Αρχική » Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η νίκη μας είναι βεβαία εάν μιμηθούμε τον Ιερό Φανούριο»

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η νίκη μας είναι βεβαία εάν μιμηθούμε τον Ιερό Φανούριο»

από christina

Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου, συμπολιούχου Δραπετσώνας, Χοροστάτησε σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, ο  Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του και αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Φανουρίου ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το «θαύμα που έχει ανθρωπολογικές προεκτάσεις» όπως χαρακτηριστικά είπε «διότι είναι και παράδοξο και ανεπανάληπτο και μοναδικό» να έχει δοκιμαστεί και να έχει πονέσει ένας άνθρωπος «και όμως να έχει λησμονηθεί, να τον έχουν ξεχάσει και να μην τον αναφέρουν οι άνθρωποι στην σκέψη και την καρδιά τους για 1050 χρόνια». «Όμως αυτός ο άνθρωπος που πέρασε μέσα στη λήθη των αιώνων», συμπλήρωσε, «δεν έκανε λάθος επιλογή στη ζωή του, αλλά είχε σωστά προσανατολίσει τον εαυτό του και είχε επικεντρώσει την ύπαρξή του στη μοναδικότητα της  αληθινής ανθρωπολογίας και οντολογίας».

Σημείωσε πως μέσα από αυτή την τραγικότητα μιας βάρβαρης, σκληρής και βάναυσης επιθέσεως σκληρών εχθρών στο νησί της Ρόδου «ο Θεός παρουσίασε το δικό Του βλάστημα, το δικό Του άνθρωπο, τον Μάρτυρα της πίστεως, τον άγνωστο έως τότε, τον λησμονημένο έως τότε, τον ζωντανό, όμως πάντοτε μάρτυρα Φανούριο».

Μίλησε για το θαύμα της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στη νήσο της Ρόδου, όπου μέσα από την τραγικότητα της επιθέσεως φανερώθηκε ένας παλαιοχριστιανικός Ναός και μέσα εκεί η Ιερά Εικόνα που «ανιστορούσε το πολυώδυνο Μαρτύριο του Ιερού Φανουρίου».

Αναφερόμενος σε αυτό ακριβώς το γεγονός και υπογραμμίζοντας πως «αυτό το θαύμα έχει ανθρωπολογική σημασία, δηλαδή προσφέρει σε όλους μας μήνυμα και μάθημα ζωής» εξήγησε ότι «ο φυσικός θάνατος που είναι ο έσχατος εχθρός μας, τελικά δεν μπορεί να μας κατανικήσει» και πως «ο άνθρωπος δεν τελειώνει στον μικρό εκείνο χώρο όπου κατατίθεται το σώμα του, αλλά συνεχίζει την υπερβατική ζωή του στην άπειρη και ατελεύτητη αιωνιότητα», απολαμβάνοντας κατά τις πράξεις και τα έργα του βίου του «ή την άμεση κοινωνία με τον Δημιουργό των απάντων για την ατελεύτητη αιωνιότητα ή την  απώλεια αυτής της κοινωνίας».

Ο Μάρτυρας εξαγγέλλει «την Ανάσταση, τη ζωή, την εγγύηση ότι δεν είμαστε θνητοί και φθαρτοί, αλλά ότι κτιστήκαμε για να αποβούμε μέτοχοι της Θείας ζωής, κοινωνοί των Ακτίστων Ενεργειών», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμα που μας καλεί όλους σε μία πνευματική μεταρσίωση, σε μία βαθιά επίγνωση του προορισμού μας, αλλά και του μεγαλείου της υπάρξεώς μας».

Με έμφαση υπογράμμισε πως «επειδή είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε και να κρίνουμε, να δεχόμαστε ή να απορρίπτουμε, είμαστε και υπεύθυνοι» και τόνισε πως ο καθένας από εμάς, κριτή του δεν θα έχει το Θεό ο οποίος είναι Αγάπη, αλλά τις πράξεις του οι οποίες «και θα αποτελούν ή τον στέφανο της νίκης μας ή τον κριτή της καταδίκης μας».

Επισημαίνοντας πως «καλούμεθα όλοι να μετανοήσουμε, να μεταστοιχειωθούμε, να βάλουμε τα πράγματα στην αληθινή ζυγαριά, να δούμε πόσο γρήγορα περνούν τα ανθρώπινα δρώμενα», ανέφερε πως ο Ιερός Φανούριος μας δίνει το μήνυμα «να κατανοήσουμε τα όριά μας». «Είναι ώρα ευθύνης, ώρα μεγάλης υπευθυνότητας να επιστρέψουμε όλοι στην αλήθεια της πίστεώς μας. Ειδικότερα αυτή την ώρα που μία πανδημία κατέδειξε τη μικρότητά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, και αφού σημείωσε πως ένας μικροοργανισμός «ντρόπιασε έναν ολόκληρο πλανήτη» ο οποίος επαίρεται για τα πολλά του επιτεύγματα, τόνισε ότι «γεννηθήκαμε μέσα στην φθαρτότητα, αλλά με προορισμό την αιωνιότητα».

«Ας ανεβούμε από το παρών, στο αιώνιο μέλλον» προέτρεψε όλους ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως ο Άγιος μας δείχνει τον δρόμο στον αληθινό προορισμό της υπάρξεώς μας. «Μην ακούτε τα φληναφήματα των δαιμόνων που μας μισούν και θέλουν να μας καταστήσουν ανεπαρκείς για τον ουρανό» είπε, συμπληρώνοντας: «Κοιτάξτε τον Μάρτυρα, κοιτάξτε το θαύμα, απολαύστε τη φωτοχυσία της Χάριτος που μας εμπνέει και μας οδηγεί».

«Ας μην απογοητεύσουμε τον Δημιουργό μας και ας τηρήσουμε τις εντολές του Χριστού που είναι ο ασφαλής δρόμος για τη Βασιλεία των Ουρανών» είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, υπογραμμίζοντας προς όλους πως «η νίκη μας είναι βεβαία εάν μιμηθούμε τον Ιερό Φανούριο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ