Αρχική » ’’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021’’ 5η μέρα – Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο

’’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021’’ 5η μέρα – Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο

από christina

Στο πλαίσιο των πολυήμερων εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία “ΔΗΜΗΤΡΙΑ”, που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας, προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με θέμα: “Το καρκίνωμα του ατομισμού με μεταστάσεις και με μεταλλάξεις”.

Ο Σεβασμιώτατος με έναν υπέροχο κατηχητικό λόγο ανέλυσε με άλλα λόγια το σωτήριο έργο του Χριστού, που βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία. “Ο πιστός, ως συνειδητό μέλος του Σώματος του Χριστού, που είναι η Εκκλησία, ζει τη ζωή του Χριστού μυστηριακά, λειτουργικά, μετέχοντας στη Θεία δόξα δια της συμμετοχής του στο Ποτήριο της Ζωής, την Θεία Ευχαριστία. Η αγάπη του Τριαδικού Θεού, φανερώνεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος καθίσταται διά του εκκλησιαστικού τρόπου ζωής, κατοικητήριο του Θεού. Προετοιμάζεται ο άνθρωπος, ο βαπτισμένος στο όνομα του Τριαδικού Θεού, με την μετάνοια, την εξομολόγηση, την εφαρμογή των θείων εντολών, τη συγχώρηση, και την ανιδιοτελή αγάπη, να καθαρίσει την ψυχή και με την εγκράτεια και την πνευματική άσκηση το σώμα του, ώστε να γίνει αληθινά Χριστοφόρος. Αυτό φαίνεται και αποδεικνύεται στα πρόσωπα των Αγίων. Εορτάζουμε σήμερα την Αγία Ταϊσία, που ήταν πρώην πόρνη, αλλά δια της μετανοίας και την εν γένει ευαγγελικής ζωής, έγινε αυθεντικός άνθρωπος, δηλαδή Αγία”.

Στη συνέχεια είπε: “Μέσα στην Εκκλησία μαθαίνουμε να είμαστε ομοούσια πρόσωπα, μοναδικά και ανεπανάληπτα, ίσοι με τους αδελφούς μας, με τους οποίους συνδεόμαστε με τους δεσμούς της ανιδιοτελούς αγάπης. Αυτό είναι το ήθος της Εκκλησίας. Να μεταμορφώνει τον άνθρωπο από ένα παραμορφωμένο πνευματικά σε καινό, κατά Χριστόν δηλαδή άνθρωπο, καινούργιο, αιώνιο. Η Εκκλησία επιδιώκει να καταστήσει τον άνθρωπο από εικόνα Θεού, ομοίωση Θεού, μέσω της αυθεντικής αγάπης που λέγεται εν Χριστώ ζωή, να τον ενώσει οργανικά ως μέλος στο σώμα του Χριστού, όπως επανειλημμένως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος. Ο Χριστός είναι η κεφαλή αυτού του Σώματος, αυτός είναι ο Σωτήρας μας. Μέσα στο Σώμα αυτό ο Χριστός, μας υπέδειξε πως θα φτάσει στη σωτηρία, εφαρμόζοντας τις θείες εντολές Tου”.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “Οι ευαγγελικές εντολές είναι οδοδείκτες της πνευματικής μας ζωής. Δυστυχώς όμως, υπάρχει ο μεγάλος και επικίνδυνος εχθρός της σωτηρίας μας που είναι ο πονηρός, ο οποίος δημιουργεί στον «ἀσθενεῖ τῇ πίστει» άνθρωπο την εντύπωση ότι οι εντολές είναι ανεφάρμοστες, κουραστικές και στερούν την ελευθερία μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψεύδος. Μέσω της αρνήσεως εφαρμογής του θείου θελήματος, ο άνθρωπος γίνεται δούλος της αμαρτίας και του θανάτου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να μάθουμε τον κοινωνικό τρόπο ζωής, που είναι η απομάκρυνσή μας από τον ατομισμό, τον φθόνο, τη ζήλεια, την αδιαφορία μας για τους συνανθρώπους μας. Είναι ο μεγαλύτερος πνευματικός κίνδυνος για τη σωτηρία μας. O ατομισμός είναι σαν τον καρκίνο του σώματος. Καταστρέφει την κοινωνία των ανθρώπων. Γι’ αυτό η Εκκλησία κάνει μία διάκριση ανάμεσα στον καλό τρόπο αξιοποιήσεως των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων από την κακή χρήση τους. Αυτή η κακή διαχείριση των δυνάμεων δημιουργεί τα πνευματικά καρκινώματα, που οδηγούν τον άνθρωπο ή στην αίρεση ή στην άρνηση της πίστεως στον Χριστό”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος είπε: “Τέλος, έχουμε και τις πνευματικές μεταλλάξεις. Αυτές οι μεταλλάξεις είναι ή υποκρισία, ο φαρισαϊσμός, ή επίδειξη, η προβολή. Είναι η απουσία τη αγάπης και της ταπεινοφροσύνης από τη ζωή. Αυτός ο άνθρωπος, τον οποίο εκφράζει ο Φαρισαίος της γνωστής παραβολής, μένει ακοινώνητος από τους συνανθρώπους του, κλεισμένος σε έναν ψεύτικο εαυτό, με μια δαιμονική μεγαλοϊδέα για τον εαυτό του. Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, στο είδωλο του απευθύνεται, τον εαυτό του έχει θεοποιήσει και εδώ είναι η μεγάλη παγίδα που έχει στήσει ο Πονηρός για τους ανθρώπους τους οποίους έχουν προχωρήσει στην πνευματική ζωή και έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και πνευματικούς αγώνες, ο οποίος λέει στον αγωνιζόμενο άνθρωπο ότι «είσαι ο καλύτερος». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο άνθρωπος να πέφτει πνευματικά.
Ευχή και προσευχή όλων μας είναι η αγάπη του Χριστού να μας κρατάει ενωμένους μέσα στο αγιασμένο Σώμα Του που είναι η Εκκλησία, η Θεία Κοινωνία να είναι η τροφή της ψυχής μας και η λατρευτική ζωή το πνευματικό οξυγόνο μας”.

Στη συνέχεια, στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, που γίνεται εντός του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος απάντησε στα ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο δια ζώσης ή διαδικτυακά στο YouTube: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η 5η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Αιμυαλών, Δημητσάνης.
Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Νικόλαος Νικολάου και Κωνσταντίνος Λειβαδάρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ