Με επιτυχία και με την παρουσία του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών πραγματοποιήθηκαν η 31η και η 32η επετειακές εκδηλώσεις της Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η 31η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Δαδίου σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.

Το θέμα της εκδηλώσεως ήταν: «Η Μάχη του Δαδίου». Ο Ιερέας της Αμφίκλειας και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής Πρωτ. π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος με απλούς κατοίκους της Αμφίκλειας, μικρούς και μεγάλους σε πολύ συγκινητικό θεατρικό δρώμενο, πραγματοποιήσαν αναπαράσταση της Μάχης του Δαδίου, την σκηνοθεσία του οποίου είχε η κ. Βίκυ Κουκουτσίδη, ενώ την αφήγηση έκανε ο ποιητής και εκπαιδευτικός κ. Ιωάννης Βρεττός.

Η 32η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μουσείου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος και είχε ως θέμα: «Παιδεία και γράμματα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Εισηγήσεις επί του θέματος πραγματοποίησαν  ο κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, Δρ. Θεολογίας – Διευθυντής 5ου Λυκείου Λαμίας και η κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, Δρ. Κοινωνιολογίας & Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, Διδάσκουσα στο  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ), πρ. Βουλευτής Φθιώτιδος, ενώ μαθητές του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και η Παραδοσιακή Ορχήστρα της Ι. Μ. Φθιώτιδος, με την επιμέλεια του Διευθυντού κ. Ανδρέα Ιωακείμ απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια.

Και στις δύο εκδηλώσεις τοποθετήθηκε κατάλληλα και επισφράγισε με τον λόγο του ο Μητροπολίτης κ. Συμεών.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων συνεχίζεται  και τον μήνα Αύγουστο με τις κάτωθι επετειακές εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 στις  19:00 μ.μ., αμέσως μετά την Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ν. Αγίου Γεωργίου Μενδενίτσης η 33η επετειακή εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Μενδενίτσας και την Πρωτοβουλία ανάδειξης της Ιστορίας της Μενδενίτσας με θέμα: «Η Μενδενίτσα στην Επανάσταση του 1821».

Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021 και στις 11:00 π.μ, αμέσως μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η  34η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος», στον αύλειο χώρο του Ιερού  Ναού  Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας (Βελίτσας).

Την  Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, στις 20:00 μ.μ., η 35η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Η πίστη των επαναστατημένων Ελλήνων στην Παναγία», στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας.

Την  Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, στις 20:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η  36η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Οι περιοδείες και το κηρυκτικό έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην υπόδουλη Ελλάδα» στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης.

Την  Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, στις 10:30 π.μ, αμέσως μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί η   37η Επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Διδάχος του Γένους», στον  Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Εργατικών Κατοικιών  Ν. Μαγνησίας Λαμίας. 

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, στις 21:30 μ.μ. στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη», θα πραγματοποιηθεί η  38η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά». Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση.

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στις 10:00 π.μ. στην θέση Βασιλικά στο Ρεγκίνι θα ψαλεί Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην Μάχη των Βασιλικών, 26 Αυγούστου 1821.

Ακολούθως στις 20:45 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στον προαύλιο χώρο του Ιστορικού Ναού της Παναγίας στο Ρεγκίνι και στις 21:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 39η Επετειακή εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καμένων Βούρλων με θέμα: «Η Μάχη των Βασιλικών».