Αρχική » Αυστρίας Αρσένιος: Να μείνουμε σταθεροί στα ιερά και όσια της πίστεως και της πατρίδος μας – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Αυστρίας Αρσένιος: Να μείνουμε σταθεροί στα ιερά και όσια της πίστεως και της πατρίδος μας – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

από christina

«Να αγωνιζόμαστε να τηρούμε τις παραδόσεις, να είμαστε ανοιχτοί και να έχουμε αγαπώσα καρδιά για όλους, μένοντας πιστοί στα ήθη, στα έθιμα και στις παραδόσεις μας. Όχι μέσα στα πλαίσια αυτής της «αγαπολογίας» να καταργήσουμε πράγματα τα οποία είναι ιερά, θεσμοί ιεροί και οι οποίοι κρατούν τον κόσμο, κρατούν την κοινωνία, όπως είναι η οικογένεια, όπως η αγάπη στην πατρίδα, όπως η αγάπη στην Εκκλησία και στον Χριστό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας». Ο κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στην ενοριακή και νεανική ζωή σήμερα στην Αυστρία και την Ουγγαρία, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ποιμαντικό έργο στην περιοχή δραστηριότητάς του, καθώς και στις προτεραιότητες της μητρόπολής του για τη νέα χρονιά.

– Κ.τ.Ο.: Πώς λειτουργεί σήμερα ενοριακά η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας; Πόσοι ιερείς διακονούν κοντά σας;

– κ. Αρσένιος: Η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο διαφορετικά διοικητικά μέρη. Στην Μητρόπολη Αυστρίας και στην Εξαρχία Ουγγαρίας.

Η Μητρόπολη Αυστρίας περιλαμβάνει 14 ενορίες, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία και εξυπηρετούνται οι λειτουργικές ανάγκες από 25 κληρικούς και μοναχούς. Η Εξαρχία Ουγγαρίας διαθέτει 8 ενορίες και 10 κληρικούς, με επικεφαλής τον Βοηθό Επίσκοπο της Μητροπόλεώς μας, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Παΐσιο.

Επίσης στην Επαρχία μας υπάρχουν 2 μοναστικά κέντρα. Στην Αυστρία η Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης και Αγίου Παϊσίου, με δύο μοναχούς και δύο δοκίμους, και ένα μικρό ησυχαστήριο τοῦ Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ουγγαρία.

– Κ.τ.Ο.: Οι Ακολουθίες σε ποια γλώσσα τελούνται; Ποια είναι η συμμετοχή του κόσμου;

– κ. Αρσένιος: Οι ιερές ακολουθίες τελούνται στην ελληνική, στη γερμανική και στην ουγγρική γλώσσα. Ανάλογα με τη συμμετοχή των πιστών και την καταγωγή του ποιμνίου προσαρμοζόμαστε και στη γλώσσα στην οποία τελούνται τα ιερά μυστήρια. Τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση και ουκρανόφωνων ενοριών τόσο στην Αυστρία, όσο και στην Ουγγαρία, οι ακολουθίες γίνονται και στην ουκρανική γλώσσα. Σκοπός είναι η μεταφορά του Ευαγγελίου, η επικοινωνία με τους πιστούς και η ποιμαντική μέριμνα των ανθρώπων.

Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη σε όλες τις ενορίες μας και οι λατρευτικές και ποιμαντικές δραστηριότητές μας αποτελούν σημείο και ευκαιρία επικοινωνίας για τους πιστούς.

– Κ.τ.Ο.: Οργανώνονται νεανικές εκδηλώσεις στη Μητρόπολή Σας;

– κ. Αρσένιος: Πέρα από το πλούσιο λειτουργικό πρόγραμμα που προσφέρουμε, όχι μόνο στους νέους αλλά και σε όλο το ποίμνιό μας και είναι το κέντρο της λατρευτικής ζωής, υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για την κατήχηση και οικοδομή των νέων ανθρώπων. Πραγματοποιούμε κύκλους ανάγνωσης και ερμηνείας της Αγίας Γραφής, ποιμαντικές επισκέψεις, συνάξεις, κύκλους κατηχητικούς, συνέδρια, ομιλίες, λειτουργικές ευκαιρίες που απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους ορθοδόξους μαθητές με κορυφαίο γεγονός την ετήσια συνάντηση ορθοδόξων νέων, που πραγματοποιείται στην αρχή κάθε σχολικού έτους. Προσπαθώντας να προσφέρουμε δημιουργικές και πολιτιστικές δυνατότητες στους νέους μας έχουμε δημιουργήσει τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων και τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, όπου διδάσκονται βυζαντινή μουσική, ποικιλία παραδοσιακών οργάνων και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Δυστυχώς με την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού κάποιες από αυτές τις δράσεις ατόνησαν κάπως, αλλά σταδιακά επανερχόμεθα με ανανεωμένο ενδιαφέρον σε αυτές τις δράσεις και προσθέτουμε και νέες, όπως είναι ψυχολογική υποστήριξη για τους μαθητές και τους γονείς της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, που είναι το παλαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα της Διασποράς και βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών για τα 220 χρόνια προσφοράς του στα Ελληνικά Γράμματα, μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής για βρέφη και νήπια και πολλά άλλα. Καρπός της μέριμνάς μας είναι και η ίδρυση τα τελευταία χρόνια παραρτημάτων της Ελληνικής Εθνικής Σχολής που λειτουργούν ως τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Γκρατς και στο Σάλτσμπουργκ.

– Κ.τ.Ο.: Πόσο δύσκολο είναι να καλλιεργηθεί το ορθόδοξο ευαγγελικό μήνυμα σε έναν τόπο που, εκ των πραγμάτων, εκφράζει την αδιαφορία του προς την Ορθοδοξία; 

– κ. Αρσένιος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι χιλιομετρικές αποστάσεις και το γεγονός ότι οι ενορίες δεν καλύπτουν ένα μικρό ή περιορισμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά πολλές φορές καλύπτουν γεωγραφική έκταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι πάντα εύκολο ο πιστός να προσεγγίσει το κέντρο της ενορίας του. Επίσης οι δυνατότητες που προσφέρονται εδώ δεν είναι η πληθώρα των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφερθεί σε μία πόλη αμιγώς ορθόδοξη όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο ή οποιαδήποτε άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδος. Οπότε οι άνθρωποι εδώ καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να παρευρεθούν σε μία λατρευτική ή ποιμαντική εκδήλωση. Για το λόγο αυτό η ποιμαντική μας δράση είναι πολυποίκιλη. Είτε μέσω ποιμαντικών επισκέψεων και συναντήσεων στις περιφερειακές μας ενορίες, είτε μέσω των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι πραγματικά δύσκολο να το καταφέρουμε και επιτυγχάνεται από την αγάπη των ποιμένων, των πατέρων που διακονούν εδώ, αλλά οφείλεται και στην αγάπη των ανθρώπων που διψούν για το ευαγγελικό μήνυμα και κάνουν κόπο για να ακούσουν και να μάθουν και να διδαχθούν τις αλήθεις της Πίστεως.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πατρίδος  αποστέλλουμε νέους που θα σπουδάσουν την επιστήμη της Θεολογίας και θα γίνουν και αυτοί βοηθοί και κήρυκες του Ευαγγελίου. Γενικά το έργο το οποίο επιτελείται και η διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος οφείλεται στη χάρη του Θεού και στην αγάπη και στην αυτοθυσία των πατέρων που διακονούν εδώ στο πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σύμφωνα με τα μηνύματα και τη γραμμή που μας δίδει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος.

– Κ.τ.Ο.: Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας στη Μητρόπολη Αυστρίας μέσα στο νέο χρόνο;

– κ. Αρσένιος: Προτεραιότητά μας για τη νέα χρονιά είναι αυτό που αναφέρθηκε και προηγουμένως. Να φτάσει το μήνυμα του Ευαγγελίου σε κάθε γωνιά της Αυστρίας και της Ουγγαρίας με τα ελάχιστα μέσα που έχουμε. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο γιατί και οι οικονομικές δυνατότητες που διαθέτουμε είναι αρκετά περιορισμένες. Δυστυχώς δεν είμαστε μία εύρωστη οικονομικά Μητρόπολη και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που είναι ενδεείς, τους φοιτητές που χρειάζονται οικονομική στήριξη και πολλούς άλλους. Στηριζόμαστε στην αγάπη των ανθρώπων, στον επιστηριγμό Αδελφών από άλλες Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  καθώς και σε άλλους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους, που με το περίσσευμα της αγάπης τους στηρίζουν το ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεώς μας. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αυτό, δεν μπορούν να το καταλάβουν, μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά η Μητρόπολη Αυστρίας είναι καθαρά μία ιεραποστολική Μητρόπολη, δρα ιεραποστολικά και κυρίως στην Ουγγαρία, όπου οι οικονομικές δυσκολίες είναι μεγάλες τόσο  για τους πιστούς όσο και για τους κληρικούς και τις ενορίες. Ο κλήρος και ο λαός εκεί χρειάζονται μεγάλο επιστηριγμό και βοήθεια. Για το λόγο αυτό είμαστε πραγματικά ευγνώμονες σε όλους όσους μας βοηθούν και κάνουν το ζυγό και το φορτίο της διακονίας πιο ελαφρύ, ειδικά σε αυτούς τους πανθομολογουμένως δύσκολους καιρούς. Αυτές είναι ουσιαστικά οι προτεραιότητές μας. Να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη διάδοση του Ευαγγελίου, στις ανάγκες των ανθρώπων, να καλύψουμε τα λειτουργικά κενά, να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και να καλλιεργήσουμε αυτό το συναίσθημα ότι είμαστε όλοι ένα σώμα, το σώμα του Χριστού, η Εκκλησία.

– Κ.τ.Ο.: Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε σε όσους διαβάζουν ετούτη την ώρα αυτές τις γραμμές;

– κ. Αρσένιος: Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα αγάπης, μήνυμα Χριστού. Να αγωνιζόμαστε να τηρούμε τις παραδόσεις, να είμαστε ανοιχτοί και να έχουμε αγαπώσα καρδιά για όλους, μένοντας πιστοί στα ήθη, στα έθιμα και στις παραδόσεις μας. Όχι μέσα στα πλαίσια αυτής της «αγαπολογίας» να καταργήσουμε πράγματα τα οποία είναι ιερά, θεσμοί ιεροί και οι οποίοι κρατούν τον κόσμο, κρατούν την κοινωνία, όπως είναι η οικογένεια, όπως η αγάπη στην πατρίδα, όπως η αγάπη στην Εκκλησία και στον Χριστό, ως πρώτο και κύριο μέλημα της ζωής μας. Με γνώμονα αυτή την αγάπη προς την Εκκλησία και τον Χριστό να πορευόμαστε. Το μήνυμα που δίνουμε είναι ουσιαστικά ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αγάπης προς όλους και ένα κάλεσμα να μείνουμε πιστοί στα ιερά και τα όσια της πίστεως και της πατρίδος μας και να προστετέψουμε αυτούς που είναι αδύνατοι και που έχουν ανάγκη της προστασίας μας και κυρίως τα παιδιά.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σας και να ευχηθώ από καρδιάς σε εσάς και στους αναγνώστες σας καλή και ευλογημένη νέα χρονιά με υγεία, δύναμη, πνευματική πρόοδο και πάσα παρά Θεού ευλογία και ενίσχυση.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ