Αιχμές εναντίον της Ευρώπης που έχει κλείσει τα σύνορά της, αφήνοντας αβοήθητους τους πρόσφυγες, άφησε στην ομιλία του ο Mητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος από τον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου Παλαμά την Κυριακή 27 Μαρτίου.

“Μερικά κράτη της Ευρώπης στάθηκαν πολύ σκληρά απέναντι στους δοκιμαζομένους πρόσφυγες κι έβαλαν συρματοπλέγματα. Εμείς τα συρματοπλέγματα τα ξέραμε στην Κατοχή. Πώς είναι δυνατόν να βάζουν συρματοπλέγματα και να αποτρέπουν τη σωτηρία των ανθρώπων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.

Κάνοντας εκτενή λόγο για τις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι “η Ειδομένη θα μείνει στην ιστορία. Όλα αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στον Μεσαίωνα”. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, ο κ. Άνθιμος “πώς ο αιώνας του πολιτισμού έφτασε σε αυτό το σημείο”, επισημαίνοντας ότι “η μεγάλη ευθύνη για όσα ζούμε ανήκει σε εκείνους που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία”.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις σκηνές που έστησαν τις προηγούμενες μέρες μερικοί πρόσφυγες στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι “φιλοξενούμε αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά μείναμε μόνοι στην Ευρώπη που τηρούμε την εντολή του Θεού για αγάπη. Εμείς θυσιαστήκαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τους Ευρωπαίους κι αυτοί τώρα δεν θέλουν να μας βοηθήσουν”.