Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Στη συνάντησή τους συζήτησαν για την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια πανδημία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη τον κ. Βαρθολομαίο για τα τριάντα χρόνια ηθικής και πνευματικής ηγεσίας ως Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανακούφισή του για την ταχεία ανάρρωσή του.
Συζήτησαν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τα βήματα για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19 και τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. Η συνάντησή τους υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι θρησκευτικές κοινότητες στην αντιμετώπιση του φάσματος των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι, καθώς και τη φιλία και τη συνεργασία δεκαετιών μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID – 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης σύμφωνα με ανάρτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδιαίτερα στρυμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και εμφανίστηκε περίεργος για το πώς θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.
Νωρίτερα την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, επαναβεβαίωσε στον Πατριάρχη ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Από την πλευρά της πατριαρχικής αντιπροσωπείας, τονίστηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως υπογραμμίστηκε, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την πλευρά της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πατριαρχική αποστολή ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής. Όπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξει τακτική, καθώς η πολιτική της δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα για τη Χάλκη.
Αυτοκεφαλία Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται με πρόσχημα τη παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αντίκεινται στην εκκλησιαστική κανονικότητα και υποσκάπτουν την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.
Η συνάντηση των δύο ανδρών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας άνθρωπος με πίστη και όραμα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρέμβει στις σχέσεις μας, που γίνονται μέσω και μέσα στον Χριστό Ιησού, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ