Για την Μεγάλη Σύνοδο, το πραγματικά κορυφαίο γεγονός για την εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης αλλά και γενικότερα για την ιστορική της διαδρομή, μίλησε ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ στους ιερείς της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, κατά το ιερατικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη.

Προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτη κ. Γερασίμου, το μέλος της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκε στην προϊστορία που έχει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Κρήτη, με τις εργασίες της να διεξάγονται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, αλλά την διάστασή της να έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον και προβολή.

Να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Προικοννήσου θα μετέχει στη Σύνοδο ως ένας εκ των μελών της 24μελούς αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο πλήρης κατάλογος της εκπροσώπησης αναμένεται να ανακοινωθεί από το Πατριαρχείο το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το www.anatolh.com, η εκπροσώπηση της Κρήτης θα είναι σημαντική όχι μόνο επειδή στη Σύνοδο θα συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, αλλά θα μετέχουν και ιεράρχες καταγόμενοι από το νησί, όπως ο κ. Ιωσήφ και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, ο οποίος διατηρεί με τους παραπάνω αρχιερείς ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με το νομό Λασιθίου και τις τοπικές μητροπόλεις.

«Το γεγονός ότι θα βρεθούμε όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι και θα δώσουμε μία κοινή μαρτυρία – έστω όχι της εμβέλειας που θέλουμε ή είχαν οραματιστεί πολλοί εκκλησιαστικοί ηγέτες – αυτό καθαυτό είναι ένα μείζων, τεράστιο γεγονός. Ίσως το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός των τελευταίων 1.200 χρόνων από την 7η Οικουμενική Σύνοδο μέχρι σήμερα. Και μόνο το γεγονός ότι θα συνέλθουν “επί τω αυτώ” με κοινή ομόφωνη απόφαση, οι προκαθήμενοι και οι επίσκοποι της Ορθοδοξίας είναι τεραστίων διαστάσεων γεγονός», δήλωσε ο κ. Ιωσήφ για τη σημασία διεξαγωγής της Συνόδου για τον Ορθόδοξο κόσμο.