Με κατάνυξη κατά την μοναστηριακή τάξη εορτάστηκε εφέτος η εορτή της Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Κουτσουριωτίσσης που βρίσκεται πλησίον του χωριού Αμυγδαλιά Φωκίδος.

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος χοροστάτησε στην πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού, εν συνεχεία μαζί με τους ιερείς που τον πλαισίωναν έψαλλαν τα Εγκώμια έμπροσθεν του επιταφίου της Παναγίας και τέλος κήρυξε το θείο λόγο.

Ανήμερα της εορτής ο κ. Θεόκλητος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Καραγιάννη και ιερείς της επαρχίας Φωκίδος.

Τις δυο ημέρες της πανηγύρεως στην ιστορική Ιερά Μονή Αποδόσεως της Θεοτόκου «Κουτσουριωτίσσης», ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης τελούσε χρέη τελετάρχη, ενώ ανήμερα της εορτής  ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο της Παναγίας.

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μαριάμ Σκορδά, μαζί με την Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασίδος Κικιλία μοναχή και τη συνοδεία της, καθώς και με την Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Δωρίδος, Μόνικα μοναχή και τη συνοδεία της, έψαλλαν βυζαντινά και κατανυκτικά.

Η Γερόντισσα Μαριάμ Σκορδά διάσημη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για το χάρισμά της στη βυζαντινή μουσική, ανέβασε τις καρδιές όλων όσων παρευρέθηκαν στα ουράνια. Ενώ με την πλούσια φιλοξενία της απέδειξε την αγάπη της προς τον πιστό λαό, που ειδικά στην ακολουθία του Εσπερινού κατέκλυσε την Ιερά Μονή.