Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021” πού πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας, έγινε ομιλία με θέμα: "Η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Αγιορείτες Άγιοι" και ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο, υποτακτικό του αειμνήστου Γέροντος Μωυσέως.

Ο π. Χρυσόστομος άρχισε την ομιλία του αναφερόμενος στις θαυματουργές εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου που ως πολύτιμο θησαυρό κατέχουν οι Αθωνίτικες Ιερές Μονές: Κουκουζέλισα - Οικονόμισσα, Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Παραμυθία - Βηματάρισσα, Εσφαγμένη - Ελαιοβρύτισσα - Πυροβοληθείσα, Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Πορταΐτισσα Ιεράς Μονής Ιβήρων, Τριχερούσα - Γαλακτοτροφούσα Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, Παναγία των Χαιρετισμών ή Μυροβλύτισσα, Ιεράς Μονής Διονυσίου, Φοβερά Προστασία, Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, Γερόντισσα, Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, Του Ακαθίστου – Επακούουσα, Ιεράς Μονής Ζωγράφου, Γοργοεπήκοος, Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Γλυκοφιλούσα, Ιεράς Μονής Φιλοθέου, Μυροβλύτισσα, Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, Οδηγήτρια, Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Παλαιολογίνα, Ιεράς Μονής Γρηγορίου, Αντιφωνήτρια, Ιεράς Μονής Κωσταμονίτου και Άξιον Εστί Πρωτάτου Καρυών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία των Αγιορειτών Πατέρων, οι οποίοι μέσα από την σκληρή άσκηση, την υπακοή και την γνήσια αυταπάρνηση, έκαναν πράξη τις ευαγγελικές εντολές, φθάνοντας με τη χάρη του Θεού, στην κάθαρση, τον φωτισμό και την ένωσή τους με τον Σωτήρα Χριστό. Οι αγιότητά τους επισφραγίστηκε με θαυμαστά σημεία που έδειξε ο Θεός μετά την κοίμησή τους, όπως μυροβλυσία, αφθαρσία, θαυματουργικές επεμβάσεις, πραγματοποίηση προρρήσεών τους. Το Περιβόλι της Παναγίας, έχοντας ως Γεωργό τον Κύριο Ιησού Χριστό και Οικονόμο την Υπεραγία Μητέρα Του, είναι ο ευλογημένος αγρός στον οποίο φυτεύτηκαν, καλλιεργήθηκαν και καρποφόρησαν πνευματικά, όλα τα πολύκαρπα δένδρα της πίστεώς μας που είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Συμπερασματικά κατέληξε ότι, το Άγιο Όρος θα παραμένει ο πνευματικός φάρος, το γαλήνιο λιμάνι και το ευλογημένο θερμοκήπιο το οποίο θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πιστός θα αποφεύγει τους υφάλους των πειρασμών, τις τρικυμίες των παθών και τη δυσοσμία της εκκοσμίκευσης αντιστοίχως.

Επίσης ο ομιλητής στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι”, πού πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού αμέσως μετά την ομιλία, έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις, με βάση την ορθόδοξη πίστη και παράδοση, σέ πολλά ερωτήματα, τα όποια του υπέβαλε το ακροατήριο.

Η 10η μέρα ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. π. Δημήτριος Αρώνης, Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πειραιώς.
Έψαλε ο βυζαντινός χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ηλία Στάθη.