Αρχική » Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» : Η σταυραναστάσιμη περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» : Η σταυραναστάσιμη περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

από christina

Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος στέλνουν το δικό τους Μήνυμα και εύχονται στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» λίγο πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η σταυραναστάσιμη περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην οποία και εφέτος, με το έλεος του Κυρίου, αξιωθήκαμε να εισέλθουμε, αποτελεί μοναδική ευκαιρία εσωτερικής, ενσυνείδητης αναζήτησης, ταπείνωσης και επαναπροσδιορισμού της πορείας μας.

Ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της ατομικής και συνολικής παρουσίας μας επί της γης!

Ευκαιρία μετάνοιας, ώστε να  γυρίσουμε σελίδα στον εγωκεντρισμό μας και στην παθογένεια που γεννά ο υπερβάλλον ζήλος κατάκτησης της ζωής, μέσω ενός υλιστικού κόσμου, κενού από  Χριστό,  αρχές, αξίες και ιδανικά, που οδηγεί τον άνθρωπο νομοτελειακά στη φθορά και του στερεί την όντως χαρά!

Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι με πολλή αγάπη η  έγκριτη  Εκκλησιαστική Εφημερίδα, η «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», η οποία πάντοτε και με προθυμία φιλοξενεί τις απόψεις μας, αλλά και έγκριτες τοποθετήσεις αδελφών Αρχιερέων, να έχει συνεχή επιτυχία, να προσφέρει στους αναγνώστες της ποιοτική, έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, την οποία  εγγυάται το σύνολο των αρθρογράφων και συνεργατών της.

Σε μια εποχή πολύμορφης κρίσης και ανατροπής διαχρονικών αξιών, ευχόμεθα η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» να αποδειχθεί και να αναδειχθεί σε Κιβωτό των πολυαιώνιων παραδόσεων του Γένους μας και της Εκκλησίας, που στήριξαν και στηρίζουν τα θεμέλια της Κοινωνίας.

+ Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β’

 

Σαράντα ημέρες πριν την θριαμβευτική Του είσοδο στην Αγία Πόλη, ο Χριστός είπε στους μαθητές Του «ιδού, αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα…». Όντως, ανέβηκε μέχρι τον Γολγοθά, κατέβηκε μέχρι τον Τάφο Του και πάλι ανέβηκε στους ουρανούς και κάθισε στα δεξιά του Πατέρα, στην βασιλείαΤου, που δεν έχει τέλος.

Ίδια και απαράλλακτη είναι η Μεγ. Σαρακοστή της Εκκλησίας μας. Μέχρι τώρα «ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα» και έφτασε μέχρι την προμετωπίδα του Συντάγματος. Τώρα, φαίνεται, ότι αρχίζει να ανηφορίζει στον πολιτικό «κρανίου τόπο» και σε λίγο, το άχραντο Σώμα της θα κλειστεί «στον τάφο του περιθωρίου της κοινωνικής ζωής». Όμως σε τρεις ημέρες, θα αναστηθεί «κατά τας Γραφάς» και «μετά δόξης» θα αναληφθεί, «κρίναι ζώντας και νεκρούς».

Παρόμοια ας είναι και η Μεγ. Σαρακοστή όλων μας. Καλή πορεία!

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β΄

 

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι την Ανάσταση του Χριστού, είναι η πορεία του Αδάμ μετά την έξοδό του από τον Παράδεισο μέχρι την απελευθέρωσή του από τον Άδη, με το δυνατό χέρι του Χριστού, που κατέβηκε στον Άδη για να νικήσει τον θάνατο. Και είναι πορεία του Νέου Αδάμ, του Χριστού, μέσα στα Ιεροσόλυμα για να πάθει, να σταυρωθεί, να ταφεί, να αναστηθεί και να συναναστήσει παγγενή τον παλαιό Αδάμ. Είναι και η προσωπική μας πορεία με την βίωση της έμπρακτης μετάνοιας στην οδό της εφαρμογής των εντολών του Χριστού μέχρι την απόκτηση της ανιδιοτελούς αγάπης και την ομοίωσή μας προς Αυτόν. Και είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας προς την Εκκλησία, που διαφυλάσσει αυτήν την οδό και την μέθοδο σωτηρίας, μέσα στον πλούτο της λατρείας της, των λόγων της, της ασκήσεως και των μυστηρίων της. Ας ευχαριστήσουμε τον Χριστό που μας καταδέχεται και καλεί και εμάς να Τον ακολουθήσουμε στην λυτρωτική Του πορεία. Ας υποδεχθούμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή ως ακριβώς είναι: Ένα μοναδικό δώρο της Εκκλησίας, μια μεγάλη ευλογία του Χριστού για μας.

Ο Καστορίας Καλλίνικος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ