Αρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021, στην Γυναικεία Ι. Μονή Οσίου Παταπίου Γερανείων Ορέων υπό του Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, τον οποίον πλαισίωσαν  ο π. Αθανάσιος Κοντογιάννης και ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε το διετές Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Αρχιμ. κυρού Νεκταρίου (κατά κόσμον Κυριάκου) Μαρμαρινού, του από Πρωτοσυγκέλλων της Ι. Μητροπόλεως μας και εκ των Κτιτόρων της ως άνω Ι. Μονής.Στον λόγο του προς την Ι. Αδελφότητα και τους ευσεβείς προσκυνητές ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει Ι. Ακολουθία ή Μυστήριο που να μην δοξολογείται το όνομα του Τριαδικού Θεού. Το όνομα του Θεού ευλογείται από εκείνους οι οποίοι Τον πίστεψαν και Τον ακολούθησαν και αφού πρώτα έλαβαν το βάπτισμα, κατά την εντολή Του, έλαβαν και τον προορισμό να κηρύξουν τον Θεό στα πέρατα του κόσμου.

Δεν αρκεί κάποιος απλά να βαπτιστεί, αλλά πρέπει εν συνεχεία και να πιστέψει και να αφήσει η ζωή του στα χέρια του Θεού «…πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα…», καθώς μόνο Εκείνος πραγματικά γνωρίζει τι συμφέρει την ψυχή μας. Η φύση του ανθρώπου, μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων, ρέπει προς την αμαρτία. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αμαρτήσει και να μην έχει πικράνει τον Θεό, γι’ αυτό εμείς οι ιερωμένοι πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα για τους άλλους ανθρώπους, να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας, να τηρούμε τον λόγο Του και να κηρύσσουμε με το παράδειγμά μας, αλλά και να πράττουμε αυτά που γράφει ο Απ. Παύλος: «Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τὴν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τὴν πίστιν» (Ἑβρ. ιγ΄ 7). Να θυμόμαστε και να φέρνουμε στον νου μας όλα όσα μας δίδαξαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, να εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο έζησαν και μας δίδαξαν και να τους μιμούμαστε στις αρετές τους και κυρίως στην πίστη τους, γιατί η πίστη είναι αυτή που μεταβάλει τον άνθρωπο και τον κάνει ενάρετο. Οφείλουμε λοιπόν να βαδίζουμε στα᾿ χνάρια των Αγίων, αλλά και αυτών που ακολούθησαν τα᾿ χνάρια των Αγίων και με την βιωτή μας να προτρέπουμε τα πνευματικά μας παιδιά να οδηγούνται προς την πίστη και την πνευματικότητα, διότι αυτό είναι το μυστικό προς την αιώνια Βασιλεία και όχι οι υλικές απολαβές, που ίσως αναμένουν να τους κληροδοτήσουμε. Τα κηρύγματα και οι συμβουλές του μακαριστού Γέροντα Νεκταρίου, ήταν θεωρώ προς αυτή την κατεύθυνση και τόσο οι Μοναστικές Αδελφότητές όσο και τα πολλά πνευματικά του παιδιά, που, κατά τα 76 χρόνια που τον αξίωσε ο Θεός να είναι ρασοφόρος, απέκτησε οφείλουν να τηρούν αυτές εξ ονόματός του. Με καλές δε πράξεις και ελεημοσύνες να ικετεύουν τον Θεό να τον συγχωρήσει και να τον αξιώσει του Παραδείσου. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Επιστρέφοντας από την Ι. Μονή Οσίου Παταπίου ο κ. Διονύσιος μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αγίας Μαρίνης Λουτρακίου, όπου ασπάστηκε το απότμημα του Ι. Λειψάνου της Αγίας, και ομίλησε με την Ηγουμένη Γερόντισσα Παρασκευή και τους ευλαβείς προσκυνητές.    

 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ