Αρχική » Ευρωαραβικός διάλογος στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ευρωαραβικός διάλογος στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

από kivotos

Mε τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και 11 Μαρτίου 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διεθνές συνέδριο, με θέμα «Κοινωνίες σε Μετάβαση: Ενεργοί Πολίτες – Πού μπορούν να κάνουν τη διαφορά;» (Societies in Transitions, Active Citizenship – Where can it make a difference?).

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος υπό την ονομασία «Ευρωαραβικός διάλογος», το οποίο η ΟΑΚ εκτελεί σε συνεργασία με διεθνούς κύρους ιδρύματα και οργανισμούς, όπως η Ένωση των Ακαδημιών της Ευρώπης – Oikosnet και η Coptic Evangelical Organization for Social Services (CEOSS) της Αιγύπτου. Το πρόγραμμα αυτό, καλώντας διαμορφωτές της κοινής γνώμης, φιλοδοξεί να μελετήσει τις ποικίλες πολιτικές, κοινωνιολογικές, οικονομικές και θρησκευτικές διαστάσεις των σχέσεων των Ευρωπαϊκών Κρατών με τις Αραβικές Χώρες και να συμβάλει στη μεταξύ τους προσέγγιση, στην υπέρβαση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων και στην οικοδόμηση μιας υγιούς συνεργασίας.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε θέματα καλών πρακτικών από την κοινωνία των πολιτών, την συμμετοχή των νέων και των μελλοντικών γενεών, το ρόλο των μέσων επικοινωνίας, καθώς και το θέμα των μεταναστών και προσφύγων. Στο συνέδριο της Κρήτης θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου, όπως και του διπλωματικού σώματος Ευρωπαϊκών και Αραβικών κρατών.

Ο έλληνας υπουργός των Εξωτερικών θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτριο Μαν. Πλευράκη, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Δρ Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης, Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ακαδημιών OIKOSNET κ. Rüdiger Noll, διευθυντές Ευρωπαϊκών Ακαδημιών, όπως της Ακαδημίας Sigtuna/Σουηδία, της Ακαδημίας του Loccum/Γερμανία, του Σεμιναρίου Αγίου Ανδρέα στη Μόσχα/Ρωσσία, ο Διευθυντής του CEOSS και Πρόεδρος των Ευαγγελικών Εκκλησιών της Αιγύπτου Δρ. Andrea Zaki, καθώς και πρέσβεις, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από την Αίγυπτο και άλλες Αραβικές χώρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα μιλήσει προς τους Συνέδρους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος θα αναφερθεί και στο πολύπλευρο έργο του Αννουσάκειου Ιδρύματος και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, θα επισκεφθούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο» του 9ου Δημοτικού Σχολείου στη Χαλέπα Χανίων, όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δίδουν μαθήματα ανθρωπιάς προς τους άπορους συμπολίτες μας, καθώς και σε πρόσφυγες και άλλες αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

 


Πηγή: www.zarpa.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ