Αρχική » Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Δοκιμαζόμαστε για να μάθουμε να αγαπάμε»

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Δοκιμαζόμαστε για να μάθουμε να αγαπάμε»

από christina

Στον Ιερό Ναό,  στον οποίο διακόνησε επί πολλά χρόνια ως Εφημέριος και Προϊστάμενος, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ίλιον ευρέθη χθες Παρασκευή 27 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η επίσκεψη αυτή του κ. Συμεών υπήρξε η πρώτη μετά από την παλλαϊκή ενθρόνιση του στην πόλη της Λαμίας στις 16 Νοεμβρίου 2019. Ο κ. Συμεών απευθυνόμενος στους παλαιούς του ενορίτες ανέφερε: 

«Ήλθα κι εγώ απόψε από τη Λαμία ταπεινός προσκυνητής στον Άγιο μας, για να δω ξανά τα πρόσωπά σας, να συναντηθούν οι ματιές μας  και να ακούσω ξανά την καρδιά σας.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον Αρχιεπίσκόπο μας κ. Ιερώνυμο, τον Πνευματικό μας Πατέρα για την άδεια και ευλογία να είμαι σήμερα εδώ, αλλά και τον Πρεσβύτερο Αδελφό μου, Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα για την δική του αδελφική αγάπη».

Ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον μεθέορτο Αρχιερατικό Εσπερινό και ακολούθως στην Ιερά Παράκληση του Αγίου Φανουρίου, παρουσία Πατέρων εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,  του Βουλευτού Αττικής κ. Ιωάννη Λοβέρδου, αυτοδιοικητικών του Δήμου Ιλίου,  καθώς και πολλών προσκυνητών από την Ενορία, από το λεκανοπέδιο της Αττικής και πνευματικών παιδιών του κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στον μεθέορτο Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του υπογράμμισε:

«Είναι αλήθεια ότι όλες τις δοκιμασίες τις οποίες επιτρέπει ή ανέχεται ο Θεός, μας δίνονται για να μάθουμε να αγαπάμε.

Η κάθε δοκιμασία είναι μία ευκαιρία για να εκφράσουμε την αγάπη μας. Είναι μία πρόκληση ανάμεσα στην κατάφαση, την θετική δηλαδή συνεισφορά και συνεργασία και ανάμεσα στην άρνηση και στο κλείσιμο στον εαυτό μας, στην άρνηση δηλαδή να θυσιαστούμε για την αγάπη των αδελφών μας.

Θέλουμε την θυσία, αλλά θέλουμε οι άλλοι να θυσιαστούν για εμάς. Ο Άγιος Φανούριος εκφράζει απόλυτα τον άνθρωπο που βγήκε από την βόλεψή του. Αν κοιτούσε το συμφέρον του δεν θα υπήρχε η εικόνα του με τα μαρτύριά του, τα οποία υπέστη για χάρη των αδελφών του.  

Οι Άγιοι της Εκκλησίας θυσιάζονται εκούσια για την αγάπη την δική μας, για την αγάπη των πολλών και προσφέρουν εκούσια τον εαυτό τους, γι’ αυτό και λαμβάνουν πολλά χαρίσματα από τον Θεό. 

Ο Άγιος Φανούριος όπως και όλοι οι Άγιοι αποτελούν την παρηγοριά των πονεμένων, την ελπίδα των απογοητευμένων, την πυξίδα αυτών που έχουν χάσει τον δρόμο.

Οι δυσκολίες της πανδημίας είναι μία ευκαιρία με σοφία και με σύνεση να επαναξιολογήσουμε την ελευθερία μας. Η ελευθερία είναι ωραία αλλά και πρόκληση. Η ελευθερία δοκιμάζει την αγάπη μας για τον άλλο άνθρωπο. Να σκεφτόμαστε και να νοιαζόμαστε τους αδελφούς μας και όχι μόνο τον εαυτό μας. Οι οδυνηρές αυτές εμπειρίες είναι συγχρόνως και λυτρωτικές εμπειρίες, διότι δίνουν δυνατότητες για να φανερώσουμε όλοι την αγάπη μας για τον άλλο άνθρωπο.

Εύχομαι ο Άγιος Φανούριος να μιλήσει μέσα στην καρδιά μας. Να γίνουμε ομολογητές με προσωπικό κόστος και τίμημα. Καιρός ευθύνης και καιρός αγάπης». 

Κατά την διάρκεια της Ιεράς Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση ενώπιον της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου, ενώ μνημονεύθηκαν από τους ιερείς χιλιάδες ονόματα υπέρ υγείας των πιστών. 

Προ της απολύσεως της Ιεράς Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Βλαβιανό και τα μέλη τησ Διαχειριστικής Επιτροπής και όλους τους συνεργάτες του έργου εθελοντικής διακονίας της  Ενορίας για την πρόσκληση και την αγάπη και τους συνεχάρη για την άψογη διεξαγωγή της Ιεράς Πανηγύρεως.

Αναφερόμενος επίσης ο κ. Συμεών στην επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία εορτάζουμε φέτος, υπογράμμισε:

«Εορτάσαμε τον Άγιο Φανούριο σε ένα έτος πανδημίας αλλά και σε ένα έτος μνήμης. Να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι αν το Γένος μας κρατήθηκε τόσους αιώνες όρθιο, οφείλεται στο Συναξάρι και στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Η αγάπη του Θεού φανέρωσε τον Άγιο Φανούριο μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς, για να παρηγορήσει, να σκεπάσει και να στηρίξει τον υπόδουλο Έλληνα Ορθόδοξο μέχρι να ανατείλει το φως της επανάστασης και το φως της ελευθερίας. Μία ακόμη σπουδαία πτυχή για την οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους Αγίους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι και στις νέες κρίσεις που διερχόμαστε, η αγάπη του Θεού θα φανερώνει και πάλι Αγίους για να στηρίζει αυτό το Γένος των Ορθοδόξων και για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Χρόνια Πολλά σε όλους».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ