«Το Άγιο Όρος συνιστά ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία: Στην ιστορία της θρησκείας, στην ιστορία του Έθνους, στην ιστορία της τέχνης. Είναι ένας τεράστιος εθνικός και θρησκευτικός θησαυρός, όπου φυλάγεται αυτούσια και μεγαλεπήβολη η ζωντανή παρουσία του Ορθόδοξου Ελληνισμού». Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του βιβλίου "Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος", τόμος Α', π. Δημήτριος Φουρλεμάδης για να περιγράψει με γλαφυρό τρόπο το Περιβόλι της Παναγίας.

       Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στο φυσικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας, στην ιστορία του αγίου τόπου, από τις απαρχές του αγιορείτικου μοναχισμού, την έλευση των σταυροφόρων και την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα.

       Μονές, Σκήτες, Κελιά, Καλύβες, Καθίσματα, Ησυχαστήρια παρελαύνουν με ένα μοναδικό τρόπο στα μάτια του αναγνώστη, δίνοντας τη δυνατότητα να ταξιδέψει καθένας νοερά σε αυτό το μεγάλο και μοναδικό αγιορείτικο προσκύνημα.

       Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου γίνεται αναφορά αναλυτική σε κάθε μονή του Άθωνος, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη ναοδομία και το τυπικό λειτουργίας κάθε μονής.

       Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "Ορθόδοξη Κιβωτός" και διατίθεται στο τηλ. 210 6924659.