Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, Γ´ Λουκά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προέστη της Θείας Λειτουργίας και τέλεσε τα ιερά μνημόσυνα των μακαριστών Γεωργίου Παπαδάκη και Επαμεινώνδα Κουτρόυλα (τεσσαρακοθήμερα) και Αντωνίου Καρύδη (τριήμερο) στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας.

Στο κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή του θαύματος της αναστάσεως του γιου της χήρας της Ναΐν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο Θεάνθρωπος Κύριος σήμερα αντικρύζει τον ανθρώπινο πόνο και το δράμα της χαροκαμένης μάνας, που νέα είχε χάσει τον άνδρα της και τώρα χάνει τον μονάκριβο γιο της. Μεγάλη η δοκιμασία και αβάστακτος ο πόνος. Απρόσκλητος, χωρίς ερωτήσεις και διάλογο, χωρίς εξέταση των προϋποθέσεων για να γίνει το θαύμα, κινούμενος από πατρική και δημιουργική ευσπλαγχνία ο Κύριος πλησιάζει την πονεμένη μάνα και σταματά την νεκρική πομπή. Μην κλαις, της λέει. Και πιάνει τον νεκρό από το χέρι, ως Δημιουργός και εξουσία έχων της ζωής και του θανάτου και του λέει επιτακτικά. Νεαρέ, σε σένα μιλάω, σήκω, και ο νέος ανεκάθισε και τον παρέδωσε στην μάνα του ζωντανό. Η συμπόνια και η αγάπη του Ιησού Χριστού δεν σταματάει μόνο στον θάνατο, αλλά αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της ζωής της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου. Εκείνος πρώτος όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με έργα έδειξε την φιλανθρωπία και την ευσπλαγχνία του σε μας τους ανθρώπους, που κορυφώθηκε με την σταυρική του θυσία. Και εμείς σήμερα, καλούμαστε να τον μιμηθούμε, δείχνοντας την συμπάθειά μας στους πάσχοντες αδελφούς μας και καλλιεργώντας τα έργα αγάπης και ευποιΐας προς τους συναθρώπους μας».

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο συνταξ. Εφημέριος του ναού πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, ο προϊστάμενος του ναού πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης και ο Διάκονος Τίτος Ματαλλιωτάκης, ενώ εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί, μεταξύ των οποίων και η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.