Αρχική » Συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου

Συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου

από christina

Η αναγκαιότητα προάσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών ανά τον κόσμο, η σημασία ανάληψης διεθνούς δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη υποστήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της πανδημίας κυριάρχησαν στις συναντήσεις που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Στη συνέχεια, ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του με τη συμμετοχή Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως κάνει σε όλες τις επαφές που έχει σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων έτσι και στο Κογκρέσο η Πατριαρχική αποστολή έθεσε την ανάγκη επαναλειτουργίας και μάλιστα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η πατριαρχική πλευρά επιχείρησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να το αποσυνδέσει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής και των δηλώσεων.

Κατά την ομιλία του στην διάρκεια του γεύματος, ο ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε «εκ μέρους της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ ονόματος της πολιτείας καταγωγής μου, της Νέας Υόρκης, και εξ ονόματος του αμερικανικού λαού – θέλω να καλωσορίσω τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευχαριστούμε επίσης τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για την παρουσία του. Προς την Παναγιότητά σας: είναι πάντα μια χαρούμενη ευκαιρία να καλωσορίζουμε επισκέπτες σε αυτόν τον ναό της Δημοκρατίας—αλλά είναι σπάνια τιμή και ευλογία να καλωσορίζουμε τον πνευματικό ηγέτη των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ανατολής του κόσμου. Η Νέα Υόρκη είναι ένα περήφανο σπίτι για εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξους Χριστιανούς και όλοι μαζί γιορτάζουμε την επίσκεψή σας στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας, ο ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία εξήρε τον ηγετικό και πρωτοποριακό ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Βαρθολομαίος στην προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων.

«Και επιπλέον, θεωρώ την επίσκεψη της Παναγιότητάς σας ως ένδειξη της χάρης του Θεού, γιατί καθώς και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου εργάζονται για την οριστικοποίηση της ιστορικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι σωστό να μας επισκεφθεί ο ίδιος ο “Πράσινος Πατριάρχης”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Πατριαρχικής σας θητείας, ήσασταν ένας από τους κορυφαίους ηγέτες στον κόσμο στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην προστασία της δημιουργίας του Θεού. Σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους μου, σας ευχαριστώ για την ευαισθητοποίηση της ανθρωπότητας για την επιδίωξη αυτού του στόχου. Η προστασία του πλανήτη μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ. Είναι μια υποχρέωση που κουβαλάμε όλοι και για την οποία όλοι πρέπει να λογοδοτήσουμε».

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ