«Η πατρίδα μας είναι σε οριακό σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Iερώνυμος κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Απριλίου, το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής για τα παιδιά που διακονούν στο Άγιο Βήμα.
Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, όπου έψαλλαν μαθητές της Σχολής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Αρχιεπισκοπής, με τον Διευθυντή της Σχολής π. Ειρηναίο Νάκο και τον Διευθυντής της Ορχήστρας Κανών κ. Γεώργιο Δεμελή.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «ο Σταυρός του Χριστού μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μας, έμπνευση στα σχέδια μας, να φωτίσει όλη μας την ύπαρξη, διότι ο Χριστός ανεβαίνοντας πάνω στον Σταυρό όχι απλώς απέδειξε τη μεγάλη του αγάπη προς εμάς, αλλά επίσης, ο Χριστός ανέβηκε πάνω στο Σταυρό, για να μάθει στον καθένα από μας πώς να αγαπάμε. Μας αποκαλύπτει ποια είναι η αληθινή αγάπη. Ο Χριστός παίρνει τη θέση κάθε ανθρώπου που έχει μία θλίψη, που δοκιμάζεται».
Επεσήμανε, εξάλλου, πως «η αγάπη του Χριστού είναι αγάπη θυσιαστική, που έχει έξοδο από τον εαυτό μας και γίνεται θυσία για τον άλλον άνθρωπο και μόνο τότε μια αγάπη είναι πραγματική και ενεργοποιεί το φιλότιμο του άλλου ανθρώπου. Θα πρέπει να είναι πέτρα η καρδιά κάποιου, για να μην συγκινείται όταν ξέρει ότι κάποιος τον αγαπά τόσο πολύ, που ξέρει ότι είναι διατεθειμένος να δώσει τα πάντα για αυτήν την αγάπη. Αυτήν την αγάπη μας χάρισε ο Χριστός και αυτήν την αγάπη μας φανερώνει ο Σταυρός Του Χριστού. Όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου δεν είναι ένα σύμβολο εξωτερικό, ιδεολογικό, εξουσίας, δύναμης, ή μισαλλοδοξίας, αλλά είναι πολίτευμα όπως το ονομάζει η Εκκλησία, είναι τρόπος ζωής. Όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό εγκαταλείπει το πολίτευμα του εγωισμού και ακολουθεί το πολίτευμα της αγάπης. Μιας αγάπης που δεν περιμένει τίποτε».
Αμέσως μετά τον κατανυκτικό εσπερινό πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου που βρίσκεται δίπλα στο ναό, εκδήλωση με τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος και την παρουσίαση της μουσικής εκδήλωσης είχε ο π. Ειρηναίος Νάκος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με οπτικοακουστικό υλικό αφιερωμένο στις δραστηριότητες των παιδιών στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής και με ενημέρωση για τις κατασκηνωτικές περιόδους του καλοκαιριού 2016.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ορχήστρας “Κανών” της Αρχιεπισκοπής κ. Γεώργιος Δεμελής και οι καθηγητές της Σχολής παρουσίασαν τα μουσικά όργανα που διδάσκονται στη Σχολή και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια, όπου τραγούδησε ο Παναγιώτης Λάλεζας.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές και διοργανωτές της εκδήλωσης «που έχει στο κέντρο την αγάπη προς τα παιδιά» και ανέφερε πως «σχεδόν σε όλες τις ενορίες όλοι εργάζονται και προσπαθούν. Η Εποχή μας είναι δύσκολη και δε μπορεί να γίνει λόγος για επενδύσεις. Όταν μιλάμε για επενδύσεις όλοι αισθανόμαστε μελαγχολία. Όμως η καλύτερη επένδυση είναι στα παιδιά μας. Να τους δώσουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο και περισσότερο με στέρηση των δικών μας πραγμάτων. Να πλουτίσουμε τις καρδιές των παιδιών με δύο ειδών Σοφίες, με πολιτισμό και γράμματα, αλλά και την χάρη του Θεού».
Η Εποχή μας είναι δύσκολη και δε μπορεί να γίνει λόγος για επενδύσεις. Όταν μιλάμε για επενδύσεις όλοι αισθανόμαστε μελαγχολία. Όμως η καλύτερη επένδυση είναι στα παιδιά μας. Να τους δώσουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο και περισσότερο με στέρηση των δικών μας πραγμάτων.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής, αλλά και με αφορμή την μουσική εκδήλωση με που προηγήθηκε μίλησε για την αξία της παραδοσιακής μουσικής και για την Σχολή της Αρχιεπισκοπής.
Υπογράμμισε, εξάλλου, πως τον ενθουσίασε που δίπλα στην Εκκλησία υπάρχει το σχολείο, όπως γινόταν παλιά, αλλά και πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι μέσα στην αίθουσα του σχολείου που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπάρχουν στους τοίχους οι μορφές των ηρώων της πατρίδας. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «όταν πηγαίναμε στο σχολείο ήταν στις αίθουσες οι μορφές των ηρώων που μας ενέπνεαν. Αυτό δυστυχώς σήμερα ξεχάστηκε. Και όλες αυτές οι μορφές πετάχτηκαν. Μας χρειάζονται πάντοτε και ιδιαίτερα σήμερα. Οι αξίες, οι προσπάθειες, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες δεν είναι ανεξάρτητες από αυτά τα πράγματα. Κάποιος είπε: «Τον Νικηταρά, γιατί να τον λέμε τουρκοφάγο ή τον Βασίλειο Βουλγαροκτόνο; Πρέπει να τα ξεχάσουμε αυτά». Αυτό, όμως, είναι επικίνδυνο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας «σκεφτείτε τον Νικηταρά να τον λέγαμε με το επίθετό του. Αν τον Νικηταρά που αγωνίστηκε και πάλεψε για τον τόπο τον λέμε με το επίθετό του θα μας εμπνεύσει;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και σχολίασε πως «η πατρίδα μας είναι σε οριακό σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Και για όλους αυτούς οι οποίοι συνέχεια μας τριγυρνάνε, δεν είμαστε αντίθετοι. Είναι άνθρωποι και πρέπει να τους βοηθάμε. Θα περάσει η δυσκολία και θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ο τόπος αυτός δε μπορεί να αντέξει κάτω από τέτοια ασφυξία».
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε στα παιδιά αναμνηστικό ενθύμιο, καθώς και κέρασμα σε όλους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν παιδιά και νέοι Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και φοιτητές, που συντονίζουν τα μικρότερα παιδιά του Ιερού στις ενορίες.