Αρχική » Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

από christina

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και άρθρα που αφορούν την Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, κάτι για το οποίο η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεση και διαφωνία της.

Επίσης, το Νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ) διετούς φοίτησης ενώ, αναφορικά με τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια εισάγει κατώτατο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τους. Αυτό βέβαια μένει να φανεί στην πράξη, καθώς ήδη, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το πρόβλημα, εν προκειμένω, εστιάζει στον αριθμό των εισακτέων μαθητών, καθώς ένα εκκλησιαστικό σχολείο αν δε συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό μαθητών (κατώτατο όριο 120 για Γυμνάσια και Λύκεια, 60 για Λύκεια) σταδιακά δυσχεραίνεται η βιωσιμότητά του και οδηγείται σε ανάκληση της λειτουργίας του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ