Αρχική » Μητρόπολη Σύρου: Αναγγελία εκδημίας μακαριστού Πρωτοπρεσβ. Αντωνίου Απέργη

Μητρόπολη Σύρου: Αναγγελία εκδημίας μακαριστού Πρωτοπρεσβ. Αντωνίου Απέργη

από christina

Η Μητρόπολη Σύρου, με Ανακοίνωσή της, ενημερώνει για την εκδημία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Απέργη, του οποίου η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο, 24 Ιουλίου, στις 13:00, στον μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τήνου.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Μητρόπολης:

Μετά βαθυτάτης κατ’ άνθρωπον θλίψεως αναγγέλλομεν εις τον ιερόν Κλήρον της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και το πλήρωμα της καθ’ ιεράν νήσον Τήνον παροικούσης Εκκλησίας την προς Κύριον εκδημίαν του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Απέργη, Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αρχιερατικού Επιτρόπου Τήνου διατελέσαντος, μετά του οποίου μας συνέδεαν, επί ήμισυ και πλέον αιώνος, ισχυροί πνευματικοί και φιλικοί δεσμοί, σφυρηλατηθέντες κατά την από κοινού φοίτησίν μας εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τα έτη 1973-1977.

Ο μεταστάς, γόνος της ιερατικής οικογενείας του αειμνήστου Πρεσβυτέρου Ματθαίου Άπέργη και της ευλαβεστάτης Πρεσβυτέρας Αργυρώς, εγεννήθη εις τον Τριαντάρον της ιεράς νήσου Τήνου, την 15ην Δεκεμβρίου 1933.

Εχειροτονήθη Διάκονος την 25ην Απριλίου του 1959 εις το Καθολικόν της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας Σύρου υπό του αοιδίμου προκατόχου μας Φιλαρέτου και από το 1959 έως το 1968 υπηρέτησε ως Ιεροδιάκονος εις τον Πανίερον Ναόν της Ευαγγελιστρίας.

Πρεσβύτερος εχειροτονήθη την 23ην Μαρτίου του 1968 εις τον Πανίερον Ναόν Ευαγγελιστρίας Τήνου, υπό του μακαριστού προκατόχου μας Δωροθέου Α΄, από τον οποίον έλαβε και το οφφίκιον του Πρωτοπρεσβυτέρου το 1974 εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τήνου, εις τον οποίον από την 1ην Απριλίου 1968 έως και την συνταξιοδότησίν του το 2010 ευόρκως διηκόνησεν, ανεκαίνισεν, εξωράισεν και με πολύτιμα ιερά σκεύη κατεκόσμησε.

Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, θέσιν την οποίαν μετ’ ευσυνειδησίας και υπηρεσιακής ευθύνης διηκόνησε.

Την 28ην Δεκεμβρίου 1958 ενυμφεύθη την ευσεβεστάτην διδασκάλισσαν Άνναν Καλαμαρά, μετά της οποίας απέκτησεν δύο εκλεκτά τέκνα και ικανούς σήμερον Εκπαιδευτικούς, τον Ματθαίον και την Χριστιάναν, αι οικογένειαι των οποίων, μετά της Πρεσβυτέρας του, με στοργήν τον περιέθαλψαν και ως άγγελοι τον αντιπελάργησαν κατά τας εσχάτας ημέρας της ζωής του.

Πτυχιούχος της επταταξίου Εκκλησιαστικής Σχολής Πάτμου και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευγενής και φιλόξενος, έντιμος και συνετός οικογενειάρχης, άξιος και ταπεινός διάκονος των Μυστηρίων του Θεού, πιστός τηρητής της τάξεως και των παραδόσεων της Εκκλησίας μας, ηγάπα, εσέβετο και ετίμα και με υποδειγματικήν αφοσίωσιν διηκόνησεν και εις την οικίαν του Αβραμιαίως εφιλοξένησε τόσον τον αείμνηστον Προκάτοχόν μας Δωρόθεον Α’, όσον και την ταπεινότητά μας, οσάκις, ως Ιεροκήρυξ και Επίσκοπος επισκεπτόμεθα την ιεράν νήσον, αλλά και πολλούς Αρχιερείς και ιερείς προσκυνητάς της Μεγαλόχαρης.

Με την σεμνότητα, την ανιδιοτέλειαν, την υψηλήν αίσθησιν καθήκοντος, την αγαθήν προς όλους προαίρεσιν, τον ζήλον και το γνήσιον Εκκλησιαστικόν ήθος και φρόνημά του, προσέφερε αξιομίμητο πρότυπο καλού και ευσυνειδήτου Κληρικού.

Τον μακαριστόν Πρωτοπρεσβύτερον Αντώνιον Απέργην θα εξοδεύσωμεν, μετά του ιερού Κλήρου, των οικογενών, των Ενοριτών και των συμπολιτών του, το Σάββατον, 24 Ιουλίου, και ώραν 1ην μεταμεσημβρινήν, εκ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πόλεως Τήνου.

 

† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ

ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

 

Ερμούπολις, 22 Ίουλίου 2021

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ