Αρχική » Η εορτή του Οσίου Αμφιλοχίου του Πατμίου στη Μητρόπολη Κισάμου

Η εορτή του Οσίου Αμφιλοχίου του Πατμίου στη Μητρόπολη Κισάμου

από christina

Κατά την εορτή της ανακομιδής των Ιερών λειψάνων του Οσίου πατρός ημών Αμφιλοχίου του Πατμίου, του νέου ασκητού, ο Επίσκοπος μας τέλεσε Ιερά Αγρυπνία εις το Ι.Μετόχιον (Τιμίου Σταυρού, Ταυρωνίτης), της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου, Πάτμου. Αναφερόμενος εις τον “μεγάλο ασκητή των καιρών μας”, όπως ονόμασε τον Όσιο Αμφιλόχιο σημείωσε: ” Κορωνίδα των αρετών του οσίου πατρός η αγάπη. Η αγαπώσα τον Κύριο και τον άνθρωπο καρδία του μοιραζόταν και παραδιδόταν, άνευ όρων και ορίων, για την αγάπη του Χριστού και την διακονία του πλάσματος Του, του ανθρώπου.

“Η αγάπη είναι η γέφυρα του Ουρανού, χωρίς αγάπη στην σκέψη και την καρδιά τα πάντα είναι νεκρά”, έλεγε ο ίδιος, κάνοντας πράξη τον λόγο του. Το φωτεινό του παράδειγμα, θυσιαστικής αγάπης και έως εσχάτων προσφοράς, μιας αγάπης που προσφερόταν απλόχερα ακόμα και σε πρόσωπα που τον συκοφάντησαν και έγιναν αιτία εξορίας του και κακουχιών, καθώς γινόταν τα πάντα τοις πάσι, αναλώνοντας τον εαυτό του και οικονομώντας όλους εκείνους που αναζητούσαν κοντά του στήριγμα, παρηγοριά και καταφυγή (μοναστικές κοινότητες, ιεραποστόλους, κληρικούς και λαϊκούς).

Ιερά παρακαταθήκη όχι μόνο δια τα  πνευματικά του παιδιά, ανά την οικουμένη,  αλλά και δι΄ όλους εμάς που στους αφιλάνθρωπους καιρούς μας αναζητούμε πνευματική αναψυχή και παρηγοριά”, κατέληξε ο Επίσκοπος μας. Αναφέρθηκε, επίσης, με λόγους ευχαριστιακούς, εις την Καθηγουμένη της Ι.Μονής Ευαγγελισμού, Γερόντισσα Χριστονύμφη, και την ευλογία προσφοράς τεμάχιου Ι. Λειψάνου του Οσίου Αμφιλόχιου, το οποίο εις το διηνεκές θα ευλογεί “το Ι. Μετόχιο, τον τόπο και τους ανθρώπους του”, ως επίσης και εις την μακαριστή Θεονύμφη μοναχή, η οποία και δημιούργησε το μετόχι του Τιμίου Σταυρού.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ