Αρχική » O Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων ” Ο Ονήσιμος” στις Φυλακές Χαλκίδας

O Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων ” Ο Ονήσιμος” στις Φυλακές Χαλκίδας

από christina

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, μέλη & εθελοντές επισκεφθήκαμε το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χαλκίδας. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με κρατουμένους που δεν έχουν κανέναν δικό τους άνθρωπο να τους επισκεφθεί. Συναντήσαμε χαμογελαστούς, αλλά και σκεπτικούς, λύπη για το παρελθόν και προσμονή για αποφυλάκιση. Κάποιοι εκ των φυλακισμένων μας είπαν την ιστορία τους, άλλοι συγκινήθηκαν, μοιράστηκαν μαζί μας τις αγωνίες τους. Άλλοι ήταν σιωπηλοί, ντροπαλοί ή διστακτικοί, άλλοι με σοβαρά ψυχικά νοσήματα δυσκολεύονταν να αρθρώσουν λέξη. Και αυτοί οι τελευταίοι μας ταρακούνησαν αρκετά που τα θεωρούμε όλα δεδομένα και βρίσκουμε τρόπους να γκρινιάζουμε για όλα τα “στραβά” που μας βρίσκουν εμάς τους “εκτός φυλακής”. Εμάς που, ενώ είμαστε ελεύθεροι, είμαστε δέσμιοι των παθών μας τελικά. Προς το τέλος της επίσκεψης όμως, κερδίσαμε και από τους πιο “δύσκολους” ένα χαμόγελο.

Την καθαριότητα της φυλακής έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι κρατούμενοι (θάλαμοι, μαγειρεία, τραπεζαρία, προαύλια, αποχωρητήρια και άλλοι χώροι) κάνοντας κυλιόμενα μεροκάματα πρωί – απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του καταστήματος κράτησης. Όπως και το μαγείρεμα, τη διανομή του φαγητού, τη διανομή του ψωμιού, την εγγραφή αιτημάτων, τους ελαιοχρωματισμούς, την αρχειοθέτηση στο ιατρείο και άλλα πόστα, ο καθένας προσφέρει τις υπηρεσίες βάσει της πείρας που διαθέτει και της εργασίας που έκανε πριν φυλακισθεί.

Τα κτίρια που χρονολογούνται στο 1900 διατηρούνται χάρη στην αδιάκοπη προσπάθεια του προσωπικού να βρει πόρους για τη συντήρηση και επισκευή τους, την προσωπική εργασία & το μεράκι των κρατουμένων που εργάζονται επάνω σε αυτό το κομμάτι. Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, σε ένα τόσο παλιό κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί 200 άτομα, οι ανάγκες για χρώματα & υλικά συντήρησης δεν τελειώνουν ποτέ…

Προσφέραμε 24 κιβώτια με είδη πρώτης ανάγκης για την καθημερινή διαβίωση στη φυλακή, όπως χαρτί υγείας, σαπούνι για τα ρούχα, ξυραφάκια, αφρούς ξυρίσματος, τηλεκάρτες, σαπούνια, σαμπουάν, κάλτσες, φόρμες, όλα αγορασμένα από ανιδιοτελείς δωρεές φιλάνθρωπων ιδιωτών.

Μας υποδέχθηκαν ο διευθυντής του καταστήματος κ.Αθανασίου, ο αρχιφύλακας κ.Χαρμαντάς και η Κοινωνική Λειτουργός κ.Βάππα. Τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που επιτελούν.

Τέλος, απευθύνουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε όλα μέλη και τους εθελοντές που συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί και αυτή η αποστολή στις φυλακές.

 

Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος»: Ασκληπιού 60Α& Σεργίου Πατριάρχου 8, Αθήνα, τηλ. 2103622017

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ