Αρχική » Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Εφόσον ανήκουμε στην Εκκλησία, οφείλουμε να Την εμπιστευθούμε» – Συνέντευξη στο MEGA

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Εφόσον ανήκουμε στην Εκκλησία, οφείλουμε να Την εμπιστευθούμε» – Συνέντευξη στο MEGA

από christina

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» παραχώρησε σήμερα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο κ. Ιγνάτιος ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σχετικά με το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας και παρατήρησε ότι «έχουμε την δαιμονοποίηση ενός θέματος που δεν σχετίζεται με την πίστη και την Εκκλησία. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι παρασύρονται από μια πνευματική αυτάρκεια, έχοντας πίσω τους κάποιους που τους καθοδηγούν, που δεν αναγνωρίζουν ότι η Εκκλησία μας λειτουργεί με τρόπο Συνοδικό, ότι ο Επίσκοπος έχει την μεγάλη ευθύνη, ως Πατέρας όλων, Κληρικών και λαϊκών, κι έτσι δυσφημούν την Εκκλησία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, υπογράμμισε ότι είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις Κληρικών μας που παρασύρουν το ποίμνιό τους σε μια αντιδραστική λογική: «στην πλειοψηφία τους οι Ιερείς μας έχουν φανεί αντάξιοι των περιστάσεων, πειθαρχούν στις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών τηρεί τα μέτρα. Όμως, οι εξαιρέσεις υπάρχουν, όπως συμβαίνει σε όλους τους χώρους και μάλιστα, εκεί που δεν θα έπρεπε καθόλου να υπάρχουν. Στην Τοπική μας Εκκλησία παρενέβημεν, καθότι χάσαμε και δεύτερο Κληρικό μας. Το γεγονός με πίκρανε ιδιαιτέρως γιατί ο Ιερέας αυτός είχε την δυνατότητα να εμβολιαστεί, η ηλικία του το επέτρεπε, αλλά ανέβαλε το εμβολιασμό και όταν, τελικά, το αποφάσισε, τον πρόλαβε η ασθένεια. Μαζί του ασθένησαν η Πρεσβυτέρα του, ο Ιεροψάλτης του χωριού, που έχασε κι αυτός τη ζωή του. Πλέον, θα είμαι πολύ αυστηρός, καθώς ζητώ να μάθω ποιοι από τους Ιερείς μου είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι υπόλοιποι θα υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε εβδομάδα το αρνητικό αποτέλεσμα δύο rapid tests. Ο Ιερέας έχει ευθύνη για τον εαυτό του και το ποίμνιό του. Οφείλει να δίδει το καλό παράδειγμα. Κάνουμε, λοιπόν, μια μεγάλη προσπάθεια να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και επανέλαβε η Ιερά Σύνοδος, «δεν κινδυνεύει  πίστη μας. Οι πιστοί κινδυνεύουμε»».

Ο κ. Ιγνάτιος κατήγγειλε την διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν στον θάνατο ανθρώπων, δήθεν από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κι έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση γνωστού Αγιογράφου από την Νέα Αγχίαλο: «έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς. Λίγο μετά, γράφτηκε κάπου στο διαδίκτυο ότι πέθανε αφού είχε κάνει το εμβόλιο. Αναγκάστηκε η σύζυγός του να το διαψεύσει και να δηλώσει στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ότι ο εκλιπών δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Το όνομά του, τη στιγμή αυτή, βρίσκεται σε λίστα ανθρώπων, που υποτίθεται ότι έχασαν τη ζωή τους από το εμβόλιο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γι’ αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο, από ανθρώπους που παίρνουν πολλούς στον λαιμό τους. Χάσαμε ανθρώπους της Εκκλησίας, επειδή κάποιοι τους είπαν μη κάνετε το εμβόλιο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους Ιερείς, τόνισε τα εξής: «με την υποχρεωτικότητα, ομολογώ, έχω ένα θέμα. Προτιμώ την πειθώ. Προτιμώ να πειστεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους άλλους. Το θέμα θα αντιμετωπίσει η Ιερά Σύνοδος. Όμως, ως πνευματικός Πατέρας των Κληρικών μου, τους παροτρύνω να προχωρήσουν όλοι στον εμβολιασμό. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ως έκφραση αγάπης προς τους ανθρώπους που ποιμαίνουμε. Η ελεύθερη επιλογή του εμβολίου είναι πράξη ευθύνης, αγάπης προς τους άλλους, εμπιστοσύνης προς τον Επίσκοπο και την Σύνοδό μου, τους επιστήμονες. Είναι απόδειξη ότι δεν παρασυρόμαστε, όπως, δυστυχώς, πράττουν πολλοί, δίνοντας άλλο χαρακτήρα στο ζήτημα του εμβολιασμού».

Απαντώντας σε σχόλια τηλεθεατών, που επικαλούνται τον Όσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη, για να κτίσουν τον αντιεμβολιαστικό τους άλλοθι, υπογράμμισε ότι «ο κατεξοχήν άνθρωπος που ήταν πιστός στην Εκκλησία και στην Ιερά Σύνοδο ήταν ο Άγιος Παϊσιος. Δυστυχώς,  κάποιοι εκμεταλλεύονται δήθεν προφητικούς λόγους του Αγίου και πρέπει να σκεφθούν ειλικρινά αν, πλέον, ανήκουν στην Εκκλησία ή όχι. Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης τοποθετείται τόσο καθαρά, όταν η Σύνοδός μας αποφαίνεται, όταν ο Επίσκοπος δίνει το παράδειγμα, τότε κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να αναλογιστούν τί σημαίνει ανήκω στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι μια οικογένεια. Είμαστε όλοι μαζί. Δεν μπορείς να έχεις πνευματική αυτάρκεια που προκαλεί την αίσθηση ότι μόνον εσύ ξέρεις, είσαι πιο άγιος από τους άλλους. Δυστυχώς, αυτή η πνευματική αυτάρκεια παρατηρείται σε πολλούς από τους Πνευματικούς και οδηγεί σε μια προβληματική αλληλεξάρτηση. Εφόσον ανήκουμε στην Εκκλησία, οφείλουμε να την εμπιστευθούμε. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν στο εκκλησιαστικό φρόνημα και σ’ αυτό που είναι η Εκκλησία. Η εκμετάλλευση των Αγίων είναι μεγάλο αμάρτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως συγκροτημένη κοινωνία για χάρη όλων των συνανθρώπων μας. Να μη στερούμεθα, πλέον, συνανθρώπους μας πολυτιμότατους, ως μη όφειλε, εξ’ αιτίας της πανδημίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ : 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ