Αρχική » Συνεχίζονται οι Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνεχίζονται οι Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

από christina

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 23 Ιoυλίου, η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει την επέτειο της απελευθερώσεως της Μονεμβασίας (23 Ιουλίου 1821). Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης της Μονεμβασίας και στη συνέχεια θα τελέσει τη Δοξολογία. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Καθηγητής της Οδοντιατρικής κ. Δημήτριος Ανδριτσάκης.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου, η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει τη μνήμη του αγωνιστού Επισκόπου Βρεσθένης Θεοδωρήτου Β΄. Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία και Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου της κωμοπόλεως Βρέσθενα. Ομιλία για την προσφορά του Βρεσθένης Θεοδωρήτου στην Ελληνική Επανάσταση θα εκφωνήσει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας. Οι επίσημοι θα καταθέσουν στεφάνια στην προτομή του “καπετάν Δεσπότη”, η οποία ευρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ναού.

Η Μητρόπολη Κορίνθου θα τιμήσει τους αγωνισθέντες και πεσόντες κατά τη νικηφόρο μάχη των Δερβενακίων (26 Ιουλίου 1822). Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος θα τελέσει Τρισάγιο στις 11:00 στον Ναό του Αγίου Σώστη στα Δερβενάκια. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και θα εκφωνήσει ομιλία ιστορικού περιεχομένου ο κ. Αθανάσιος Χρήστουλας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στις 11:00 η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα διοργανώσει επετειακή εκδήλωση στον Ναό Αγίας Παρασκευής στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας. Το θέμα θα είναι: «Φιλελληνισμός, Φιλελληνικές κινήσεις στην Ευρώπη». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και από τον ιστότοπο της Μητροπόλεως: www.imfth.gr.

Την ίδια ημέρα, στις 12:00 η  Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου θα πραγματοποιήσει Συνέδριο στον προαύλιο χώρο της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων για τη συμβολή των Αμπελακίων και της ιστορικής συντεχνίας τους στην εκπαιδευτική προσπάθεια των υποδούλων Ελλήνων.

Το συνέδριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Στην εκδήλωση θα ομιλήσουν οι: κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού του Α.Π.Θ., με θέμα: «Κοινωνιολογική θεώρηση της Συντεχνίας των Αμπελακίων», κ. Βασιλική Ξανθάκη, Συγγραφέας, με θέμα: «Τα Αμπελάκια πριν και μετά από τη μεγάλη ακμή τους», κ. Ματίνα Παπαναστασούλη, Αρχαιολόγος, με θέμα: «Η συλλογή Κειμηλίων των Εκκλησιών των Αμπελακίων» και κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Ιατρός και Ιστοριοδίφης, με θέμα: «Ο Αμβρόσιος Κασσάρας ως Επίσκοπος Πλαταμώνος».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Χάϊδω Πανταζή, Βιβλιοθηκονόμος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης. Συντονιστής του Συνεδρίου είναι ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικής Ταυτότητος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, η Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει στις 11:00 επετειακή εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Δομοκού. Το θέμα θα είναι: «Η χάραξη των συνόρων του απελευθερωμένου Ελληνικού Κράτους». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακώς από τον ιστότοπο: www.imfth.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ