Σε μία ξεχωριστή πανήγυρη που τελείται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Αυστοστέγαση Λατσιών, παρέστη και χοροστάτησε κατά τον εσπερινό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα τής Κυριακής 5ης Σεπτεμβρίου 2021, με την ευκαιρία τής εορτής τής ανάμνησης τού εν Χώναις θαύματος τού Αρχιστρατήγου Μιχαήλ.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και κληρικοί τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Πολλοί ενορίτες αλλά και λοιποί εορτάζοντες εκ της κατεχόμενης Γιαλούσας και όχι μόνο, προσκόμισαν τις προσφορές και τα κόλλυβά τους για να ευλογηθούν κατά την αρτοκλασία, ενώ προηγουμένως είχε τελεσθεί λιτανεία και αναπεμφθεί δέηση, όπου αναγνώστηκαν τα ονόματα όλων των επιτελούντων την εορτή.

Πριν το κήρυγμα, ο Μακαριώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη, κατόπιν εισήγησης τού προϊσταμένου τού ναού π. Χρίστου Συμεού, ένα εκ των πολλών ιεροπαίδων τού ναού, τον ευλαβέστατο Κωνσταντίνο Ηρακλέους, ο οποίος, πέραν από την ανιδιοτελή διακονία του στον Ιερό Ναό τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σπουδάζει τα ιερά γράμματα στη Θεολογική Σχολή τής Εκκλησίας τής Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θαυμαστό γεγονός που επιτελέστηκε με τη Χάρη τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εξηγώντας στους πιστούς παράλληλα την μεγάλη αξία τής αληθινής πίστης τού ανθρώπου.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι: «Οι άγγελοι είναι υπηρετικά πνεύματα όχι μόνο τού Θεού αλλά και για μας τους ανθρώπους. Ο καθένας μας έχει τον προσωπικό του άγγελο. Κι ο προσωπικός μας άγγελος χαίρεται όταν είμαστε ταπεινοί, όταν μετανοούμε, όταν έχουμε αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Κι αντίστροφα, όταν δεν είμαστε άνθρωποι τής ταπείνωσης, της προσευχής, της αγάπης, λυπάται.

Ο άνθρωπος δυστυχώς, αδελφοί μου, δεν έμεινε σταθερός κοντά στον Θεό, ακόμα και μετά την ενανθρώπηση του ίδιου τού Υιού Τού. Όμως, μας αγαπά τόσο πολύ ο Θεός, που θέλει οπωσδήποτε να είμαστε πολίτες της ουράνιας βασιλείας Του. Ως προς το εν Χώναις θαύμα, θυμόμαστε σήμερα τη σωτήρια επέμβαση του Αρχαγγέλου μας, ώστε να μην πλημμυρίσει ο ναός του, αφού οι ειδωλολάτρες της περιοχής, κινούμενοι από φθόνο, αποφάσισαν να ενώσουν δυο ποταμούς και να τους στρέψουν κατά του Αγιάσματος και του Ναού.

Ο Άρχιππος, ο εκεί νεωκόρος, με τις προσευχές του, κατόρθωσε οι δυο ποταμοί να χύνονται σε ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε από χτύπημα του Αρχάγγελου Μιχαήλ κι έτσι να σωθεί ο Ναός. Επειδή το άνοιγμα έμοιαζε με χωνί, και το νερό χωνεύτηκε στο μέρος αυτό, η περιοχή μετονομάστηκε από Κολλασές σε Χώνες της Φρυγίας. Ας μιμηθούμε τους αγγέλους μας. Να είμαστε δηλαδή πιστοί και σταθεροί στη διακονία τού Θεού, στην τήρηση τού θελήματος τού Θεού, στην τήρηση τής αγάπης».

Παρόντες στον εσπερινό ήταν επίσης ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς, ο Πρόεδρος τής κατεχόμενης Κοινότητας Αιγιαλούσης κ. Παναγιώτης Χατζηπαντελής και πολυάριθμοι πιστοί.

Τους ύμνους τής εορτής απέδωσε με αριστοτεχνικό τρόπο ο καλλικέλαδος πρωτοψάλτης κ. Δημήτρης Ιεροδιακόνου, ο οποίος ανέλαβε το δεξιό αναλόγιο.