Αρχική » Επιστημονική Εσπερίδα:‭ «Πριν και Μετά το ’21. Οι Ναοί της Λάρισας τον 19ο ιιώνα»‬.

Επιστημονική Εσπερίδα:‭ «Πριν και Μετά το ’21. Οι Ναοί της Λάρισας τον 19ο ιιώνα»‬.

από christina

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα για τους Ιερούς Ναούς της Λάρισας τον 19ο αιώνα.

Πρόκειται για μια εποχή με μεγάλες αλλαγές στα εκκλησιαστικά κτίρια της Λάρισας, καθώς στις αρχές του αιώνα υπάρχει μόνο ένας ναός, του Αγίου Αχιλλίου και μάλιστα νεόκτιστος, ο οποίος έζησε όλες τις ταραχές της επανάστασης του 1821, ενώ το 1881, την εποχή της ένταξης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, υπάρχουν μεγάλοι ναοί σε όλες τις ενορίες. Κανείς από τους ναούς αυτούς δεν έφθασε έως τις μέρες μας, και μόνον ορισμένα έγγραφα και κειμήλια συνιστούν την κληρονομιά της περιόδου. Πρόκειται για μια εποχή που αξίζει να διερευνηθεί, καθώς γύρω από τους ναούς αυτούς και τη διακόσμησή τους περιστρέφεται όχι μόνο η θρησκευτική, αλλά επίσης μεγάλο μέρος της κοινωνικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ζωής της Λάρισας του 19ου αιώνα.

Η εσπερίδα οργανώνεται με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου, από κοινού με την Ιερά Μητρόπολη, με θέμα: «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος-20ός αιώνας», σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Εφημερίδα «Ελευθερία».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα και θα μιλήσουν σχετικώς: ο κ. Πασχάλης Ανδρούδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., ο κ. Σταύρος Γουλούλης, Δρ. Βυζαντινής Τέχνης, η κ. Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγος-Λαογράφος, η κ. Σταυρούλα Νάκου, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ο κ. Θεόδωρος Παλιούγκας, Αρχαιολόγος, ο κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Ιατρός-Ιστοριοδίφης, ο κ. Ευάγγελος Ρηγόπουλος, Δημοσιογράφος, η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, Δρ. Αρχαιολογίας και ο κ. Κωνσταντίνος Σπανός, Εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου.

Συντονιστές και μέλη της Επιστημονικής επιτροπής της εκδήλωσης είναι η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δρ. κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η Διευθύντρια του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας και Βυζαντινής Φιλολογίας.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ