Ξεπερνά κάθε φαντασία το δράμα των παιδιών -προσφύγων και μεταναστών- που έχουν εξαφανιστεί σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Επισήμως, η Europol έχει ανακοινώσει ότι τους τελευταίους 18-24 μήνες έχουν «χαθεί» περίπου 10.000 παιδιά. Στην Ελλάδα η Αστυνομία αναζητά περίπου 1.000 παιδιά, με το δράμα να παίρνει καθημερινά τραγικές διαστάσεις.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση απευθύνεται ακόμη μία φορά στην Εκκλησία, για να παράσχει όποιες δομές διαθέτει προκειμένου αυτά τα παιδιά να προστατευθούν. Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έχει ήδη αποστείλει επιστολή, με την οποία ζητά βοήθεια από τις Μητροπόλεις, επικαλούμενος τον λόγο του «Κυρίου μας Ιησού Χριστού». Συγκεκριμένα, γράφει στην επιστολή:

«Αναγνωρίζοντας το φιλανθρωπικό και κοινωνικό Σας έργο, το οποίο φιλοπόνως επιτελείτε μετά των συνεργατών Σας, σύμφωνα με τις εντολές και το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος προσέφερε και τον εαυτό Του για την αγάπη του δημιουργήματός Του, Σας προσκαλώ και Σας παρακαλώ, πρώτα ως άνθρωπος κι έπειτα ως υπό το έργο της Πολιτείας λειτουργός, να συνδράμετε την πατρίδα για μία ακόμη φορά. Σήμερα, αναγνωρίζετε ότι μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται και ασυνόδευτοι νέοι από περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος και ο εμφύλιος σπαραγμός, οι οποίοι δεν έχουν πραγματικά στήριγμα και είναι εκτεθειμένοι σε πολυποίκιλους κινδύνους. Προκειμένου να μη χαθούν αυτά τα παιδιά, Σας παρακαλώ θερμά να μας δηλώσετε το συντομότερο δυνατό τη διαθεσιμότητα των ιδρυμάτων Σας, προκειμένου να φιλοξενήσετε σε αυτά όσα εκ των ασυνόδευτων ανηλίκων δύνασθε, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού Πολιτεία και Εκκλησία το ανακύψαν πρόβλημα. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες Σας και τις αναγνωρίζω, προσδοκώ όμως ότι και αυτή τη φορά θα υπερβείτε τον εαυτό Σας ως γνήσιος αρχιερεύς της Ορθοδοξίας. Εκ των προτέρων Σας ευχαριστώ θερμά κι αναμένω την απάντησή Σας,

Καλή και Μεγάλη Αγία Τεσσαρακοστή».

 

Τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ τρομάζουν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο δύο παιδιά πνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο, κατά μέσο όρο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι ένας στους τρεις πρόσφυγες είναι παιδί, γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων που προωθούν την επαιτεία και την πορνεία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι χρησιμοποιούνται και για εμπόριο οργάνων. Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να μπορούν να πληρώσουν 5.000 ή 10.000 ευρώ στους δουλεμπόρους, οπότε μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» από τα κυκλώματα μέχρις ότου ξοφλήσουν το ποσό!

Βέβαια, εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, χάρη και στη δράση της Εκκλησίας, όπως και άλλων οργανώσεων, τα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί εδώ είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χώρες.

Η βρετανική Μονάδα Ελέγχου Ασύλου ανέφερε ότι το 60% των ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας της χώρας χάνονται και δεν ξαναβρίσκονται.

Στη Γερμανία θεωρούνται εξαφανισμένα 4.800 παιδιά, στην Ιταλία περίπου 5.000 και στη Σουηδία 1.000. Στις βαλκανικές χώρες η κατάσταση παραμένει αδιευκρίνιστη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2014 και το 2015 δηλώθηκαν 1.481 εξαφανίσεις και βρέθηκαν 385 παιδιά. Οι αναζητήσεις ανέρχονται σε 1.096. Από αυτά τα νούμερα, η πλειονότητα αφορά αγόρια (1.080) και μόλις 16 κορίτσια.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Εκκλησία καλείται για ακόμη μία φορά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με την κυβέρνηση να ζητά επισήμως τη βοήθειά της. Η συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ως στόχο την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας: ορφανοτροφεία, εστίες, παλιά κτίρια που υπάρχουν σε διάφορες Μητροπόλεις καθώς και ιδρύματα της Εκκλησίας. Όμως, όλα είναι στον αέρα, καθώς ακόμη δεν έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν αυτά τα παιδιά, καθώς η Εκκλησία στο σύνολό της μαζί με τους ιδιώτες έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της σίτισης και της φιλοξενίας των προσφύγων και βεβαίως των παιδιών.