Αρχική » Εκκλησία της Ελλάδος: Συνέχεια Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων για το 1821

Εκκλησία της Ελλάδος: Συνέχεια Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων για το 1821

από christina

Συνεχίζονται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από τη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

            Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 4 Αυγούστου, η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα διοργανώσει Επιστημονική Ημερίδα στις 19:00 στο Πυθαγόρειο Σάμου, τόπο ενάρξεως της Επαναστάσεως των Σαμίων το 1821. Παρά τον τραυματισμό του Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου οι εκδηλώσεις από 4 έως και 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

«Η ΣΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. Ιγνάτιος, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου: Χαιρετισμός.

ΧΡ. ΛΑΝΔΡΟΣ: Ο Γεώργιος Λογοθέτης Λυκούργος και η ιδεολογία της σαμιακής Επανάστασης.

ΜΑΝ. ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος Σάμου και Ικαρίας Κύριλλος Β΄ και η Επανάσταση στη Σάμο.

ΑΓΓ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ: Η μετάδοση των ειδήσεων των νικηφόρων ναυμαχιών της Σάμου στις εφημερίδες της Επανάστασης.

ΒΑΓΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Οστά ηρώων της ναυμαχίας Σάμου (1824).

ΕΛΠ. ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όψεις της καθημερινής ζωής στη Σάμο κατά την Επανάσταση του 1821.

Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ: Βιβλιογραφική τεκμηρίωση της σαμιακής Επανάστασης του 1821: ορισμένες σκέψεις.

            Την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμό θα αναλάβει ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

            Την Πέμπτη 5 Αυγούστου, η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα τελέσει Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο Σάμου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου.

            Την Παρασκευή 6 Αυγούστου, η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα τιμήσει την επέτειο 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως στη Σάμο με Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου.

            Την ίδια ημέρα στις 20:00 η Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση στην  Μονή Δαδίου με θέμα: «Η μάχη της Μονής Δαδίου- Θεατρική αναπάρασταση της μάχης του Δαδίου». Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφίκλειας- Ελάτειας.

            Το Σάββατο 7 Αυγούστου, η Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας θα διοργανώσει στις 19.00 Επιστημονική Ημερίδα στο Καρλόβασι Σάμου με το ακόλουθο πρόγραμμα:

«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ: Η ΕΜΨΥΧΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ ΤΗΣ ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ: Βίος και έργο του Γεωργίου Κλεάνθη (1801-1839).

ΚΑΤ. ΒΑΠΟΡΑΚΗ: Η έκδοση των νέων ποιημάτων και έργων του Γεωργίου Κλεάνθη.

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Συναυλία της Φιλαρμονικής Καρλοβάσου «Γ. Κλεάνθης», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. ΜΠ. ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ, με τα μελοποιημένα έργα του Γεωργίου Κλεάνθη.

            Την ίδια ημέρα, η  Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τελέσει Εσπερινό μετ΄ αρτοκλασίας στον  Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού Χρύσαφα,  υπέρ υγείας των απανταχού Χρυσαφιτών, καθώς και την Ιερά Παράκληση προς την Παναγία.

            Στις 20:30 η Μητρόπολη Φθιώτιδος οργανώνει εκδήλωση στη Μονή Αγάθωνος με θέμα: «Παιδεία και γράμματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

            Την Κυριακή 8 Αυγούστου, η Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει τον αγωνιστή Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιο, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Χρύσαφα Λακωνίας. Ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσάφων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιγνατίου. Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του τιμωμένου Ιεράρχου, ο οποίος προσέφερε πολλά στον αγώνα του 1821. Για την εθνική δράση του Ουγγροβλαχίας Ιγνατίου θα ομιλήσει ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και θεολόγος κ. Νικόλαος Κουφός.

            Την ίδια ημέρα, η Μητρόπολη Φωκίδος θα τιμήσει τον αγωνιστή του 1821 και  συγγραφέα Απομνημονευμάτων  Στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

 1. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον  Ναό του Αγίου Γεωργίου Κροκυλείου Δωρίδος προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.

2. Αρχιερατικό Μνημόσυνο  για τον ήρωα της Επαναστάσεως Ιωάννη Μακρυγιάννη.

3. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Παν. Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως.

4. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί τρισάγιο στη μνήμη του Ιωάννη Μακρυγιάννη στην προτομή του ήρωος και θα κατατεθούν στέφανοι.

            Στις 11:00, αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Βυζαντινό  Ναό του Αγίου Δημητρίου Μαυρίλου Μακρακώμης, η  Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Αινιάνες- Μπαρουτόμυλοι- Μαυρίλο» .

            Στις 20:00 στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Νεομάρτυρες και Λογάδες: Η ψυχή του Γένους».

            Την Τετάρτη 11 Αυγούστου, η Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων θα τιμήσει την επέτειο της θαυματουργικής επεμβάσεως του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος έσωσε την Κέρκυρα στίς 11.8.1716 από την πολιορκία των Τούρκων. Στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Κερκύρας θα τελεσθεί Aρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος θα παραμείνει όρθιο για προσκύνηση από τους πιστούς επί τριήμερον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 23 Αυγούστου (τα Μπάσματα του Αγίου).

            Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 21:00, στο Αντίρριο, η Μητρόπολη Ναυπάκτου διοργανώνει υπαίθρια Συναυλία του Ιδρύματος Μουσικής της  Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: «Μορφές Κληρικών που αγωνίστηκαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την προετοιμασία και τον Αγώνα για την Ελευθερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

            Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, η Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ, διοργανώνει στις 20:30 στον συνεδριακό χώρο του Καθεδρικού Ναού της Ύδρας ομιλία υπό του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη, Γραμματέως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Το θέμα της ομιλίας θα είναι: «Η Υπεραγία Θεοτόκος, Προστάτις του Γένους των Χριστιανών, Προστάτις του Γένους των Ελλήνων». Της ομιλίας θα προηγηθεί ο Εσπερινός και η Παράκληση πρός την Υπεραγία Θεοτόκο στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

            Την ίδια ημέρα, στις 20:00, μετά την Παράκληση στον Ναό Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσας, η Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Μενδενίτσας και την Πρωτοβουλία Ανάδειξης της ιστορίας της Μενδενίτσας, με θέμα: «Η Μενδενίτσα την Επανάσταση του 1821».

            Την Κυριακή 15 Αυγούστου (Κοίμησις της Θεοτόκου), ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος θα ιερουργήσει στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας (Βελίτσας). Θα ακολουθήσει, στις 11:00, ομιλία με θέμα: «Ο αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος».

            Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας θα διοργανώσει εκδήλωση στις 20.00 για  την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους στον προαύλειο χώρο του Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Η εκδήλωση θα έχει ως τίτλο: «Η Παριανή ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους και η προσφορά της στον αγώνα του 1821» και θα ομιλήσουν η κ. Αθηνά Κονταλή, Δρ. Θεολογίας ΕΚΠΑ και η κ. Μπέτη Μιζά, Φιλόλογος. Προ των ομιλιών ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της τιμωμένης ηρωίδος.

            Το βράδυ της ιδίας ημέρας, στις 20:00, η Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στην Μονή Παναγίας Δαμάστας με θέμα: «Η πίστη των Επαναστατημένων Ελλήνων στην Παναγία». Ομιλητής θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και συγγραφεύς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube (@ekklisia1821).

Εκ της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ