Αρχική » Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Χανδρά Σητείας.

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Χανδρά Σητείας.

από christina

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 η Δεσποτική εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό Χανδρά Σητείας. 

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, προέστη κατά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής και στο πολίτευμα του Σταυρού που βιώνει ο χριστιανός, αγωνιζόμενος να απαρνηθεί τον εγωισμό, τη φιλαυτία, τη φιληδονία και να σταυρώσει όλα τα πάθη του. Όπως σημείωσε ο Σεβ., η Εκκλησία μας δεν τιμά τον σταυρό ως απλό σχήμα, αλλά τον ασπαζόμαστε και τον προσκυνούμε ως τον «τύπον», το σημείο και το σύμβολο της μεγάλης θυσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που έχει προσλάβει μυστικά τη χάρη και τη δύναμή Του. Είναι «ο φύλαξ πάσης της οικουμένης, η ωραιότης της Εκκλησίας, βασιλέων το κραταίωμα, πιστών το στήριγμα», το Τίμιο Ξύλο όπου έχυσε το τίμιο Αίμα του ο Σωτήρας Χριστός, από τον οποίο απορρέει η χάρη, ο αγιασμός και η σωτηρία του ανθρώπου, ευχήθηκε δε στο εκκλησίασμα τη δύναμη και την προστασία του Τιμίου και Ζωηφόρου Σταυρού του Εσταυρωμένου Κυρίου μας.  

Στην πανήγυρη έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμ. π. Γεώργιος Μονιός και ο Ιερολ. Διάκονος π. Τίτος Ματαλλιωτάκης, και παρέστησαν πολλοί πιστοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χανδρά κ. Γεώργιος Ανυψητάκης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ