Με την δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, η Ρόδος τίμησε και εφέτος την μνήμη του πολιούχου της Αγίου Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου στον Ενοριακό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Νεοχωρίου, όπου ο Άγιος ετάφη μετά την μαρτυρική τελείωση του.

Του πανηγυρικού Εσπερινού της Μνήμης του, 13 Νοεμβρίου 2021, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του μαρτυρίου του Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου και των Νεομαρτύρων γενικότερα.

Την κυριώνυμη ημέρα της Μνήμης του Αγίου Πολιούχου μας της Ακολουθίας του Όρθρου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου αγίου Νουβίας και του Θεοφιλεστάτου αγίου Ολύμπου. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ιδιαίτερα την προσφορά της Εκκλησίας στην διατήρηση της αυτοσυνειδησίας του Γένους μας και την συμβολή των Νεομαρτύρων στη διάσωση του φρονήματος του Ορθοδόξου πληρώματος.

Τους ύμνους κατά τον Εσπερινό, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία απέδωσε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου. Παρέστησαν οι Βουλευτές κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Βασίλειος Υψηλάντης και κ. Ιωάννης Παππάς, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνιος Καμπουράκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αυτοδιοικητικών και Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Παρών και ο τηλεοπτικός Σταθμός "Θάρρι" για να κάνει πραγματικότητα την συμμετοχή των πιστών μας που δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, έστω και από τον τηλεοπτικό δέκτη τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος και του τιμίου Λειψάνου του Αγίου στο κέντρο της πόλεως (συντομότερη εφέτος εξαιτίας της πανδημίας), συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Ρόδου. Η πομπή κατέληξε στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπου έλαβε χώρα η ευλόγηση των άρτων και στη συνέχεια η απόλυση παρουσία των Κληρικών της πόλεως Ρόδου και των Αρχών. Η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα μετέσχε αντιπροσωπευτικά στη Λιτανεία. Η καλοκαιρία που επικρατούσε έδωσε την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν και να τιμήσουν την μνήμη του Πολιούχου του νησιού.