Σε κέντρο ελπίδας και προσφοράς μετατράπηκε για λίγες ώρες το Βεάκειο θερινό θέατρο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της 30ής Γιορτής Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στις 13 και 14 Ιουνίου 2015.

Ήταν μια διαφορετική εκδήλωση, όπου κυριάρχησε ενθουσιασμός και συγκίνηση, όχι μόνο για τις επιτυχημένες δραστηριότητες, αλλά και γιατί στο θέατρο βρέθηκαν παράγοντες της δημόσιας ζωής οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες της μητρόπολης, οι οποίες τα τελευταία χρόνια καλύπτουν τις ανάγκες χιλιάδων ατόμων. Κυρίως, δε, καλύπτουν τις ανάγκες της νεολαίας του Πειραιά με παροχές οι οποίες τη φέρνουν στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών δράσεων που αναπτύσσονται με δυναμισμό και οργάνωση.

Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν ήταν αυτή του προέδρου του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος απένειμε κύπελλα στις νικήτριες ομάδες του φετινού Πρωταθλήματος, το οποίο διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Καραϊσκάκη. Ο κ. Μαρινάκης έκανε ειδική αναφορά στο έργο της τοπικής Εκκλησίας, ενώ εξέφρασε για ακόμα μία φορά την πρόθεσή του να ενισχύσει κάθε προσπάθεια και δραστηριότητα της μητρόπολης με κοινωνικό χαρακτήρα. Μια τέτοια δράση είναι και η λειτουργία των κατασκηνώσεων, τα έξοδα για τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΟΣΦΠ για την πρωτοβουλία του να αναλάβει και φέτος τα έξοδα λειτουργίας των κατασκηνώσεων, τονίζοντας πως η ομάδα του Ολυμπιακού δίνει το παράδειγμα του «ευ αγωνίζεσθαι», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μαρινάκη φίλο και συνοδοιπόρο.

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος και στον Πρόεδρο του Ομίλου ΞΥΝΗ για την προσφορά τριών υποτροφιών οι οποίες δόθηκαν σε θεατές.

Σημαντική για τους νέους του Πειραιά ήταν και η κίνηση από τον εκδότη των εφημερίδων «Παραπολιτικά», «Επένδυση», «Καρφί» και «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» και γενικό διευθυντή του Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1», κ. Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε την προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να ενισχυθεί η αίθουσα Πληροφορικής των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής και καθοδηγητής του πρωτοποριακού για την εποχή αυτού έργου. Μάλιστα, προβλήθηκε και βίντεο με μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την 30ή Γιορτή Νεολαίας.

Εκτός του κ. Καλλίνικου, ιδιαίτερα τιμητική ήταν η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στους δύο από τους πρωτεργάτες των Εορτών Νεολαίας, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο και Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, όπως και στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμο. Στους δύο μητροπολίτες (Σάμου και Δημητριάδος) απονεμήθηκε τιμητική διάκριση «ως ελάχιστο αντίδωρο της προσφοράς τους στην τοπική μας Εκκλησία κατά τη διάρκεια της εδώ διακονίας τους».

Τη Γιορτή Νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Ιωάννης Μώραλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά, κ. Κωνσταντίνος Τσαρδινάκης, ο εκπρόσωπος του ΟΠΑΝ, κ. Παντελής Μπατσούλης, η πρόεδρος του Β’ Δημοτικού Διαμερίσματος, κ. Ευαγγελία Αθανασίου, ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και πολιτευτής κ. Γεώργιος Ζησιμάτος και ο πρώην βουλευτής κ. Παναγιώτης Μελάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική ομάδα της μητρόπολης, η οποία παρουσίασε σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκυριανού την κλασική κωμωδία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» και ενθουσίασε το κοινό με τις εξαιρετικές ερμηνείες παλαιοτέρων και νεότερων στελεχών της μητρόπολης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι νέες και οι νέοι των κατηχητικών σχολείων και των νεανικών ενοριακών συντροφιών και δραστηριοτήτων της μητρόπολης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, θεατρικά δρώμενα και αφιερώματα, αλλά και νεανικά τραγούδια.