Αρχική » Εκκλησία της Ελλάδος: «Ο εμβολιασμός αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο»

Εκκλησία της Ελλάδος: «Ο εμβολιασμός αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο»

από christina

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, γνωρίζοντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, συνιστά σε όλους, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να αξιοποιήσουν το δώρο αυτό που μας χάρισε ο Θεός, προκειμένου να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αλλά και κάθε άνθρωπο “υπέρ ου Χριστός απέθανε” (Ρωμ. 14,15). Και θέλει αυθεντικώς να διαβεβαιώσει πως αυτό το εμβόλιο δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την Αγιογραφική, Πατερική και Κανονική διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας».

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την Εγκύκλιο-Ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον εμβολιασμό και την εν γένει αντιμετώπιση της πανδημίας από την πλευρά των πιστών. Η ανακοίνωση αυτή, που πρόκειται να διαβαστεί σε όλους τους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος την προσεχή Κυριακή, προτάσσει τη σημασία της Επιστήμης για τον άνθρωπο και τονίζει την εμπιστοσύνη που εκφράζει η Εκκλησία προς την ιατρική κοινότητα: «Έτσι και σήμερα, η Εκκλησία εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα των ιατρών, η οποία νυχθημερόν αγωνίζεται για την απαλλαγή των ανθρώπων από την θανατηφόρο πανδημία. Με τον φωτισμό του Θεού και την επίπονη προσπάθεια των επιστημόνων ερευνητών, η ανθρωπότητα έχει πλέον στην διάθεσή της, το εμβόλιο, το οποίο είναι ικανό να υψώσει τείχος στην εξάπλωση της πανδημίας. Η ελπίδα έχει ανατείλει για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά, κυρίως, για την ανεμπόδιστη  συμμετοχή  στα Θεία Μυστήρια της Εκκλησίας μας, με κορύφωση την Κοινωνία όλων μας κατά το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας».

Και συμπληρώνει η Ανακοίνωση: «Σας καλούμε να ακούτε την φωνή της επιστήμης και των ειδικών, οι οποίοι πάντοτε με υψηλό αίσθημα ευθύνης ενημερώνουν τους πολίτες, προτείνοντας ενδεδειγμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στην αντιμετώπιση των δυσχερειών που κάθε φορά προκύπτουν».

Στο ειδικό φυλλάδιο, το οποίο θα διανέμεται στους πιστούς με τίτλο «Οι χριστιανοί μας ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν», δίνονται απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τα οποία κατέθεσε η Σύνοδος στους ειδικούς επιστήμονες και οι οποίοι απάντησαν καθησυχαστικά για όλες τις ενστάσεις που διατυπώνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες:

– Τα εμβόλια προστατεύουν και από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

– Παραμένει άγνωστο αν χρειαστεί και για ποιους η τρίτη αναμνηστική δόση.

– Είναι σπάνιο να νοσήσει κάποιος που έχει κάνει και τα δύο εμβόλια και να νοσηλευτεί.

– Δεν καταγράφονται θανατηφόρες παρενέργειες από τα εμβόλια εδώ και δεκαετίες.

– Δεν υπάρχει κίνδυνος  για τα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

– Τα εμβόλια δοκιμάζονται και, εφ΄όσον διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή, χορηγούνται. Ήδη στον κόσμο έχουν γίνει 3.510.000.000 εμβόλια.

– Το παραδοσιακό εμβόλιο σε σχέση  με το mRNA διαφέρει. Με το παραδοσιακό χρησιμοποιούνται ολόκληροι μικροοργανισμοί, ενώ το mRNA μεταφέρει την πληροφορία στον οργανισμό για τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων.

– Το εμβόλιο δημιουργήθηκε γρήγορα γιατί η γενική απειλή ανάγκασε τους επιστήμονες να συνεργαστούν.

– Στην χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη αντισώματα για θεραπεία. Έχουν χορηγηθεί γ-σφαιρίνη και μονοκλωνικά, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία.

– Το εμβόλιο δεν περιέχει εμβρυακά κύτταρα.

– Το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα.

– Δεν μεταφέρονται μέσω του εμβολίου νανοσωματίδια «τσιπάκι». Οι θεωρίες αυτές είναι εξωπραγματικές.

Τέλος, η Σύνοδος, μέσω της Εγκυκλίου, αναφέρεται και στην προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν οι πιστοί σε “άλλες φωνές” του διαδικτύου, οι οποίες από το ύφος και τον τρόπο που διατυπώνονται στερούνται του εκκλησιαστικού πνεύματος και φρονήματος και προκαλούν σύγχυση σε πολλούς: «Πολλές φορές, στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως  προβάλλονται αβασάνιστα απόψεις, οι οποίες στερούνται επιστημονικότητος, αλλά και εκκλησιαστικού πνεύματος. Γι` αυτό, εφιστούμε την προσοχή, υπενθυμίζονται τα λόγια του Ευαγγελιστού της Αγάπης, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, «μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστιν (Ιω. Α΄, 4, 1).

Καλούμε όλους σε πανστρατιά προσευχής, η οποία άλλωστε, αποτελεί και το κατ` εξοχήν όπλο των Χριστιανών, ώστε μαζί και με την τήρηση των ιατρικών οδηγιών, με την βοήθεια των επιστημονικών επιτευγμάτων, να εκλείψει η πανδημία και η οσμή θανάτου από την ανθρωπότητα και όλοι ενωμένοι να δοξάζουμε τον Αρχηγό της Πίστεώς μας, Ιησού Χριστό, ο Οποίος ήλθε σε αυτόν τον κόσμο «ίνα ζωήν έχωμεν και περισσόν έχωμεν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ