Αρχική » Ελάχιστοι χριστιανοί απομένουν στη Μ. Ανατολή τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας

Ελάχιστοι χριστιανοί απομένουν στη Μ. Ανατολή τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας

από kivotos

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τις διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή που έδωσε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στον νέο Πρέσβη της Μ. Βρετανίας στη Ρωσία, κ. Laurie Bristow, σε συνάντηση που είχε μαζί του στις 5 Απριλίου.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία οι χριστιανοί καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού και εκ των οποίων το πρώτο είναι η προστασία των υπό δίωξη χριστιανικών κοινοτήτων. «Οι σημερινές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και σε άλλες χώρες επιμαρτυρούν τον φοβερό διωγμό σε βάρος των χριστιανών, πιο φοβερό ακόμη και από εκείνο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή Σοβιετικής Ενώσεως. Σύμφωνα με το ΟΑΣΕ ανά πέντε λεπτά δολοφονείται ένας χριστιανός. Ανατρίχιασα όταν πληροφορήθηκα για ένα απαίσιο έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε πρόσφατα στο Πακιστάν όταν κατά την ημέρα του Πάσχα σταυρώθηκε ένα ιερέας. Επίσης είμαστε ενήμεροι για το πως εξαφανίζονται ολόκληρα χριστιανικά χωριά» ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Επίσης ο κ. Κύριλλος ενημέρωσε ότι το 2002 κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ βρήκε εκεί τη χριστιανική κοινότητα με 1,5 εκ. μέλη ενώ σήμερα έχουν μείνει μόλις 150 χιλιάδες χριστιανοί. Ενώ, το 2011 με την αρχή των εχθροπραξιών στη Συρία ο Πατριάρχης πραγματοποίησε την επίσκεψή του στη Συρία όπου είχε επικοινωνία με χριστιανούς ηγέτες της χώρας με 1,5 εκ. χριστιανούς. Τώρα έχουν μείνει μόλις 500 χιλ. Οι εξτρεμιστές κατέστρεψαν ένα μεγάλο αριθμό ναών. Όσον δε αφορά τη Λιβύη μπορούμε να πούμε ότι η χριστιανική κοινότητα της χώρας έχει εξαφανισθεί.

Για τη σωτηρία των χριστιανών οι οποίοι υφίστανται διώξεις και φυσική εξόντωση οι θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικοί πρέπει να δρουν από κοινού, τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος, ενώ σημείωσε ότι η ανακούφιση των υπό δίωξη χριστιανών ήταν το κύριο θέμα της συναντήσεώς του με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Κύριλλο οι χριστιανοί  υφίστανται διακρίσεις και σε ευημερείς χώρες.   

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ