Αρχική » Κωνσταντίνος Ζορμπάς: «Εγγύηση επιτυχίας η εμπειρία μας»

Κωνσταντίνος Ζορμπάς: «Εγγύηση επιτυχίας η εμπειρία μας»

από kivotos

Του Γιώργου Κεφαλίδη

 

Τη χαρακτηρίζουν «ιστορικό γεγονός», αλλά και «στοίχημα» για την ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου στη σύγχρονη εποχή. Ο λόγος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο τον Ιούνιο στην Κρήτη, κατά την οποία οι προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας πρόκειται να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Οι εργασίες αυτής της ιστορικής συνάντησης θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), στο Κολυμπάρι Κισάμου. Για τις προετοιμασίες, αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος μιλά αποκλειστικά στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο διευθυντής της Ακαδημίας, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Με μακρά θητεία στις Βρυξέλλες, σε διεθνείς συναντήσεις για τον διάλογο των Εκκλησιών και τον ρόλο του Χριστιανισμού στην ταυτότητα της Ευρώπης, ο κ. Ζορμπάς υπογραμμίζει τη βούλησή του να μην εμπορευματοποιηθεί το γεγονός και να προστατευθεί από κάθε κακόβουλη εκμετάλλευση. Παράλληλα, απαντά για πρώτη φορά σε ποικίλα δημοσιεύματα που δίνουν μεγάλη έμφαση στη «λανθασμένη πληροφόρηση» και κάνουν λόγο για πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας.

 

Μπορείτε να μας δώσετε συνοπτικά το πλαίσιο των εργασιών που πρέπει να έχουν γίνει έως την έναρξη της Συνόδου;

Η μακρά συνεδριακή πορεία της Ακαδημίας, το εξειδικευμένο -σε όλους τους τομείς- προσωπικό μας (π.χ., στην επιστημονική διάσταση, στην εστίαση, αλλά και στην τεχνική υποδομή), η μεγάλη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, όπως και, γενικότερα, η άρτια δομή του Δήμου Πλατανιά αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία της Αγία Μεγάλης Συνόδου. Σε ό,τι αφορά το ίδρυμα, αναλαμβάνουμε την εύρυθμη λειτουργία των εργασιών της Συνόδου (πριν και μετά), το ευρύτατο και πολύπτυχο έργο της γραμματείας, την υποστήριξη του έργου της ολομέλειας και των επιμέρους επιτροπών, τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του συστήματος διερμηνείας και άλλες εργασίες σχετικές με τη λειτουργία του έργου της. Για όλα αυτά βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ελπίζουμε ότι οι προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Πιστεύουμε, όμως, ότι η επιλογή δεν οφείλεται μόνο στην πολυετή εμπειρία του ιδρύματος. Οφείλεται και, κυρίως, στην αγάπη του Παναγιωτάτου, ο οποίος προεδρεύει στη Σύνοδο των εταίρων του ιδρύματος, και πολλών άλλων σεπτών προκαθημένων, οι οποίοι τιμούν την Ακαδημία και το έργο της ποικιλοτρόπως.

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες από την οργάνωση και τι σας ανησυχεί, ενδεχομένως;

Όπως ήδη αναφέραμε, υπάρχει άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν, αλλά ταυτοχρόνως υπάρχει η πρόθεση επίλυσης των προβλημάτων. Κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας βοηθά ηθικά να συνεχίσουμε. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να μνημονεύσουμε τις οδηγίες και τις παραινέσεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας, οι οποίες μας καθοδηγούν όλο αυτό το διάστημα, τη φροντίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, την αδιάκοπη μέριμνα του τοπικού μας επισκόπου και του κλήρου, αλλά και τη συνεχή συνεργατική επιθυμία και εμπιστοσύνη όσων εμπλέκονται από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.

Σίγουρα με ανησυχεί ο συντονισμός του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων, η άφιξη και η εικόνα που θα δουν στο αεροδρόμιο, καθώς και η γενικότερη εντύπωση που θα αποκομίσουν κατά τη μετακίνησή τους. Με ανησυχεί και η περίπτωση -κι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε- να εμπορευματοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός και γι’ αυτό θα το προστατέψουμε από κάθε κακόβουλη εκμετάλλευσή του. Δεν μπορώ να πω ότι η ανησυχία μου είναι μεγάλη στο θέμα της ασφάλειας – οι Αρχές γνωρίζουν το πρωτόκολλο που πρέπει να τηρηθεί. Είμαι βέβαιος ότι γίνονται οι πρέπουσες δράσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Λυπάμαι που, δυστυχώς, ποικίλα δημοσιεύματα δίνουν μεγάλη έμφαση σε λανθασμένη πληροφόρηση και δεν νομίζω ότι θα μετατρέψουμε το ίδρυμα σε ένα απόρθητο φρούριο! Η τοπική επιτροπή υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου κάνει πολύ καλή εργασία προς την κατεύθυνση αυτή και η οργάνωση είναι άριστη. Δεν αμφιβάλλω ότι η βοήθεια της Παναγίας μας από την Ιερά Μονή Γωνιάς, η οποία «σκέπει και φρούρει» και την Ακαδημία, και η Χάρις του Θεού, που οδήγησε την προσπάθεια αυτή των Εκκλησιών μέχρι εδώ, θα ευλογήσουν και το αίσιο τέλος της.

 

Μπορείτε να μας μεταφέρετε τον παλμό του νησιού; Πώς έχουν προσλάβει το γεγονός οι Κρήτες;

Η προσευχή και η συμπαράσταση του κλήρου και του λαού της Κρήτης, που από την πρώτη στιγμή εκδηλώνει ποικιλοτρόπως τον ενθουσιασμό του, είναι η απάντηση στο ερώτημά σας. Να κάνω, όμως, αναφορά και στην επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία εκφράζει «ευγνώμονες ευχαριστίες προς την ΑΘΠ και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την τιμή και την εμπιστοσύνη προς την αφοσιωμένη θυγατέρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης…». Είναι μια έμμεση απάντηση σε όσους βιάστηκαν να θέσουν πονηρά ερωτήματα. Η Ιερά Σύνοδος προσκαλεί, επίσης, τον ιερό κλήρο, τις μοναχικές αδελφότητες, τις Αρχές και τον ευσεβή και πιστό λαό της Μεγαλονήσου να συμμετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και λεπτομερώς κατά το προσεχές μέλλον και θα πλαισιώσουν τις εργασίες της Αγίας Μεγάλης Συνόδου. Να επισημάνω, επίσης, στο σημείο αυτό ότι η ΟΑΚ, σε συνεργασία με τον τότε Σύνδεσμο Κρητών Θεολόγων, πραγματοποίησαν Παγκρήτιο Συνέδριο με θέμα: «Η Σύνοδος σε σχέση με το πλήρωμα και τον κόσμο». Υπήρχε αγωνία για την έκβαση αυτής της προσπάθειας, η οποία άρχισε από το 1961, με σκοπό την ενότητα των Ορθοδόξων, κατά την οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές προοπτικές από την αποκατάσταση της συνοδικής ιερουργίας του συνόλου της Ορθοδοξίας.

Ας μη λησμονούμε, βέβαια, και τη δύναμη του λαϊκού αισθήματος, που εκφράζεται μέσα από το ριζίτικο κρητικό τραγούδι για την Πόλη: «Όντε τη θεμελιώνανε οι γι’ άγγελοι την Πόλη, απού τ’ Άγιον Όρος το νερό κι απού τη Χιό το χώμα, κι απού την Αντριανούπολη παίρνουν τα κεραμίδια. Κι’ απής την αποχτίσανε οι γι’ άγγελοι την Πόλη, στέκου και σοντηρούν τηνε κι αποθαμάζουνταί τη: “Και πώς θα τήνε βγάλουμε και πώς θα τήνε λέμε;” “Πόλη, Κωνσταντινούπολη, του Κωνσταντίνου Πόλη”».

Όλα συνηγορούν στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου, οι οποίοι έλαβαν τις δωρεές της Πεντηκοστής και έχουν την ευλογία του πρώτου Επισκόπου Τίτου, θα στηρίξουν «πνεύματι και σώματι», όχι από υποχρέωση, αλλά από αίσθηση χρέους, με την αγάπη τους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία γενικότερα.

 

Κοινωφελές ίδρυμα της κατηγορίας των εθνικών κληροδοτημάτων

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι κοινωφελές ίδρυμα της κατηγορίας των εθνικών κληροδοτημάτων. Βρίσκεται σε κανονική αναφορά προς την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τελεί υπό την πνευματική προστασία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου. Η ΟΑΚ (σ.σ.: η 13η/10/1968 ήταν η ημέρα των εγκαινίων της) οικοδομήθηκε στα πρότυπα των Χριστιανικών Ακαδημιών της Ευρώπης, παραπέμποντας συνειδητά και στην Ακαδημία του Πλάτωνος. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο διάλογος με την κοινωνία, είτε με τη μορφή συνεδρίων είτε με την ανάληψη δραστικών και σημαντικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών στα γεωγραφικά όρια της τοπικής Εκκλησίας και όχι μόνον. Έμφαση, επίσης, δίδεται από την αρχή της ιδρύσεώς της στην επιμόρφωση του ιερού κλήρου, στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών και τεχνικών υποδομών, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στην έμπρακτη ανάδειξη του λαϊκού στοιχείου στην Εκκλησία (σε συνδυασμό με την ισοτιμία των δύο φύλων) και, φυσικά, στην Παιδεία.

 

Οι συμμετέχοντες σε αριθμούς

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης καλείται να φιλοξενήσει τις εργασίες της Αγίας Μεγάλης Συνόδου με έναν σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας της ΑΜΣ της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος αποτελεί απόφαση της Σύναξης των Προκαθημένων (21-28/1/2016) και αναφέρεται στη συγκρότηση της Συνόδου, οι δεκατέσσερις προκαθήμενοι θα συνοδεύονται από είκοσι τέσσερις μητροπολίτες και έξι ειδικούς συμβούλους (οι οποίοι θα είναι κληρικοί, μοναχοί ή λαϊκοί). Επίσης, η κάθε αντιπροσωπία θα μπορεί να συμβάλλει στο όλο έργο της ΑΜΣ με τρία βοηθητικά στελέχη. Στον επίσημο αυτό αριθμό, ο οποίος ανέρχεται περίπου στους τετρακόσιους συμμετέχοντες, θα πρέπει να προσθέσει κανείς τους παρατηρητές άλλων χριστιανικών Εκκλησιών ή ομολογιών (οι οποίοι θα παρευρεθούν μόνο στην έναρξη και τη λήξη των εργασιών) και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι θα ξεπερνούν τους εκατό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ