Αρχική » ’’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021’’ 9η μέρα – Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ, Έξαρχο Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι

’’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021’’ 9η μέρα – Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ, Έξαρχο Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι

από christina

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται οι πολυήμερες ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις ‘’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021’’ (9η ημέρα) στον Ιερό Ναό μας.
Μετά τις ακολουθίες των παρακλητικών κανόνων προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ακολούθησε ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ραφαήλ, Έξαρχο Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι, με θέμα: “Οδοιπορικό στα Πανάγια Προσκυνήματα”.

Ένα νοερό ταξίδι με τον υπέροχο λόγο του πραγματοποίησε ο ομιλητής στο πυκνό ακροατήριό του στους Τόπους που διαδραματίστηκαν τα αναφερόμενα γενονότα στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Οι Άγιοι Τόποι ή αλλιώς τα Αγιοταφικά Προσκυνήματα, είναι οι περιοχές της Παλαιστίνης, όπου έδρασε ο Χριστός, έζησαν οι προπάτορές Του και διαμορφώθηκε η πρώτη Χριστιανική Εκκλησία, η οποία συνεχίζεται δια μέσω των αιώνων.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στα σπουδαιότερα προσκυνήματα που είναι: Ο Πανάγιος Τάφος, ο Γολγοθάς, το σημείο της Αποκαθήλωσης και ο τόπος ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, το Σπήλαιο στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, το Όρος των Ελαιών που έγινε η Ανάληψη, η Γηθσημανή που έγινε η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Ιορδάνης Ποταμός, το Όρος Θαβώρ, η Ναζαρέτ, όπου έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Ιδιαιτέρως τόνισε τον θυσιαστικό ρόλο που έχουν αναλάβει εφ’ όρου ζωής οι Πατέρες της Αγιοταφικής Αδελφότητος με προεξάρχοντα – Ηγούμενο τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’. Οι ακρίτες αυτοί της πίστεως, αποτελούν τους φύλακες των Ορθοδόξων Προσκυνημάτων, τους λειτουργούς, ανακαινιστές και υπερασπιστές των δισχιλιετών Προσκυνημάτων, αποφασισμένοι να δώσουν και τη ζωή τους για την προάσπισή τους απέναντι σε κάθε επιβουλή.
Τέλος ο π. Ραφαήλ, έκανε θερμή έκκληση στους συγκινημένους πιστούς, από την νοερή επίσκεψη τους στους Αγίους Τόπους, να προσεύχονται διαρκώς στον Σαρκωθέντα Χριστό που γεννήθηκε, βαπτίστηκε, κήρυξε, σταυρώθηκε, αναστήθηκε και ανελήφθη, αγιάζοντας αυτούς τους Τόπους, να ενδυναμώνει τους Αγιοταφίτες Πατέρες, να πληρώνει την καρδιά τους με τα χαρίσματα της Πεντηκοστής, να τους διατηρεί υγιείς από κάθε ασθένεια, γενναίους και θαρραλέους, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα η ευλογημένη και πολυπόθητη της μετάβασής μας στους Αγίους Τόπους, να βρούμε τις πόρτες των Προσκυνημάτων ανοιχτές και τις σημαίες, Αγιοταφική και Ελληνική να κυματίζουν.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” εντός του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον π. Ραφαήλ και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.
Η 9η ημέρα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021”, ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός ήταν ο π. Βασίλειος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Ηρακλείου Αττικής.
Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Περικλής Ασημακόπουλος και ο Λαμπαδάριος κ. Νεκτάριος Ὀρφανάκος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ