Στην καταγγελία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, προ ημερών, για το ότι δεν έγινε δεκτός ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος να μιλήσει σε σχολείο της συμπρωτεύουσας με βάση οδηγίες από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας,  απάντησε ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης.

Συγκεκριμένα η δήλωση του υπουργού λέει τα εξής: «O Παναγιώτατος έπρεπε να είναι προσεκτικότερος. Εσφαλμένη ενημέρωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Αρκούσε μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου από τον ίδιο και όχι «μου είπαν» και «άκουσα». Η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου όχι όμως σε ώρα μαθήματος.

Δεν παρεξηγώ τον Παναγιώτατο για όσα ισχυρίζεται ότι άκουσε. Ας μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας. Πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία, στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες.

Τέλος, θέλω να καθησυχάσω τον Παναγιώτατο ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζονται διωγμοί και μάλιστα λόγω των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Προφανώς ο κ. Άνθιμος συγχέει εποχές…

Στόχος μας είναι το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο και αυτό υπηρετούμε».

Το όλο θέμα όπως καταγράφεται μέχρι στιγμής έχει αναδειχθεί σε νέο σημείο τριβής μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ενώ και η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε επίσημα την δυσαρέσκεια της, αναγγέλοντας την επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου κ. Σεραφείμ με τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα επιδοθεί και σχετική επιστολή.

 

Η αρχική καταγγελία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Θυμίζουμε ότι ο κ. Άνθιμος είχε πει τα εξής: «Ένας συμπατριώτης μας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ήρθε στην Θεσσαλονίκη για μια ομιλία σε ένα σχολείο, μετά από αίτημα των παιδιών και είπε “ευχαρίστως”. Τότε ήρθε και μου είπε “θα μου επιτρέψετε Παναγιώτατε να κάνω μια ομιλία σε δύο σχολεία που με καλέσανε”, και του είπα “να κάνετε όσες ομιλίες θέλετε”. Πήγε στο σχολείο που τον καλέσανε και οι αρμόδιοι είπαν ότι δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να μιλήσετε στα παιδιά, διότι αυτή είναι η εντολή του Υπουργείου όπως μας ενημέρωσαν... Αυτός είναι ο διωγμός που έχει αρχίσει ανεπίσημα και τώρα προχωρεί να επισημοποιηθεί. Την άλλη εβδομάδα έχουμε σύγκληση της Ιεραρχίας για να δούμε διάφορα θέματα όπως και αυτό που συνέβη με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας. Η εντολή του yπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη έχει δοθεί σε όλα τα σχολεία, αφού προ ημερών δόθηκε και διευκρινιστική εντολή σε σχολεία: "Κανένας μητροπολίτης δεν θα μιλάει στα παιδιά και να ελέγξετε τι έχουν κάνει όσοι έχουν επισκεφθεί τα σχολεία μέχρι σήμερα. Αν έχουν κάνει ομιλία ή κατήχηση».