Αρχική » Η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τίμησε έναν φλογερό αγωνιστή

Η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τίμησε έναν φλογερό αγωνιστή

από kivotos

Του Γεωργίου Αθ. Τσούτσου

 

Με μια συγκινητική τελετή, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τίμησε στο Πνευματικό Κέντρο της, τη μνήμη του πρώην Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανού επί τη συμπληρώσει 20ετίας από την εκδημία του. Κύριος ομιλητής ήταν ο νυν Μητροπολίτης Ανδρέας, πνευματικό τέκνο του ασκητή και φλογερού αυτού αγωνιστή.

Ο Σεβαστιανός αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Χριστιανών της Αλβανίας, η πλειονότητα των οποίων είναι Ελληνες και κατοικούν στη Βόρειο Ήπειρο. Σε ανακοίνωσή του, επ’ ευκαιρία του Α΄ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Βόρειος Ήπειρος – Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα στις 22-24/8/1987, ο Σεβαστιανός είχε τονίσει ότι δεν μπορούν να αναπτύσσονται φιλικές σχέσεις Ελλάδος και Αλβανίας χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα συμφέροντα του εκεί ελληνισμού.

Υπήρξε συνεχιστής του έργου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βόρειο τμήμα της Ηπείρου και απαγχονίστηκε εκεί, στις 24 Αυγούστου του 1779. Στα πρακτικά του εν λόγω συνεδρίου περιλαμβάνεται και η εργασία του Κώστα Σαρδελή, στην οποία αναφέρει ότι το ενδιαφέρον του Αγίου προς την Ήπειρο «… δεν στερεί το έργο του από την καθολική του αξία, αλλά αντιθέτως το εξυψώνει. Διότι ο Άγιος Κοσμάς από όλο το εν αιχμαλωσία γένος, ως άριστος πνευματικός στρατηγός που ήταν, συγκέντρωσε το επίλεκτο μέρος του στρατεύματός του στο μέρος εκείνο που είχε μεγαλύτερη ανάγκη ενισχύσεως. Και ήταν η Ήπειρος».

Ομοίως πράττων, ο Σεβαστιανός αφιερώθηκε στην προάσπιση των δικαίων του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού και των Χριστιανών της Αλβανίας εν γένει. Αλλά και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε συνεχιστής του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος γράφει στην προς Ρωμαίους Επιστολή (15, 19) «… Ώστε με από Ιερουσαλήμ και κύκλω μέχρι του Ιλλυρικού πεπληρωκέναι το Ευαγγέλιον του Χριστού». Επί κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Χριστιανικός πληθυσμός υπέστη πολλές διώξεις και ο Σεβαστιανός υπήρξε πραγματικός στυλοβάτης των διωκομένων. Ύστερα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, οι ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν σε εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδος με την Αλβανία, χωρίς να κατοχυρώσουν τα -εκ των διεθνών συνθηκών απορρέοντα- δικαιώματα αυτονομίας της ελληνικής μειονότητας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για να ποιμάνει το Ορθόδοξο πλήρωμα. Ο Αναστάσιος προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει πολύτιμο έργο, υπό αντίξοες συνθήκες, έχοντας καθολική αναγνώριση. Δυστυχώς, από αλβανικής πλευράς δεν έχει εξασφαλιστεί η πλήρης ισονομία και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ναοί κατεδαφίζονται, εκλογείς διαγράφονται αυθαίρετα από εκλογικούς καταλόγους, περιουσιακά δικαιώματα καταπατούνται ή δεν αποδίδονται στους κατόχους τους, προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις δηλητηριάζουν το κλίμα, ενώ ενίοτε συμβαίνουν και προπηλακισμοί εις βάρος ιερέων. Προσφάτως, όπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, οι Τσάμηδες προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ελλάδος. Ως γνωστόν, οι μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας, με τα ανήκουστα εγκλήματά τους κατά τη διάρκεια της ιταλικής και της γερμανικής κατοχής, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου. Τι να πει κανείς… Οι προκλήσεις πολλές και ευχή όλων η Πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ