Με κεντρικό πρόσωπο τον Άγιο Εθνοϊερομάρτυρα και Ισαπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό και με την παρουσία του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς η 36η και η 37η επετειακές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η 36η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης. Το θέμα της εκδηλώσεως ήταν:  «Οι περιοδείες και το κηρυκτικό έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην υπόδουλη Ελλάδα».

Κεντρικός εισηγητής της εκδηλώσεως ήταν ο εκπαιδευτικός  κ. Ηλίας Μογλενίδης Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τομέα Ιστορίας,  του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο  Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Φούκας, ενώ τους παρισταμένους πιστούς καλωσόρισε ο Προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ. π. Δημήτριος Κυρίτσης, Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος – Γαρδικίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης.

Η 37η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο διδάχος του Γένους» πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά  του Αιτωλού Εργατικών Κατοικιών Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

Επί του θέματος εισηγήθηκε ο κ. Σεραφείμ – Παναγιώτης Κυρίτσης Δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Υπάτης Μουσικός – Θεολόγος – Πρωτοψάλτης, ενώ τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Νικόλαος Τσάμης.

Την παρουσίαση επιμελήθηκε ο Εκκλησιαστικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου.

Και στις δύο εκδηλώσεις τοποθετήθηκε κατάλληλα και επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα προβληθούν από τον τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», η μεν 36η εκδήλωση αύριο Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στις 11:00 π.μ. και η 37η επετειακή εκδήλωση την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου   στις 11:00 π.μ. ενώ είναι ήδη διαθέσιμες στο επίσημο κανάλι της Μητροπόλεως στο Youtube, και θα προβληθούν και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89,4 Fm), καθώς και από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

Γίνεται τέλος γνωστό ότι ο τηλεοπτικός σταθμός «Star Κεντρικής Ελλάδος» από την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και κάθε μέρα στην πρωινή ζώνη θα μεταδίδει όλες τις επετειακές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως σε επανάληψη,  οι οποίες και έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους 2021.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων συνεχίζεται  και τον μήνα Σεπτέμβριο με τις κάτωθι επετειακές εκδηλώσεις:

Αύριο Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στις 07:30 π.μ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμό επί τη αρχή της Ινδίκτου στην παλαιά Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος. Θα τελέσει επίσης Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους μοναχούς και τις μοναχές που εκδιώχθηκαν από την Βαυαροκρατία με την βίαιη διάλυση των Μοναστηριών.

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης μετά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό θα πραγματοποιηθεί 41η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Ο Μοναχισμός στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του ’21».

Την  Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Νέας Μαγνησίας Λαμίας, θα πραγματοποιηθεί η 42η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Η επανάσταση του ΄21 στην Ιωνία Γη».

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 10:30 μ.μ., αμέσως με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας θα πραγματοποιηθεί η 43η επετειακή  εκδήλωση με θέμα: «Η προσφορά των Ελλήνων της Οδησσού στην Επανάσταση του ’21».

Τέλος, την  Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας θα πραγματοποιηθεί η 44η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Το Ζητούνι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως