Αρχική » Συνέδριο για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο

Συνέδριο για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο

από kivotos

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει στις 2 Απριλίου στο Βόλο (στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, Μελισσάτικα, ώρα έναρξης 9.30πμ.), το τρίτο συνέδριο της σειράς “Θεολογικές Προσωπογραφίες” με τίτλο «Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος: Θεολογία και εκκλησιαστική ζωή στον Μεσοπόλεμο».

Σκοπός τουσυνεδρίου είναι η μελέτη πτυχών της προσωπικότητας και του πολυσχιδούς έργου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσόστομου Παπαδόπουλου (όπως λ.χ. μεταξύ άλλων, τη σχέση του με το ελληνικό και ρωσικό ακαδημαϊκό θεολογικό τοπίο, την μεταρρύθμιση της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ζήτημα του ημερολογίου, τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, κ.ά.).

Ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος Α΄ Παπαδόπουλος (1868-1938) ξεκίνησε την ιερατική του σταδιοδρομία σπουδάζοντας στην Ιωακείμειο Ιερατική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή του Σταυρού στην Ιερουσαλήμ (1887-1888), στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης (1888-1889), στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1889-1891) καθώς και στις θεολογικές ακαδημίες του Κιέβου (1891-1893) και της Αγίας Πετρούπολης (1893-1895), όπου και αναγορεύτηκε διδάκτορας.

Διετέλεσε Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Σταυρού Ιεροσολύμων (1895), και μετά τέσσερα χρόνια διευθυντής της, προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή της Αθήνας (1911) και Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1914–1923). Στις 23 Φεβρουαρίου 1923, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατό του (1938). Το 1926 διορίσθηκε μέλος της νεοσύστατης τότε Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα με πλούσια δράση και συγγραφικό έργο, η οποία δεσπόζει για αρκετά χρόνια τόσο στον εκκλησιαστικό βίο όσο και στη θεολογία της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.

Για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στην Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και στην ιστοσελίδα www.acadimia.org
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ