Η Ι. Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, σχετικά με ψευδείς αναφορές πολλών συμμετεχόντων στο πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ότι δήθεν εκπροσωπούν την Ι. Μονή ή ενεργούν υπό ή αντ᾿ αυτής, εξέδωσε την ακόλουθη Ανακοίνωση:

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καταγγέλλει για πολλοστή φορά ότι ουδεμία σχέση έχει με τα άτομα που παρουσιάστηκαν σήμερα σε αντιεμβολιαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας παρανόμως το όνομα της μονής μας και ομιλώντας δήθεν εκ μέρους της.

Γινόμαστε, ως μη ωφείλαμε, δέκτες μηνύσεων και επωνύμων καταγγελιών και καλούμαστε να απολογηθούμε ενώπιον της αστυνομίας για διασπορά ψευδών ειδήσεων και επικινδύνων θέσεων για την δημόσια υγεία. Ουσιαστικά, η Πολιτεία μάς καλεί σε απολογία για πρόβλημα που δεν λύνει, ενώ την έχουμε καλέσει πολλάκις να το λύσει. Μεταξύ άλλων, ανέχεται την ύπαρξη ιστοτόπων, που χρησιμοποιούν παρανόμως και παραπλανητικώς το όνομα της μονής μας.

Οι θέσεις αυτές ουδεμία σχέση έχουν με την μονή μας. Εκφράζονται από άτομα, τα οποία αυτοπροβάλλονται ψευδώς ως δήθεν μέλη της αδελφότητάς μας, ενώ απεναντίας είναι παράνομοι καταληψίες κτηρίων της μονής μας.

Αυτά τα άτομα δεν είναι Αγιορείτες ή Εσφιγμενίτες, δεν ανήκουν καν στην ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά ταυτίζονται με το νομικό θρησκευτικό πρόσωπο «Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος». Καπηλεύονται το όνομα του Αγίου Όρους και της Μονής μας και παρέχουν δήθεν «πνευματικό άλλοθι» στην άρνηση του εμβολιασμού.

Η συνεχής δημόσια παρουσία ατόμων με φανατικές και μισαλλόδοξες ιδέες, που παρουσιάζονται ψευδώς σαν μοναχοί Αγιορείτες και Εσφιγμενίτες, παρασύρει ανθρώπους σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αποτελεί δυσφήμιση για την ορθόδοξη Εκκλησία, το Άγιο Όρος και την μονή μας.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καλεί για ακόμη μία φορά την Ελληνική Πολιτεία να πράξει το αυτονόητο καθήκον της και να τερματίσει την κατάληψη των ιστορικών κτηρίων της μονής μας, και την καπηλεία του ονόματός της, προστατεύοντας την ορθόδοξη Εκκλησία και το Άγιον Όρος.

Η απραξία της Ελληνικής Πολιτείας εμπρός στις συνεχείς παράνομες πράξεις και θέσεις των καταληψιών κτηρίων της μονής μας, που συχνά είναι και βίαιες ή επικίνδυνες, σημαίνει ανοχή, κάλυψη και διαιώνιση εν τέλει της παρανομίας.
Φτάνει πια!

+Αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου