Αρχική » Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος: Με το βλέμμα στραμμένο στον προσεχή Οκτώβριο

Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος: Με το βλέμμα στραμμένο στον προσεχή Οκτώβριο

από christina

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Η εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Κλήμεντος, πέραν των όποιων ανθρώπινων και δικαιολογημένων συναιασθηματικών εξάρσεων, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της διαδοχής στη Μητρόπολη Περιστερίου, η οποία, ως γνωστόν, ανήκει στις “περιζήτητες” μητροπόλεις, όχι μόνο του κέντρου του λεκανοπεδίου, αλλά και όλης της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συνέλθει τον προσεχή Οκτώβριο για να προβεί στην πλήρωση της κενής αυτής θέσης του μητροπολίτη Περιστερίου και μαζί με αυτήν, πρόκειται να αποφασίσει και για την κάλυψη τριών ακόμη, έως σήμερα, μητροπολιτικών θώκων, ως των μητροπόλεων Καστορίας, Λαγκαδά και Κιλκισίου.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως ένεκα των θερινών διακοπών τα γραφεία πολλών ιερών μητροπόλεων έχουν αναστείλει τις λειτουργίες τους για το κοινό, στην ουσία, κάθε άλλο παρά “ησυχάζουν”, καθώς η κούρσα της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει στις ως άνω μητροπόλεις, με πολλούς να προβάλουν ως ενδιαφερόμενοι για την ανάληψη των θέσεων αυτὠν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, με χρονικό ορίζοντα ανάληψης των προσωπικών του αποφάσεων τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και θα συνέλθει, μεταξύ άλλων, καί για τα ζητήματα αυτά η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, καλείται να διατηρήσει τις καλύτερες ισορροπίες μεταξύ των “υποψηφίων” προς ανάληψη των μητροπολιτικών θέσεων: ισορροπίες μεταξύ των επιλογών τόσο των κατά το δυνατόν ικανότερων για τη διαποίμανση αυτών των μητροπόλεων, αλλά και για τη συγκατάνευση των τοπικών Εκκλησίων και περιφερειών, που προωθούν υποψηφίους από την τοπική τους κοινότητα και Εκκλησία.

Όπως και να έχουν, όμως, τα πράγματα, ο προσεχής Οκτώβριος δεν απέχει πολύ από σήμερα και θα δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα ως άνω ζητήματα.

Έως τότε, η κούρσα διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει για όσους ορέγονται την επισκοποίηση και ανάληψη του δύσκολου και επίπονου έργου της διαποιμάνσεως!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ