίου του εκ Ραψάνης Γρεβενών. Οσίων Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνστάντιας της Κύπρου, Αδριανού και Μάρκου Πρεσβυτέρου του Θαυματουργού. Διαδόχου Επισκόπου Φωτικής.

 

6 Μαρτίου

Μνήμη της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων υπό της Μακαρίας Ελένης. Μεγαλομαρτύρων Αετίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Κωνσταντίνου και Μελισσηνού των Στρατηγών, Βασσόη, Καλλίστου, Κρατερού και των συν αυτοίς 42 μαρτύρων των εξ Αμορίου και εν Βαγδάτη μαρτυρησάντων. Ευβούλου, Ευφρόσυνου και Ιουλιανού. Οσίων Αρκαδίου, Ησυχίου του Θαυματουργού και Μαξίμου του Μάρτυρος.

 

7 Μαρτίου

Των εν Χερσώνι επισκοπευσάντων Αγίων Ιερομαρτύρων Αγαθοδώρου, Αιθέριου, Βασιλέως, Ελπιδίου, Ευγενίου, Ευφραίμ και Καπίτων. Οσίων Αρκαδίου και Νέστορος, Επισκόπων Τριμυθούντος. Εφραίμ Πατριάρχου Αντιοχείας. Παύλου απλού του Ομολογητού και Λαυρεντίου του εκ Μεγάρων, κτίτορος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης εν Σαλαμίνι.

O Όσιος Λαυρέντιος γεννήθηκε στα Μέγαρα. Υπήρξε γεωργός και οικοδόμος. Παντρεύτηκε τη Βασίλω και απέκτησε δύο γιους, τον Ιωάννη και τον Δημήτριο. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, ένα βράδυ είδε στον ύπνο του την Παναγία, η οποία του υπέδειξε να πάει στη Σαλαμίνα. Ύστερα από προσευχή, βρήκε την εικόνα της και το 1682 πάνω στα ερείπια παλαιάς μονής οικοδόμησε νέα, τη γνωστή έως σήμερα Μονή της Φανερωμένης. Εκεί αργότερα εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Λαυρέντιος.

Μοναχή έγινε και η σύζυγός του, η οποία μετονομάσθηκε σε Βασσιανή. Ο Όσιος Λαυρέντιος έκανε πολλά θαύματα και εκοιμήθη ειρηνικά στις 6 Μαρτίου 1707. Η μνήμη του τιμάται στις 7 Μαρτίου.

 

8 Μαρτίου

Αποστόλου (Ο΄) Ερμού Επισκόπου γενομένου Δαλματίας. Δίωνος Μάρτυρος. Οσίων Θεοφύλακτου Επισκόπου Νικομηδείας, Παύλου του Ομολογητού Επισκόπου Πλουσιάδος και Δομετίου.

 

9 Μαρτίου

Των Αγίων Μεγάλων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων. Αγγία, Αγλαΐου, Αετίου, Αθανασίου, Ακακίου, Αλεξάνδρου, Βιβιανού, Γαΐου, Γοργονίου, Δομετιανού, Δόμνου, Εκδικίου, Ευνοϊκού, Ευτυχίου, Ηλιανού, Ηλία, Ηρακλείου, Ησυχίου, Θεοδούλου, Θεοφίλου, Ιωάννου, Κανδίδου, Κλαυδίου, Κυρίλλου, Κυρίωνος, Λεοντίου, Λυσιμάχου, Μελίτωνος, Νικολάου, Ξανθίου, Ουαλερίου, Ουάλη, Πρίσκου, Σαρκεδώνος, Σεβηριανού, Σισιννίου, Σμαράγδου, Φιλοκτήμονος, Φλαβίου και Χουδίωνος. Ουρπασιανού Μάρτυρος. Αγίου Καισαρίου, αδελφού του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

 

10 Μαρτίου

Κοδράτου του εν Κορίνθω και των συν αυτώ Ανεκτού, Διονυσίου, Κρήσκη, Κυπριανού, Παύλου και Μαρκιανού. Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυροειδή του εν Αδριανουπόλει. Οσίας Αναστασίας της Πατρικίας.

 

11 Μαρτίου

Σωφρονίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, Γεωργίου του Σιναΐτου, Γεωργίου του Θαυματουργού και Νεοφανούς και Ζαχαρίου. Ιερομάρτυρος Πιονίου Πρεσβυτέρου και των συν αυτώ. Μαρτύρων Θαλλού και Τροφίμου των εν Λαοδικεία και Σαβίνα. Θεοδώρας της Βασιλίσσης Άρτης της εκ Σερβίων Κοζάνης.

 

12 Μαρτίου

Γρηγορίου Πάπα Ρώμης του Διαλόγου, Θεοφάνους Ομολογητού, Συμεώνος του Νέου Θεολόγου. Φινεές του δικαίου. Των εν Περσίδι Μαρτύρων.

 

13 Μαρτίου

Πουπλίου Επισκόπου Αθηνών, Νικηφόρου Πατριάρχου Κων/πόλεως. Ιερομάρτυρος Μαρίου Επισκόπου Σεβαστείας. Μαρτύρων Αβίβου του Αιγυπτίου, Αφρικανού, Πουπλίου, Τερεντίου και Χριστίνης της εκ Περσίας.

 

14 Μαρτίου

Ευσχήμονος του Ομολογητού Επισκόπου Λαμψάκου, Βενεδίκτου Οσίου Αρχιμανδρίτου Ρώμης. Μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη.

 

15 Μαρτίου

Αριστοβούλου Αποστόλου Επισκόπου Βρετανίας. Μάρτυρος Αγαπίου και των συν αυτώ: Πλησίου, Ρωμύλου, Τιμολάου, Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου (έτερος), Διονυσίου και Διονυσίου (έτερος). Νικάνδρου του εν Αιγύπτω. Νεομαρτύρων Μανουήλ Κρητός του εν Χίω και Παρθενίου διακόνου του εν Διδυμοτείχω. Οσίου Ιωάννου του εν τω φρεάτι.

 

16 Μαρτίου

Σαβίνου του Αιγυπτίου, Ιουλιανού του Κίλικος, Πάπα του εκ Λυκαονίας, Ρωμανού του εν Παρίω εν Φοινίκη. Οσίων Ανίνα του εν τω Ευφράτη και Χριστοδούλου του εν Πάτμω των Θαυματουργών. Αλεξανδρίωνος (Αλεξάνδρου) Πάπα παλαιάς Ρώμης και Ιωάννου του εν Ρουφινιαναίς.

 

17 Μαρτίου

Μαρτύρων Μαρίνου του εν Αλεξανδρεία και Παύλου του Οσίου. Οσίων Αλεξίου «του ανθρώπου του Θεού» και Θεοστηρίκτου του Ομολογητού.

 

18 Μαρτίου

Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Ευκαρπίωνος, Τροφίμου και ετέρων Μυρίων τους αυχένας τμηθέντων. Ανανίου του Θαυματουργού.

O Άγιος Κύριλλος έζησε στα χρόνια του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου και καταγόταν από εύπορη και αρχοντική οικογένεια των Ιεροσολύμων. Το 334 χειροτονήθηκε διάκονος και τον επόμενο χρόνο πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων Μάξιμο. Αγαπώντας τις θεολογικές μελέτες και σπουδές, διέπρεψε σε αυτές, για αυτό και του ανατέθηκε να κηρύττει τον Λόγο του Θεού και να κατηχεί στην Αρχιεπισκοπή Ιεροσολύμων.

Μετά τον θάνατο του Μαξίμου, το 351, αναδείχθηκε νέος Επίσκοπος Ιεροσολύμων. Από τότε ξεκίνησε ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, κηρύσσοντας ταυτόχρονα τον Λόγο του Θεού. Πέρασε δύσκολες στιγμές όταν βρέθηκε, και μάλιστα τρεις φορές, στην εξορία. Μετά τον θάνατο του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου, επανήλθε στον θρόνο του για να συνεχίσει το πολυσήμαντο έργο του. Εκοιμήθη περί το 386, αφήνοντας πίσω του ακμάζουσα την Εκκλησία των Ιεροσολύμων και ένα σπουδαίο θεολογικό έργο, με πολλά συγγράμματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι οι 23 κατηχήσεις του.

 

19 Μαρτίου

Διοδώρου Πρεσβυτέρου και Μαριανού διακόνου. Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας της Αθηναίας. Κλαυδίου, Ιλαρίας και των τέκνων Ιάσονος και Μαύρου. Ανεκτού και Παγχαρίου. Νεομάρτυρος Δημητρίου του Τορναρά.

 

20 Μαρτίου

Των εν τη Μονή του Αγίου Σάββα αναιρεθέντων οσίων. Μαρτύρων Ακύλα του Επάρχου, Αλεξανδρίας και των συν αυτή εν Αμινσώ επτά γυναικών: Ευφημίας, Ευφρασίας, Θεοδοσίας, Θεοδώρας, Ιουλιανής, Κλαυδίας και Ματρώνης. Λολλίωνος, Εμμανουήλ και Ροδιανού. Νεομάρτυρος Μύρωνος ράπτου του εξ Ηρακλείου Κρήτης. Νικήτα Επισκόπου Απολλωνιάδος του Ομολογητού.

Ο Όσιος Νικήτας έζησε την περίοδο της Εικονομαχίας. Από παιδί διακρίθηκε για τις χριστιανικές αρετές του, οι οποίες και τον οδήγησαν στον επισκοπικό θρόνο της Απολλωνιάδος, πόλης της Βιθυνίας, που υπαγόταν στη Μητρόπολη της Νικομήδειας. Κατά τη διάρκεια της επισκοπικής του διακονίας διακρίθηκε για το πολυσήμαντο κοινωνικό και ποιμαντικό του έργο, αλλά και για τη μεγάλη φιλανθρωπική δράση του. Ο Άγιος δεν δίστασε να συγκρουσθεί με τους εικονομάχους της περιοχής και, όταν πιέσθηκε να αλλαξοπιστήσει, συνέχισε να κηρύττει την αλήθεια του Ευαγγελίου. Για τον λόγο αυτό, εξορίστηκε και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Στο τέλος αρρώστησε βαριά και εκοιμήθη.

 

21 Μαρτίου

Βηρύλλου Επισκόπου Κατάνης. Μαρτύρων Δομνίνου και Φιλήμονος. Νεομάρτυρος Μιχαήλ του εκ Γρανίτσης Ευρυτανίας. Οσίων Ιακώβου Επισκόπου του Ομολογητού, Θωμά Πατριάρχου Κων/πόλεως, Σεραπίωνος του από Σιδώνος και Μαρίας της εκ Πέργης.

 

22 Μαρτίου

Βασιλείου Πρεσβυτέρου Ιερομάρτυρος. Μαρτύρων Καλλινίκου, Βασιλίσσης και Καλλίνικης. Δροσίδος θυγατρός Βασιλέως Τραϊανού και των συν αυτή πέντε Παρθένων. Οσιομάρτυρος Ευθυμίου του εν Κωνσταντινουπόλει.

 

23 Μαρτίου

Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199, των επί του Ταυρομενίου όρους μαρτυρησάντων. Μάρτυρος Δομετίου. Οσιομάρτυρος Λουκά του εν Μυτιλήνη.

 

24 Μαρτίου

Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Παρθενίου Γ’ του Οικουμενικού Πατριάρχου. Των εν Καισαρεία Παλαιστίνης Οκτώ Μαρτύρων. Οσίων Αβραάμ, Αρτέμονος Επισκόπου Σελευκείας, Ζαχαρίου «του εν Χαρσικίω», Μαρτίνου του Θηβαίου και Στεφάνου του Ξυλινίτου.

 

25 Μαρτίου

Ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Πελαγίας και Θεοδοσίας. Οσίου Σεννουφίου του «Σημειοφόρου».

 

26 Μαρτίου

Η Σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και απόδοσις της εορτής. Των εν Γοτθία Ιερομαρτύρων Βαθούση και Ουίρκα και των δύο αυτού υιών και τριών θυγατέρων και των συν αυτοίς 14 ανδρών: Αβίππα, Αγγία, Αγιά, Αρπύλα Οσίου, Ηγάθρακος, Ησκόη, Θέρθα, Ρύακος, Ρυία, Σέιμβλα, Σίλα, Σιγητζά, Σουηρίλλα, Φίλγα και 7 γυναικών: Αλλάς, Άννης Αννιμαΐδος, Βάρις, Μαμίκα, Μωίκα, Ουίρκα. Μαρτύρων Κοδράτου, Θεοδοσίου, Μανουήλ και ετέρων Τεσσαράκοντα των εν τη Ανατολή.

 

27 Μαρτίου

Ματρώνης της εν Θεσσαλονίκη, Φιλητού του Συγκλητικού και Λυδίας της συζύγου και των τέκνων των Θεοπρεπίου και Μακεδόνος. Αμφιλοχίου του δουκός και Κρονίδου. Βαρουχίου και Ιωάννου. Προφήτου Ανανίου. Βαραχίου. Οσίων Παύλου Επισκόπου Κορίνθου, Ευτυχίου και Κηρύκου του εν Άπρω.

 

28 Μαρτίου

Ηρωδίωνος Αποστόλου και μάρτυρος, Επισκόπου νέων Πατρών. Οσίου Ιλαρίωνος του νέου, ηγουμένου μονής της Πελεκητής.

 

29 Μαρτίου

Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσίων, Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων γυναικών και ιερωμένων ανδρών: Ιωνά και Βαραχησίου και των συν αυτοίς: Αβίβου, Ζανιθά, Ηλία, Λαζάρου, Μάρη, Μαρούθα, Ναρσή, Σάβα, Σιμιάθη. Οσίου Ευσταθίου Επισκόπου Κίου.

 

30 Μαρτίου

Ζαχαρίου του νέου, ιερομάρτυρος Επισκόπου Κορίνθου. Οσίων Ιωάννου του της «Κλίμακος», Ιωάννου Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Ευβούλης, μητρός Αγίου Παντελεήμονος.

 

31 Μαρτίου

Ιερομαρτύρων Υπατίου Επισκόπου Γαγγρών, Αυδά Επισκόπου εν Περσία και των συν αυτώ εννέα μαρτύρων. Των εν Ερμουπόλει Αιγύπτου Βενιαμίν διακόνου, Μενάνδρου, Σαβίνου και ετέρων 38. Μάρτυρος Θεοφίλου του Κρητός. Οσίων Ακακίου Α’ Επισκόπου Μελιτινής, Βλασίου τον εξ Αμορίου και Στεφάνου του Θαυματουργού. Θεοφίλου και Ιωνά Μητροπολίτου πασών των Ρωσιών.

O Άγιος Υπάτιος ήταν Επίσκοπος Γαγγρών στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Διακρίθηκε για την Ορθόδοξη πίστη του και τον αγώνα του εναντίον των αιρετικών και δη των αρειανών. Για αυτό και πολλοί ζητούσαν την τιμωρία του. Βίωσε φρικτά βασανιστήρια από ειδωλολάτρες. Του επιτέθηκαν χτυπώντας τον μέχρι θανάτου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ