Της Λητώς Μησιακούλη

 

Μια ελληνική εικόνα εμφανίστηκε προς πώληση σε δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει ο οίκος Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, στις 12 Απριλίου. Μάλιστα, το αντικείμενο έχει να κάνει με έργα Τέχνης ευρωπαϊκής ζωγραφικής και παλιά έπιπλα από τη συλλογή του Caramoor Center, του διεθνώς αναγνωρισμένου κέντρου τεχνών, το οποίο ιδρύθηκε από τους Lucie και Walter Rosen, το 1945, και απέχει μία ώρα από τη Νέα Υόρκη, καθώς ήταν η εξοχική κατοικία τους από το 1928. Η συλλογή των Rosen είναι τεράστια και πολλά από τα υπάρχοντα είναι του 19ου αλλά και του 18ου αιώνα.

Όσον αφορά την ελληνική εικόνα που προαναφέρθηκε, είναι άξια απορίας η εξωφρενικά χαμηλή τιμή εκτίμησης που αποφασίστηκε για αυτήν. Πρόκειται για εικόνα που χρονολογείται τον 19ο αιώνα και απεικονίζει τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Μηνά. Οι διαστάσεις της είναι 26,5 x 18 εκ. και η εκτίμησή της κυμαίνεται από τα 700 έως τα 900 δολάρια. Παρόλο που έχει υποστεί φθορές και χρειάζεται συντήρηση, φαίνεται να έχει ιδιαίτερη συλλεκτική σπουδαιότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η τελική τιμή της να ξεπεράσει τα προγνωστικά, καθώς αναμένεται να προκαλέσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των συλλεκτών. Σύμφωνα με πηγές της «Κιβωτού», πρόκειται να τη διεκδικήσουν και δύο Έλληνες συλλέκτες από τον χώρο των τεχνών και της ναυτιλίας. Μάλιστα, και οι δύο διαθέτουν ήδη μια αξιοπρεπή συλλογή εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.

 

«Αρχάγγελος Μιχαήλ» του 1817

Την ίδια ώρα, πλειοδοσία έχει ξεκινήσει για μια άλλη ελληνική εικόνα, που ανακάλυψε ο οίκος δημοπρασιών Dreweatts & Bloomsbury, στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για εικόνα της Κυκλαδίτικης Σχολής, με επίχρυση επένδυση, που απεικονίζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να διώχνει τα κακά πνεύματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του οίκου, ζωγραφίστηκε το 1817 και οι διαστάσεις της είναι 49,5 x 35 εκ. Τα «χτυπήματα» έχουν αγγίξει μέχρι στιγμής τις 2.000 στερλίνες, ενώ η τελική τιμή της αναμένεται να «κλειδώσει» στις 3.000 και πλέον στερλίνες.

 

«Το θαύμα του Αγίου Νικολάου» στο Παρίσι

Αντικείμενο συζήτησης έχει γίνει ένας πίνακας του Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Bernard Boutet de Monvel (1881-1949), ο οποίος εμφανίστηκε προς πώληση στη δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s που θα γίνει στο Παρίσι, στις 5 Απριλίου. Η ιστορία του πίνακα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το θέμα που ενέπνευσε τον De Monvel σχετίζεται με σειρά ζωγραφικών έργων με θρησκευτικές σκηνές, που είχαν ξεκινήσει για την εκκλησία της Treuzy-Levelay, ενορία στη γειτονιά της Nemours. Όμως, ο ζωγράφος απεβίωσε το 1949 κι έτσι αυτή η σειρά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ επισήμως... Πολλά από τα έργα του καλλιτέχνη έμειναν ατελή.

Οι γρίφοι

Στο συγκεκριμένο έργο, η έμπνευση του ζωγράφου είχε βασιστεί σε ένα παιδικό τραγούδι. Αν παρατηρήσει άλλωστε κανείς τον πίνακα, θα δει ξεκάθαρα ότι τρία παιδιά, ένα κορίτσι και δύο αγόρια, βρίσκονται μέσα σε μια κολυμπήθρα (βαρέλι). Πάνω από τα κεφάλια τους είναι γραμμένα λόγια από το τραγούδι, ενώ δεξιά και αριστερά είναι ιερείς, μοναχοί, καθώς και συγγενείς ή απλοί θεατές σε στάση προσευχής. Ακριβώς από κάτω απεικονίζονται άλλες θρησκευτικές σκηνές, συνθέτοντας έτσι μια ιστορία με γρίφους.

 

Η αξία

Ο πίνακας είναι λάδι σε καμβά και έχει θέμα το «Θαύμα του Αγίου Νικολάου». Οι διαστάσεις του είναι 109 x 163 εκ. και φέρει υπογραφή στο αριστερό κάτω μέρος. Όπως πληροφορούν οι ειδικοί του οίκου, στο πίσω μέρος υπάρχει η εξής επιγραφή: «Bernard B. De Monvel / 17 Le Miracle de Saint Nicolas».  Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, το έργο είχε ζωγραφιστεί το 1947 και την ίδια χρονιά είχε εκτεθεί στην Γκαλερί Knoedler, στη Νέα Υόρκη. Η τιμή εκτίμησης του πίνακα κυμαίνεται από 6.000 έως 8.000 ευρώ, αλλά ενδέχεται να διπλασιάσει την αρχική του αξία, καθώς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο συλλεκτών, αλλά και μουσείων.