Αρχική » Το Μουσείο «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» ξανά ανοιχτό

Το Μουσείο «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» ξανά ανοιχτό

από kivotos

Επαναλειτουργεί το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο. Τα εγκαίνια έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το μουσείο «εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την κρητοβενετσιάνικη σχολή», που «σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης».

Το νέο μουσείο στεγάζεται στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, καθολικό της ομώνυμης μονής που λειτούργησε από τη Β’ Βυζαντινή περίοδο μέχρι το 1669 και αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της ενετοκρατούμενης Κρήτης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Το μουσείο ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά τις εργασίες αναστήλωσης του ναού, οι οποίες ξεκίνησαν το 2007, και την επανέκθεση των έργων, που άρχισε το 2012, με ευθύνη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το μουσείο προσφέρει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης, που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο αι. μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας, τον 19ο αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματά του βρίσκονται έργα του Άγγελου Ακοτάντου (15ος αι.) και του Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αι.), σημαντικών εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ