Αρχική » ’’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021’’ 15η μέρα – Πανηγυρική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

’’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021’’ 15η μέρα – Πανηγυρική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

από christina

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, 15η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021” του Ιερού Ναού μας στις 7.00 το απόγευμα, αμέσως μετά τον Εσπερινό και τον Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επετειακή πανηγυρική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ομιιλητές στην εκδήλωση – συζήτηση ήταν:
α) Ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου, Οθωμανολόγος, Νομικός, και
β) Ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς, Συγγραφέας, Εκδότης.

Ο κ. Δ. Σταθακόπουλος στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι, οι μέχρι τώρα επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η συσταθείσα για το σκοπό αυτό εθνική επιτροπή, είχαν ένα σοβαρό μειονέκτημα: Τόνισαν περισσότερο τον φιλελληνισμό και την συνδρομή των ξένων δυνάμεων στην Ελληνική Επανάσταση που έγινε από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 και μετά, παρά την αυτοθυσία των απλών Ελλήνων αγωνιστών από κάθε κοινωνική τάξη, οι οποίοι είχαν ως μοναδικό σκοπό τους της αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Στη δευτερολογία του ο κ. Δ. Σταθακόπουλος απαντώντας στο ερώτημα «ποιό είναι το μήνυμα του 1821 στη νέα γενιά;», είπε ότι, η νέα γενιά θα πρέπει να εμφορείται από συναισθήματα αισιοδοξίας και μέσα από την αγάπη, την παιδεία με την έννοια της αγωγής του πολίτη, την ελάττωση του εγώ, την αποζήτηση της ελευθερίας που σημαίνει αξιοπρέπεια, θα δημιουργηθούν υγιείς προσωπικότητες, που θα αναλάβουν την ευθύνη του παρόντος και του μέλλοντος της Πατρίδας μας.
Εν συνεχεία ο κ. Γ. Καραμπελιάς ανέλυσε τις έννοιες κράτος και έθνος, αποδεικνύοντας ότι ο Ελληνισμός στην τρισχιλιετή ιστορική διαδρομή του, ήταν πάντα έθνος με πολιτιστική ταυτότητα και οικουμενική προσφορά, και δεν απέκτησε εθνική οντότητα στον παγκόσμιο χάρτη από το έτος 1828 όταν έγινε κράτος επί Ιωάννου Καποδίστρια.

Οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον του Τούρκου κατακτητή, είχαν ως αφετηρία το σύνθημα «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία» και η μεγαλύτερη προσφορά στους υπόδουλους Έλληνες προερχόταν από του Νεομάρτυρες αγίους που ήταν και οι μεγαλύτεροι αντιστασιακοί απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα του εξισλαμισμού-γενιτσαρισμού.
Στη δευτερολογία του ο κ. Γ. Καραμπελιάς, αναφέρθηκε εκτεταμένα στα μειονεκτήματα του Ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα που ήταν η διχόνοια και η φιλαρχία, προτείνοντας την αναγκαιότητα οράματος από την νέα γενιά, βάση του οποίου θα εμπνευστούν οι νέοι από τις θυσίες των προγόνων τους και θα προασπίσουν τα όσια και τα ιερά του έθνους μας.

Τή συζήτηση συντόνισε με υποδειγματικό τρόπο, συμπερασματικές προτάσεις μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, αλλά και καίριες ερωτήσεις, ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Συγγραφέας.
Τον επίλογο της εκδηλώσεως, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών δια ζώσης καΙ διαδικτυακά, έκανε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Ματθαίος Χάλαρης ευχαριστώντας τους προσκεκλημένους και τους παρεβρεθέντες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του ισογείου Ιερού Ναού, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Η 15η μέρα ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. π. Μιχαήλ Χαλάς, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αργυρουπόλεως.
Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Γεώργιος Κοσσένας και Διαμαντής Αργυρόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ