Αρχική » Καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για το αυξημένο κόστος Ενέργειας

Καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για το αυξημένο κόστος Ενέργειας

από christina

 

Προς τον Πρωθυπουργό

Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Λυκόβρυση 18/10/2022

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι πιστεύουμε ότι είστε ο άνθρωπος που μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα.
Κάνοντας μία μικρή αναδρομή θα σας πούμε ότι μετά την 10ετή κρίση μνημονίων ακολούθησαν 2 έτη πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κρίσης πανδημίας covid-19.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε μπει σε μία νέα κρίση, στην κρίση της ενέργειας η οποία από ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική, θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη των επιχειρήσεων πού κατάφεραν να επιβιώσουν των προηγούμενων κρίσεων.
Παράλληλα, κ. Πρωθυπουργέ τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία νέα επιπλέον κρίση, την λεγόμενη επισιτιστική, εξ αιτίας τη οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις σε βασικές πρώτες ύλες και διαδοχικές αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.
Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες, καλό θα είναι να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.
Οι εταιρίες του κλάδου μας που κινούνται γύρω από την αρτοποιεία, την ζαχαροπλαστική και την εστίαση, χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα, για να ζυμώσουν προϊόντα, για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντακαι να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.
Αυτές λοιπόν, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους τεράστιους λογαριασμούς που έρχονται από το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μία τέτοια επιχείρηση είχε 2.000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας, σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000€ μηνιαίως. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν.
Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα προσφερθεί φθηνότερη ενέργεια για τα αρτοποιεία λόγω του μεγάλου αυτού προβλήματος και στην συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο κάποιας κατηγορίας καταστήματα που έχουν τον ΚΑΔ 1071. Δηλαδή δεν θα αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο, αρτοζαχαροπλαστεία, εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης.
Για αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν και οι ΚΑΔ 4724, 5610 και 4926.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε καθημερινή βάση πολλών κλάδων και επιχειρήσεων στο να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας εκπέμπουμε SOSκαι σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα, ακαριαία και αποτελεσματικά καιδιασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.
Σας καλούμε λοιπόν, να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Μετά τιμής,

Τα μέλη του Δ.Σ.
Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ
Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ