Με λόγια βγαλμένα από βάθους καρδίας και εκφράζοντας τα βαθειά αισθήματα του Κλήρου και του Λαού για το συνεχιζόμενο δράμα της Ελληνικοτάτης μεγαλονήσου Κύπρου, μίλησε κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα  Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Με την ανοχή δυστυχώς των μεγάλων δυνάμεων, ετόνισε ο κ. Χρυσόστομος, συνεχίζεται ένα δράμα για την Κύπρο, το οποίο άρχισε 47 χρόνια πριν, με την βάρβαρη τουρκική εισβολή στο νησί. Χιλιάδες αγωνιστές πότισαν με το αίμα τους, τα άγια χώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, χιλιάδες οι αγνοούμενοι και ασυγκρίτως περισσότεροι οι εκτοπισμένοι από τις αιώνιες, Ελληνικές, Ορθόδοξες, πατρογονικές Εστίες τους.

Οι όποιες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και την αποκατάσταση του δικαίου στην Κύπρο, προσκρούουν δυστυχώς στην προκλητική και αδιάλλακτη τουρκική συμπεριφορά και στάση.

Είναι χρέος όλων μας, να διατηρούμε νωπές τις μνήμες και να μη εγκαταλείπωμε τους αγώνες για την δικαίωση της Ελληνικοτάτης Κύπρου μας.

Οι Πατρινοί ενθυμούνται τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια στην πόλη του Αγίου Ανδρέου το 1955, με σκοπό την ανεξαρτησία της Κύπρου και την ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα. Ουδείς νέος, τότε, έμεινε αμέτοχος σ' αυτό το παλλαικό προσκλητήριο.

Οι πληγές είναι ανοιχτές και προκαλούν για λύση, κάθε σοβαρά, ελεύθερα και δίκαια σκεπτόμενο άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.

Η εισβολή του «Αττίλα» πριν 47 χρόνια, οι διώξεις, οι βανδαλισμοί, οι καταστροφές μνημείων, το αίμα τόσων μαρτύρων και ηρώων, ο εκτοπισμός των αδελφών μας από τις πατρογονικές εστίες, η συνεχιζόμενη αδικία, είναι κάρφος στο σύγχρονο «πολιτισμένο» κόσμο.

Είναι χρέος όλων μας και να ενθυμούμεθα, αλλά και να μιλάμε στα παιδιά μας, για τις φοβερές αδικίες και πληγές που βασανίζουν την Κύπρο και εκθέτουν τους μεγάλους της γης και όλον τον κόσμο.

Η φωνή μας ενώνεται με την φωνή όλων των Κυπρίων για τα δίκαια της μεγαλοννήσου.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ανέπεμψε δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων, των μαρτυρικώς και των εν αγνώστω τόπω υπό των βαρβάρων κατακτητών τελειωθέντων και γενικώς υπέρ των θυμάτων της τουρκικής βαρβάρου εισβολής στην Κύπρο, το 1974.

Η Μητρόπολις Πατρών σε συγκινητικές εκδηλώσεις μνήμης έχει τιμήσει όλους τους εξ Αχαίας ήρωας, που αγωνίστηκαν και έπεσαν κατά την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο το 1974, αλλά και τους επιζώντας αγωνιστάς.

Στην πόλη μας δραστηροποιούνται Κυπριακοί Σύλλογοι, οι οποίοι ευρίσκονται σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία για θέματα διατηρήσεως της μνήμης, της ιστορίας και του πολιτισμού και συμβάλλουν με την παρουσία τους, με την Ελληνορθόδοξη ζωή και την ενεργό δράση τους, στην πρόοδο του τόπου μας.