Γιορτάσθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι, η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η Επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, με την τέλεση πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Αγ. Αλεξάνδρου Λουσάκα.
Την Θεία Ευχαριστία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιμ. Δανιήλ Μπιάζη.
Στους πανηγυρικούς εορτασμούς παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής την βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, τον βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ κ. Γιώργο Βαρνάβα, τον βουλευτή ΔΗΣΥ κ. Γεώργιο Τάσου, την Γενική Διευθύντρια της Βουλής κ. Βασιλική Αναστασιάδου και την Λειτουργό Διεθνών Σχέσεων Ά της Βουλής κ. Αυγούστα Χρίστου, οι οποίοι βρίσκονται στην Λουσάκα για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 134ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Επίσης, παρέστησαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, της Κύπρου κ. Χρήστος Σπάιρον και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκα κ. Ανδρέας Δάμαλης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική λιτάνευση των αγίων Εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού. Ο Μητροπολίτης κ.Ιωάννης κάλεσε τα νιάτα της Ελληνικής Κοινότητας να πάρουν τις Εικόνες στα χέρια, για να συμμετάσχουν και αυτά στον εορτασμό.

Μετά την επιστροφή στον Ιερό Ναό τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο. Συγκινητικές στιγμές βίωσαν όλοι, όταν μερικά από τα παιδιά της παροικίας απήγγειλαν εορταστικά ποιήματα, στο τέλος των οποίων καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Αμέσως μετά άπαντες κατευθύνθηκαν στο Μνημείο Πεσόντων της Κοινότητας, όπου τελέσθηκε Τρισάγιο στην ιερή μνήμη των Πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες της Πατρίδας, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, ενώ απαγγέλθηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Ζάμπιας.

Αμέσως μετά, στον Πολιτιστικό χώρο της Ελληνικής Κοινότητας, παρατέθηκε εορταστικό νηστίσιμο γεύμα, προσφερόμενο από την Ιερά Μητρόπολη. Εκεί ο Σεβασμιώτατος κ.Ιωάννης μετέφερε τις εόρτιες ευχές του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β', ενώ στην συνέχεια εκφώνησε προς τους παρευρισκόμενους Έλληνες ομιλία, καταθέτοντας σε αυτούς τις σκέψεις και τις προτάσεις του για την πνευματική και κοινωνική πρόοδό τους στην Ζάμπια.