Αρχική » Μπουκόμπας Χρυσόστομος: Πολλές μητροπόλεις από Ελλάδα και Κύπρο μάς βοηθούν στην ανέγερση ναών – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Μπουκόμπας Χρυσόστομος: Πολλές μητροπόλεις από Ελλάδα και Κύπρο μάς βοηθούν στην ανέγερση ναών – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

από christina

«Το άμεσο πνευματικό σχέδιο είναι να περάσει το μήνυμα της μετάνοιας και της εξομολόγησης, που ήταν άγνωστα στους πιστούς. Σ’αυτό το θέμα είναι αφιερωμένο το 2024, όπως το προβάλλουμε στο Ημερολόγιο της Επισκοπής. Πιστεύω, ότι όταν έλθει η μετάνοια στην ζωή των κληρικών και των χριστιανών της Επισκοπής, θα έχουμε την ευλογία του Κυρίου στο έργο του ευαγγελισμού των ιθαγενών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος στην “Κιβωτό της Ορθοδοξίας”.

Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε για τις ιεραποστολικές και ποιμαντικές δραστηριότητες στην Επισκοπή του, για τις άμεσες και μεγαλύτερες ανάγκες που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει ο ίδιος και οι κληρικοί του, καθώς και για τις άμεσες προτεραιότητές του για το έτος 2024.

– Κ.τ.Ο.: Πείτε μας τα όρια της Επισκοπής Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας και πώς καλύπτονται αυτές οι χιλιομετρικές αποστάσεις για τις ποιμαντικές και λειτουργικές ανάγκες των πιστών;

– κ. Χρυσόστομος: Με την ίδρυση της Επισκοπής Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας περιλαμβάνει οκτώ νομούς, απ’ τους οποίους έχουμε παρουσία στις Περιφέρειες κυρίως της Καγκέρα, της Γκέιτας και Μουάνζας. Συνολικά είναι δύο Ελλάδες. Ο κύριος όγκος των Ορθοδόξων βρίσκεται στην Περιφέρεια Καγκέρα. Και κυρίως στους Νομούς Μπουκόμπας, Ικίμπας, Μισένι, Καράγκουε, Κυέρουα και Μουλέμπας. Υπάρχουν 220 ορθόδοξες κοινότητες. Οι Ενορίες, που έχουν πάνω από 50 πιστούς είναι 110. Εξυπηρετούνται λειτουργικά και ποιμαντικά από 50 Ιερείς. Οι υπόλοιπες 110 κοινότητες βρίσκονται σε μια δυναμική αύξησης με την ιεραποστολή που αναπτύσσεται.

Στο έργο των Ιερέων συνεργάζονται και οι 150 Κατηχητές. Όπου δεν υπάρχουν Ιερείς, το έργο το αναπληρώνουν οι Κατηχητές. Ανοίγουν το Ναό, κάνουν την Ακολουθία και κατηχούν το λαό. Την κάλυψη των αναγκών της μετακίνησης των ιερέων, καλύπτουν οι μοτοσυκλέτες που έχουν δοθεί στους παλαιούς Ιερείς, δώρο ομογενών από το Ντουμπάι. Στους 30 Κατηχητές έχουν δοθεί ποδήλατα για την μετακίνησή τους.

Το περασμένο χρόνο ξεκίνησε η Ιεραποστολή στην Περιφέρεια της Συνιάγκας και στους Νομούς Μπιαραμούρου, Νγκάρα και στο νησί Ουκελέουε, που απαιτούν ανθρώπους, χρήματα, χώρους συγκέντρωσης και προπάντων την Χάρη του Θεού.

– Κ.τ.Ο.: Σε ποια γλώσσα γίνονται οι Ακολουθίες; Ποια η συμμετοχή του κόσμου, των κατοίκων εκεί στα τελούμενα και πώς εισπράττουν αυτή την ορθόδοξη ιεραποστολική προσπάθεια;

– κ. Χρυσόστομος: Η επίσημη γλώσσα της Τανζανίας είναι η Σουαχίλι.  Στη γλώσσα αυτή γίνονται και όλες οι Ακολουθίες. Οι χριστιανοί συμμετέχουν στις Ακολουθίες. Πολλές φορές απέχουν όταν υπάρχουν επείγουσες εργασίες στα χωράφια ή στη λίμνη για ψάρεμα. Το 80% του εκκλησιάσματος είναι νέοι και παιδιά. Όταν γίνεται Θεία Λειτουργία σε γειτονική Ενορία, περπατάνε με τα πόδια για να εκκλησιασθούν.

Όταν εκκλησιάζονται, συμμετέχουν όλοι μικροί και μεγάλοι στη συμψαλμωδία, από το πρωί στο «Θεός Κύριος…» μέχρι τέλους. Επίσης, σε κάθε Θεία Λειτουργία κοινωνούν του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου.

Για να διατηρείται η ορθόδοξη συνείδηση δυνατή, χρειάζεται να υπάρχουν Ιερείς και ναοί, που θα εξυπηρετούν τους χριστιανούς. Χρειάζεται βέβαια και ξεκαθάρισμα το τι είναι η Ορθοδοξία και ποιες οι διαφορές από τις άλλες ψευτοεκκλησίες.

-Κ.τ.Ο.: Έχετε βοήθεια από την Ελλάδα, συλλογικά η μεμονωμένα; Τι είναι αυτό που έχετε περισσότερο και αμεσότερα ανάγκη;

– κ. Χρυσόστομος: Ναί, δόξα τω Θεώ, υπάρχει βοήθεια και χάρις σ’αυτήν λειτουργεί η Επισκοπή και η Ιεραποστολή.

Πολύ γενναία είναι η συνεισφορά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, με την οποία καλύπτεται η μισθοδοσία των ιερέων. Κάθε μήνα στέλνουν ένα ποσόν η Μητρόπολη Ιωαννίνων για την συντήρηση της Ιερατικής Σχολής.

Η Ιεραποστολική Αδελφότητα ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ στην Αρναία Χαλκιδικής, όπου υπηρέτησα ως Πρωτοσύγκελλος 38 χρόνια, βοηθά για τις σπουδές 130 υποτρόφων ορφανών και πτωχών ορθοδόξων μαθητών.

Η OCMC και Ενορίες από ομογενείς της Καλιφόρνιας Η.Π.Α. βοηθούν τη λειτουργία του Ορθοδόξου Κολλεγίου της Μουάνζας και την λειτουργία του Ορφανοτροφείου ΑΓΙΑ ΑΚΥΛΙΝΑ. Πολλές Μητροπόλεις Ελλάδος και Κύπρου βοηθούν με εφ’ άπαξ εισφορές για την ανέγερση Ναών. Ήδη υπάρχουν 8 Μητροπόλεις, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον.

Άμεση ανάγκη είναι η αγορά 20 μοτοσυκλετών για την εξυπηρέτηση των νέων ιερέων, που στοιχίζουν 900€ το ένα. Η προμήθεια 120 ποδηλάτων για την εξυπηρέτηση των κατηχητών, που στοιχίζουν 90€ το ένα.

Άλλη ανάγκη είναι η κάλυψη 50 υποτροφιών από 420€ το χρόνο για ορφανά και πτωχά παιδιά που σπουδάζουν στα δύο Σχολεία μας, ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΘΕΝΗΣ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.

Υπάρχει ανάγκη από εθελοντές γιατρούς, που θα διακονήσουν στο Νοσοκομείο της Επισκοπής ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ, καθώς και σε εθελοντές νέους, που θα διακονήσουν στις Κατασκηνώσεις ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥ, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Έχω ανάγκη, τέλος, από έναν κληρικό που θα εκτελεί χρέη Πρωτοσυγκέλλου και θα με βοηθά στο όλο έργο της Επισκοπής.

 

– Κ.τ.Ο.: Πώς είναι μια καθημερινή ημέρα ενός μόνιμου κατοίκου στην Μπουκόμπα; Ενδιαφέρεται για το ναό, εάν υπάρχει στην περιοχή του και με ποιο τρόπο;

– κ. Χρυσόστομος: Η νοοτροπία είναι τελείως διαφορετική από του δικού μας πολιτισμού. Δεν έχει ρολόι. Δεν βιάζεται. Δεν τον κυνηγά ο χρόνος. Όλη τη μέρα αγωνίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ με τον αγώνα για επιβίωση. Η κυριότερη απασχόληση του ιθαγενούς είναι η γεωργία, από την οποία και ζει.

Το 95/% είναι γεωργοί. Το δε 60% είναι κάτω των 30 ετών. Που σημαίνει, ότι αυτή η χώρα πρέπει να θρέψει όλο αυτό το κόσμο. Και η μόνη και πιο αξιόπιστη πηγή διατροφής είναι η γεωργία.

Οπότε το θέμα της συμμετοχής στις Ακολουθίες του Ναού έρχεται πολλές φορές δεύτερο. Πρώτα βάζει την εργασία του για την επιβίωση.

Για το φτιάξιμο του Ναού και την μισθοδοσία του Ιερέα περιμένουν από την Επισκοπή, από τους λευκούς, από την Ελλάδα. Γιατί, δυστυχώς, έτσι τους μάθαμε. Τους μάθαμε να περιμένουν από τους άλλους. Είναι λοιπόν πολύ μεγάλος ο αγώνας να αλλάξουμε την συνήθεια τους αυτή. Πρέπει να μάθουν να ενδιαφέρονται για την Εκκλησία τους και να την συντηρούν με τις δικές τους δυνάμεις.

 

– Κ.τ.Ο.: Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για το νέο έτος 2024;

– Χρυσόστομος: Να λειτουργήσει καλά το Νοσοκομείο και η Μαιευτική Κλινική, που ξεκίνησε πάλι την λειτουργία του.

Τα σχέδια της Ιεραποστολικής Επισκοπής μας για το 2024 είναι η αποπεράτωση του Ιεραποστολικού Κέντρου στην Κασάμουα, η λειτουργία του Σχολείου του Κακερέρε, η ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης της Θεολογικής Σχολής ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ.

Να ξεκινήσει η ανέγερση 8 ναών που έχουμε δωρεές από διάφορους δωρητές.

Το άμεσο πνευματικό σχέδιο είναι να περάσει το μήνυμα της μετάνοιας και της εξομολόγησης, που ήταν άγνωστα στους πιστούς. Σ’αυτό το θέμα είναι αφιερωμένο το 2024, όπως το προβάλλουμε στο Ημερολόγιο της Επισκοπής.

Πιστεύω, ότι όταν έλθει η μετάνοια στην ζωή των κληρικών και των χριστιανών της Επισκοπής, θα έχουμε την ευλογία του Κυρίου στο έργο του ευαγγελισμού των ιθαγενών «των αγνοούντων» τον Θεόν τον Ζώντα και Αληθινόν.

Προσευχή μας είναι προς το Κύριον να μας δώσει μετάνοια, για να μπορούμε να λεγόμαστε χριστιανοί και να έχουμε την ευλογία του Θεού και ελπίδα σωτηρίας.

Δυο λόγια για τον Επίσκοπο Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομο:

Ο Επίσκοπος Μπουκόμπας κ. Χρυσόστομος (Μαϊδώνης) γεννήθηκε το 1956 στο Πλωμάρι της Λέσβου από ναυτική οικογένεια.

Τα εγκύκλια γράμματα έλαβε στην γενέτειρά του και μετά φοίτησε στην Εκκλησιαστική Ριζάρειο Σχολή (1974-1976) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977-1981). Μετά τις σπουδές του, έγινε υποτακτικός στον Γέροντα Ιερομόναχο Σπυρίδωνα, στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους, όπου εκάρη μοναχός.

Στις 10 Αυγούστου 1982 χειροτονήθηκε διάκονος στη Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους από τον Μητροπολίτη Ιερισσού κυρό Νικόδημο και πρεσβύτερος στις 27 Φεβρουαρίου 1983 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Υπηρέτησε 40 χρόνια ως Ιεροκήρυκας και 30 χρόνια Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ιερισσού, όπου ανέπτυξε πλούσιο κηρυγματικό, πνευματικό, κατηχητικό και νεανικό έργο. Ίδρυσε το Γηροκομείο στην Αρναία. Λειτούργησε επί 33 χρόνια τις Νεανικές Κατασκηνώσεις Μεγάλης Παναγίας. Ίδρυσε την Γυναικεία Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Αρναία, τον Σύνδεσμο Ορθοδόξων Νέων, την Πρωτοβουλία Γονέων και το Σύλλογο Γονέων που έχασαν τα παιδιά τους σε ατυχήματα. Ανήγειρε τη Σκήτη του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου, συνέγραψε 25 βιβλία και πραγματοποίησε εκατοντάδες εκπομπές στο Εκκλησιαστικό Κανάλι 4Ε. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με το αντιαιρετικό έργο ως Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων, διετέλεσε και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων, συνεχίζοντας το αντιαιρετικό έργο του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου και ήταν εντεταλμένος επί των αιρέσεων της Μητρόπολης Ιερισσού, συνεργάτης στο αντιαιρετικό έργο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου ίδρυσε το Ορθόδοξο Μακεδονικό Παρατηρητήριο και το Αντιαιρετικό Σεμινάριο.

Υπηρέτησε επί διετίαν 1991-1993 στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, πλησίον του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, ως καθηγητής στο Ιερατικό Σεμινάριο Δυρραχίου και Αρχιερατικός Επίτροπος στο Αργυρόκαστρο. Εξυπηρέτησε ιερατικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα Πριγκηπόννησα, τη Σμύρνη, Άγκυρα και τις Μητροπόλεις Μύρων, Νέας Ζηλανδίας. Επισκέφθηκε ιεραποστολικά τις Ορθόδοξες Εκκλησίες Βουλγαρίας, Σερβίας, Μολδαβίας, Κύπρου, την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και στις Μητροπόλεις Καλής Ελπίδος και Κατάγκας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Επί δεκαετίαν δίδαξε στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης» στην Κινσάσα του Κογκό, 2009-2020 και επισκέφθηκε ιεραποστολικά το Βόρειο και Ανατολικό Κογκό.

Επί 17 μήνες εργάσθηκε ιεραποστολικά στην Μπουκόμπα, ως Πατριαρχικός Επίτροπος στην Επισκοπή Μπουκόμπας της Τανζανίας. Στις 12 Ιανουαρίου εκλέχθηκε Επίσκοπος Μπουκόμπας από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η χειροτονία του εις Επίσκοπον τελέσθηκε στην Αλεξάνδρεια, από τον Πατριάρχη κ. Θεόδωρο, στις 20 Φεβρουαρίου 2022. Η δε ενθρόνιση έγινε στις 27 Μαρτίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Μπουκόμπας υπό του Μητροπολίτου Καμπάλας κ. Ιερωνύμου, παρουσία των Επισκόπων Αρούσας Αγαθονίκου και Τζίντζας Σιλβέστρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ