Αρχική » Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος

από christina

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021, κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Ιεράρχης, το απόγευμα της Τρίτης μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, όπου και εσπευσμένα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος νοσηλευόταν με συμπτώματα κορωνοϊού σε Νοσοκομείο του Κονγκό, και σήμερα αποφασίστηκε η αεροδιακομιδή του στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, Τοποτηρητής στη Μ. Κινσάσας αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Κανάνγκας Θεοδόσιος.

Ποιος ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικηφόρος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσα κυρός Νικηφόρος (κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1949.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πρακτικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Θεσσαλονίκης (1967-1969).

Το έτος 1975 απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 1999 ανηγορεύθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της ιδίας Σχολής.

Το 1971 εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων. Την 22α Αυγούστου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.

Το 1977 εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος, διωρισθείς καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και εν συνεχεία αναπληρωτής Σχολάρχου, το δε 1988, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους ωρίσθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σχολάρχης.

Το 1978 εχειροτονήθη πρεσβύτερος από τον Επίσκοπο Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομο, προχειρίσθη δε Αρχιμανδρίτης από τον Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Νικόδημο.

Τὸ 1997 παρητήθη από την σχολαρχία της Αθωνιάδος και κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ανέλαβε την οργάνωση του πρώτου Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Αργυρόκαστρο.

Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες, ενώ έλαβε μέρος σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την 7η Οκτωβρίου 2010, τη προτάσει του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β’, εξελέγη από την Σύνοδο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ